Groentemonster dankzij borstvoeding

door Christel Rengers

Dat baby’s al verschillende smaken kunnen proeven in de buik wist je misschien al. En dat sterke smaken terug te proeven zijn in de borstvoeding klinkt ook logisch. Nieuw onderzoek toont nu aan dat je van je baby zelfs een groenteliefhebber kunt maken door zelf bewust te eten. Now we’re talking!

Gebleken is dat de liefde voor groente samenhangt met het soort moedermelk dat baby’s dronken. Onderzoekers van het Monell Chemical Senses Centre in Philadelphia kwamen tot die conclusie nadat ze een experiment hadden uitgevoerd met vijf groepen zwangere vrouwen. Drie groepen dronken daarbij telkens een maand groentesap voor ze borstvoeding gaven, een andere groep deed dat drie maanden lang en dan was er ook nog een controlegroep die helemaal geen sapjes dronk.

Allemaal aan de groentesap?

Toen de baby’s zes maanden oud waren en met vaste voeding gingen experimenten kregen ze steeds drie soorten granenpapjes aangeboden. Een neutrale versie, eentje met wortelsmaak en eentje met broccolismaak. En wat bleek: de kinderen van de moeders die groentesap hadden gedronken hadden een voorkeur voor de groentepapjes. Dat komt zo: Binnen enkele dagen na de geboorte richten baby’s zich op de geur van het eigen vruchtwater. Dat bevat smaken van het voedsel dat de moeder at tijdens de zwangerschap. Vervolgens worden dezelfde smaken weer geproefd in de borstvoeding. Herkenbaarheid en positieve associaties alom. Het later opnieuw proeven van deze bekende smaken en de acceptatie van deze smaken in vast voedsel vinden baby’s fijn. Vroege smaakervaringen leggen daarom de basis en voorkeuren voor bepaald eten.

Vroege smaakervaringen leggen de basis voor bepaald eten

Bij mij klopt het als een bus. Tijdens mijn zwangerschap was ik dol op vers geperst sinaasappelsap en ook na de bevalling dronk ik het graag. Drie keer raden wat het lievelingsdrankje van mijn zoon is.

Allemaal dus massaal aan de groentesap? Liever niet elke dag, zegt Nienke Gottenbos. Want sap bevat minder voedingsvezels, te weinig vet, het slaat een verteringsstap over omdat je niet kauwt en een koude groentedrank opwarmen via de verteringskracht kost veel energie. Helemaal schrappen hoeft niet, maar maak je groene drankje gezonder met deze tips van Nienke. Eet vooral gevarieerd en gezond en geef zo deze smaken mee aan je baby. Enne, verandert je alles-etende-groentemonster-baby op een dag plotseling in een niets-etende-peuter, lees dan Sandii’s artikel ‘Waarom kinderen geen groente lusten en dat prima is’.

Meer lezen?

Zie je door de bomen het bos niet meer? Onderstaande artikelen bieden een fijne basis die je naast een gevarieerd menu kunt gebruiken als richtlijn tijdens je zwangerschap en borstvoedingsperiode.

Gezonde snacks in de zwangerschap (ook bij cravings ’s avonds)

Bouwen van een baby: voeding tijdens de zwangerschap

Het bouwen van een baby: borstvoeding geven en je eigen voeding

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Waarom smaakontwikkeling begint bij echt eten

Waarom smaakontwikkeling begint bij echt eten

Bij gezond eten denk je algauw aan vooral eindeloos véél vitamines en zo min mogelijk andere dingen, zoals suiker, vet, koolhydraten, calorieën - de lijst met ongezonds wordt telkens langer. Een element van gezond eten dat best wat meer aandacht verdient, is smaak....

Donormelk, heel gewoon

Donormelk, heel gewoon

Borstvoeding is de meest logische voeding voor een pasgeboren baby. Je voorziet je kindje daarmee in alles waar het fysiologisch behoefte aan heeft en waar het natuurlijk of van nature op geprogrammeerd is. Er bestaan ook situaties waarin dit niet zo vanzelfsprekend...

Aan tafel, gezellig!

Aan tafel, gezellig!

Aan tafel met je baby of dreumes is een feest. Ze willen alles ontdekken. Liefst met handen en voeten, dus ja, na etenstijd heb je wél veel poetswerk. Maar het is in elk geval haast vanzelfsprekend een gezellige boel. Dat kun je meestal niet zeggen van de peuterfase...

Eet jezelf (en de aarde) gezond, nu en altijd 

Eet jezelf (en de aarde) gezond, nu en altijd 

Waarschijnlijk was je, net als ik, al best bewust bezig met gezondheid. Met een baby (op komst) of jonge kinderen zie je zo duidelijk waar je het allemaal voor doet. Je kind groeit op alles wat jij geeft aan drinken, eten, verzorging. Hoe puurder, hoe beter.  Sinds de...

Zit er echt te weinig vitamine D in moedermelk?

Zit er echt te weinig vitamine D in moedermelk?

Eén van de meest gestelde vragen bij mijn lezingen over voeding en darmgezondheid is: moet een borstgevoede baby nu wel of niet vitamine D krijgen na de geboorte? Tsja. Het is lastig. De gevolgen van een vitamine D-gebrek zijn aanzienlijk. Maar vitaminedruppeltjes...

IJzertekort: Waarom Popeye eigenlijk broccoli zou moeten eten

IJzertekort: Waarom Popeye eigenlijk broccoli zou moeten eten

IJzer is een mineraal dat meerdere functies heeft in ons lichaam. IJzer zit bijvoorbeeld in hemoglobine, een eiwit in de rode bloedcellen dat zuurstof en koolstofdioxide vervoert van en naar je longen. Maar het helpt ook bij het aanmaken van afweerstoffen. Kortom: een...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0