Als zwangere ben je niet ziek, maar je hebt wél iets anders nodig. Dit is een pleidooi voor heel veel rust in de zwangerschap.
Doorwerken tot 36 weken – dat vinden we heel normaal. Van de ene op de andere dag ben je met verlof, met een trots gevoel dat het gelukt is. Die cultuur van doorbuffelen is echter niet de meest helpende voor een baby in ontwikkeling.
Energieverbruik
Tijdens je zwangerschap verbruik je structureel meer energie. Beatrijs Smulders schrijft in Veilig Zwanger: ‘Vanaf het moment dat je zwanger bent geworden, vinden er dagelijks miljoenen celdelingen in je lichaam plaats. Uit ervaring weten wij dat de extra energie die je nodig hebt voor de groei van je baby te vergelijken is met ongeveer twee uur extra werken per dag. Dus als je normaal acht uur werkt, werk je als je zwanger bent eigenlijk tien uur.
Die extra energie haal je uit goed eten en drinken en extra slaap. Als je energie tekort komt en je tankt niet op tijd bij, raak je oververmoeid en krijg je eerder kwaaltjes. Bovendien vermindert je weerstand, waardoor je een grotere kans hebt om ziek te worden.’
Onze Hollandse mentaliteit van doorzetten werkt tijdens de zwangerschap juist tegen. Laat die maar even los. Kijk je uit naar een portie extra rust en vertroeteling? Reserveer dan nu je plekje in deze heerlijke Retraite voor zwangeren.
Leestip: Vrije geboorte, Bevallen op eigen kracht, Ina May’s guide to childbirth
Doe minder
‘Ik kan heus nog wel de ramen lappen!’ Ja, ik kán het wel, maar daar gaat het nu niet om. Zijn we in het dagelijks leven gewend om vol te houden, meters te maken en onze grenzen te verleggen, nu gaat het erom dat je stopt voordat je grens bereikt is. Houd altijd een buffertje aan energie – je kon het nog eens nodig hebben.
Draai je gedachten eens om. Denk niet: ‘Kan ik het?’, maar: ‘Kan ik het laten?’
Stop voordat je grens bereikt is
Bouw af
Een baby bouw je niet in één keer. Het is een geleidelijk proces. Kijk waar je ruimte zit om ook in jouw tijdsbesteding mee te bewegen. Kun je in je werk rustig afbouwen, richting je verlof? Of kun je andere dingen geleidelijk loslaten? Minder afspraken maken, minder uitstapjes, minder plannen, minder moeten.
Alle aandacht gaat naar de baby, niet alleen voor zijn groei en ontwikkeling, maar ook voor de tijd die voor je ligt. De bevalling waar je uitgeslapen aan wil beginnen. De kraamtijd waarin je elke minuut van slaap zult waarderen en het hele eerste levensjaar van je baby waarin hij het tempo zal aangeven.
Leestip: Veilig bevallen, Genieten van je bevalling, Negen magische maanden, Het nieuwe zwanger worden.
En de tijd en rust nemen gaat ook op voor – oh toekomstmuziek – de kindertijd waarin onthaasten ook een centraal thema zal blijven. Je kunt het niet vroeg genoeg oefenen, dat rustig aan doen.
Tijdens de Kiindretraite word je ongans vertroeteld op een mooie locatie met inspirerende vrouwen. Lees meer>
Zwangerschapshaptonomie: meer dan voorbereiding op de bevalling
Gezonde snacks in de zwangerschap (ook bij cravings ’s avonds)