We vroegen: Welk idee zou ook andere ouders helpen? Vertel het ons! Van eenvoudige lifehacks tot grote levenskwesties. Daar wisten jullie wel raad mee. Dit zijn de mooiste ideeën.
- Minder DOEN en meer ZIJN.
Karin - Choose your battles.
Marthe - Luister en kijk naar je kind en vertrouw op je eigen instinct, jij/jullie weten het beste wat je kindje nodig heeft!
Dina - Perfecte mama’s bestaan niet. Let it go!
Laura - Leg je telefoon weg en kijk naar je kind. Kijk, verwonder, wees blij en ben bij je kind in volle aanwezigheid als je voedt, als je kind huilt, als je er zelf doorheen zit. Kijk, mijmer, voel en ervaar.
Rowien - Dat andere ouders eens ophouden met elkaar te veroordelen en ongevraagde adviezen te geven. Sta in je kracht en vertrouw op je moederinstinct. Niet één kind is hetzelfde. Er bestaat niet één handleiding. Elk kind en elke ouder is uniek.
Miriam - Wees niet bang om (professionele) hulp te vragen. Voor wat dan ook.
Barbara - Probeer altijd te richten op de behoefte achter het gedrag en verwoord deze voor het kind.
Gerdien - Blijf investeren in jezelf en je geluk. Niet gaan leven voor de anderen en onzichtbaar worden.
Umm Bilaal - Het is niet gek als je niet direct vanaf het allereerste moment smoorverliefd op je pasgeboren baby bent (zeker bij de eerste). Dat je denkt ‘sh*t, wat hebben we gedaan?!’ in de wetenschap dat je niet terug kunt. Geef het tijd, wen aan elkaar, om van iemand te houden, moet je iemand kennen. Leer je kleintje kennen en je zal van hem houden.
Saskia - Leef nu. Zorgen zijn voor morgen. Accepteer wat je niet kunt veranderen en verander wat je niet kunt accepteren.
Leanne - Een moodboard maken met ieders verwachtingen voor het aankomende jaar, levert mooie gesprekken op. Ga met jonge kids bijvoorbeeld een moodboard tekenen voor de vakantie.
Gerdien - Als je op visite gaat, neem altijd een pyjama en tandenborstel mee voor de kids. Mocht het uitlopen, kids in pyjama en pas met bedtijd naar huis rijden. Dan kan je ze bij thuiskomst meteen in bed leggen.
Desiree - Knip brood in stukjes met een schaar in plaats van snijden!
Lieneke - Waar ik het meeste aan heb is een groepje mama’s waarmee je alles kunt delen en die je echt begrijpen. Dat is het fijnste wat ik de afgelopen 3 jaar gehad heb.
Wendy - Gebruik zo min mogelijk ‘nee’ en ‘niet’, maar leg uit welk gedrag je graag wilt zien en waarom. Kwaliteiten van kinderen benoemen, belonen en benutten.
Leanne - Combineer voorlezen met masseren. Zo wordt taal ook met het lijf ervaren. Bovendien zorgt massage voor verbinding tussen jou en je kindje, komt je kindje tot rust door het vrijgekomen hormoon oxytocine en wordt het lichaamsbesef vergroot. Wanneer je kinderen groter worden ga dan door met masseren. Er is net een heel fijn prentenboekje uit: 10 zachte warme mannetjes. Door eenvoudige massage bewegingen die in woord en beeld in het boek beschreven staan laat je je kind het verhaal ervaren op de rug. Ook heerlijk voor het slapen gaan.
Judith - Ze zijn echt maar heel kort klein. Hoe moe je ook bent, je redt het wel en er komt een moment dat je wél kunt slapen.
Fatima-Michelle - Vraag om een andere kraamhulp als de eerste niet bevalt. Blijf er niet te lang mee lopen als de klik er niet is.
Rebecca - Minimaliseer in spullen en maximaliseer in ervaringen… geeft zoveel ruimte!
Sanne - Als mensen vragen wat ze mee kunnen nemen op kraambezoek: een lekkere maaltijd die je alleen nog even op hoeft te warmen!
Leonie - Een rood filter voor het lampje op de slaapkamer zodat die de hele nacht aan kan blijven. Wel zo rustig als de kinderen ‘s nachts wakker worden want dit licht verstoort het bioritme niet.
Rosa - Als je zelf verse maaltijden maakt voor je kleintje: stop het in siliconen ijsblokjesmaker, in de vriezer et voilà: in porties verdeelde groente/fruitprak die ruimte besparend bewaard kan worden in de vriezer (blokjes bij elkaar in een diepvrieszak) en sneller ontdooien dan 1 grote klomp. Je ontdooit niet snel teveel want je kunt de juiste hoeveelheid in blokjes pakken.
Leanne - Lid worden van FB borstvoedinggroepjes als je borstvoeding geeft. Zoveel twijfels en onzekerheden zijn me weggenomen op deze manier. En als je er niet uitkomt is de weg kort naar een lactatiekundige want die huizen hier vaak ook rond!
Stephanie - Lekker veel knuffelen, spelen en echte aandacht proberen te geven. Ik probeer niet op mijn telefoon bezig te zijn op momenten dat hij wakker is. Behalve misschien voor het maken van een foto.
Irene - Maak je voornaamste leefruimte kindproof, dat scheelt veel nee-zeggen.
Jessica - Praat met je kinderen. Leg uit wat je doet, waarom je wat doet. Vertel ze over het leven en wees zelf het voorbeeld in gedrag wat je graag bij je kinderen wil zien!
Vertel welke gevoelens je ziet bij ze en vertel hoe ze deze kunnen uiten.
Tamara - Gebruik geen shampoo of zeep om je kind te wassen. Alleen water is genoeg voor een kind. Ik doe dit al jaren en mijn kinderen zijn schoon en hun haren zien er prachtig uit! Scheelt tijd, kosten en verpakkingen (zelf gebruik ik trouwens een haarzeep, zodat ik geen plastic flessen verbruik).
Martha - Denk bij speelgoed na over de echtheid en of het prikkelt maar niet overprikkelt.
Kathrin - Trek je he-le-maal niets aan van alle kritiek van al die ‘perfecte moeders’!
We modderen allemaal maar wat aan.
Suzanne - Geen ritme is ook een ritme! Gooi de klok het raam uit en hou een vaste volgorde aan.
Marjolein - Ga elke dag naar buiten! Minstens een uur. En maak je niet druk om modder, water en zand.
Chantal - Een kind dat gefrustreerd uit school komt en thuis tekeer gaat voelt zich veilig om dat thuis te doen. Voel je niet aangevallen maar gelukkig.
Marijke - Als iemand vraagt waarom je iets op een bepaalde manier doet, wees niet meteen beledigd. Nergens voor nodig. Als iemand aan mij vraagt waarom ik nog borstvoeding geef leg ik het graag uit, misschien steken ze er wat van op, misschien niet.
Carola - Knuffel je kind als het vervelend doet.
Natalie - Wat antwoord je op de vraag van een kleuter/peuter die jou ziet frutsen met menstruatie materiaal: ohhh bloed!! wat is dat? Ik heb voor het volgende gekozen: Alle vrouwen hebben een speciaal kamertje in hun buik, daar mogen baby’s groeien en logeren tot ze groot genoeg zijn. Maar als dat kamertje leeg is, moet het natuurlijk wel af en toe gepoetst worden. en dan krijg je dit. Het doet geen pijn, het hoort er bij.
Janet - Kinderen gedijen goed bij ‘liefdevolle verwaarlozing’
Sophia - Neem een kijkje in verschillende opvoedkeukens, pas toe wat werkt voor jou en je kind/ gezin en laat de rest voor wat het is.
Elise - Voel je niet schuldig.
Angeline - Aan peuters geen vraag stellen maar zeggen: kom we gaan opruimen of we gaan naar bed.
Charissa - Elke dag even tien minuten mediteren.
Gerda - Betrek je kinderen zoveel mogelijk bij wat je doet, wat er gebeurt, enzovoorts. Al vanaf dreumes/peuter. Vertel, leg uit, wijs aan… dat zorgt voor begrip bij je kind en voor zelfvertrouwen.
Annita - Plan de schoolvakanties niet te vol zodat de kids kunnen opladen( en de ouders ook). Dit probeerde ik nu voor de eerste keer en het is zo genieten!
Sofie - Laat je kids hun emoties afmaken en leer ze ermee om te gaan, schaam jezelf niet als ouder als ze heel boos zijn in het openbaar, maar ga naast ze staan en bepraat de redenen van de boosheid. Meestal kan je dat niet meer ongedaan maken, maar samen kan je leren vd eventuele fouten als jij de reden vd boosheid was. Sorry zeggen is dan op z’n plaats.
Roelien - Hulp vragen is dapper!
- Ieder kind is uniek. Accepteer je kind zoals hij is. En probeer je in je kind te verplaatsen / begrijpen. Zodat je je kind kunt begeleiden.
Nathalie - Zingend de dag door! Zingen maakt blij, zorgt voor bonding en is leuk.
Félice - Begin niet te vroeg met zwemles. Zes jaar is vroeg genoeg als je niet direct aan het water woont.
Barbara - Mensen zijn sociale wezens, zelfs de jongsten onder ons. Ze willen graag met ons in gesprek, praten terug in lichaamstaal en met geluiden en mimiek, en ze willen niets liever dan met ons samenwerken.
Karin - Bij boze (lees: verdrietige) buien gaan wij een rondje wandelen. Binnen ongeveer tien minuten voel ik een handje in de mijne en komt het geklets op gang.
Ilse - 1x per week ‘ninja training’ geven terwijl je een yogaboek voor kinderen uit de kast pakt om samen te doen. Op een positieve manier beweging stimuleren en bewust worden van hun lichaam en ademhaling.
Liesbeth - Elke ochtend je kinderen zingend wakker maken: “Goodmorning, goodmorning, rainbow is shining through” (Singing in the rain)
Ilonka - Niet teveel nadenken als iets niet loopt. Het is een faaaaaase!
Suzan - Vooral de eerste jaren ben je ten dienste van je kinderen, lees ze, volg ze en luister echt oprecht naar ze.
Kirsten - Laat je kind de dag afronden. Dit kan op allerlei manieren; vertellen, tekenen, spel. Onder de douche de vervelende dingen wegspoelen en de fijne dingen vasthouden. Zo gaat het ontspannen naar bed om te slapen.
Bianca