Met humor in de opvoeding kom je verder

door Nelleke Bos

Meer humor tijdens het opvoeden is best een aanrader. Opvoeden – dat moesten we maar wat minder serieus nemen. Nee echt. We doen het namelijk toch wel fout. Je kunt best heel serieus werk maken van het opvoeden, maar wist je dat het effect van je opvoed-vaardigheden kleiner is dan je genetische inbreng? Henk de Vos stelt dat kinderen zich vooral richten op hun omgeving buiten het gezin om te leren hoe de wereld werkt. Onderzoek met geadopeerde kinderen bevestigt zijn hypothese. Wat je je kinderen genetisch meegeeft, weegt zwaarder dan je opvoedkundige invloed. Verlicht dat je al een beetje? Maak er gewoon iets leuks van. Maak lol; je aandeel in de opvoeding is toch kleiner dan je denkt, en wie weet pikken je kinderen er ook nog iets van op.

Stam

Nog een sterk argument om minder serieus op te voeden. Opvoeden hoort niet bij twee mensen thuis. Opvoeden, dat doe je met een hele groep. It takes a village, dus. Je familie, de straat, oppas, school: allemaal zinvolle bijdragen aan de opvoeding. Daarbij is het wel zo fijn als je een omgeving bij elkaar sprokkelt die voedend is, en die bedding biedt aan je kinderen. Kinderen leren van hun totale omgeving, waarbij gedrag tussen andere kinderen en tussen volwassenen een belangrijke component is.

Wanneer je als kleintje vanzelfsprekend meegenomen wordt in de ‘stam’, leer je daar het meest van. Zo ontdekte Jean Liedloff  in haar onderzoek bij de Yeguana-stam. Verklein dus je eigen aandeel in de opvoeding en geef je kind meer omgeving om van te leren.

Humor verbindt

Als opvoeders wil je graag dat je kind zich vertrouwd en veilig bij je voelt. Tegelijk heb je ook bepaalde dagelijkse doelen, zoals gewassen en aangekleed de deur uit gaan. Om dat doel te halen, zetten we nogal eens middelen in die niet bijdragen aan vertrouwen en veiligheid. Dingen als dreigen, mopperen of de autonomie van het kind overrulen. Ervaar je deze botsing tussen je eigen doelen, dan kan humor helpen.

Zo had mijn stiefdochter een periode waarin ze zich totaal niet gemotiveerd voelde om zich aan te kleden. Haar opjagen en manen tot actie was saai, vervelend en hielp ook nog eens geen zier. Toen vonden we de aankleedwedstrijd uit. Die had verschillende varianten. Tegelijk aankleden en dan wie het eerste is, dat was de basisvariant. Leuker werd het, als ik me met mijn ogen dicht aankleedde en daarmee haar winkansen vergrootte.

Het ultieme: als zij mij kledingstukken aangaf die ik dan (bij voorkeur blind) aantrok. Natuurlijk kreeg ik dan onder luid gegniffel onderbroeken voor op mijn hoofd aangereikt, broeken als sjaal en sokken aan mijn armen. Hoe gekker, hoe beter. En het verveelde nooit. Was het gisteren grappig? Vandaag ook. En morgen weer! Tijdloze humor, zeg maar. We deden dit alweer een paar jaar geleden vaak. Ze heeft het er nóg over. (lees hier meer over in 6 x meer grapjes)

Dit was iets van ons samen. Iets oneindig veel positievers dan die duizenden keren dat ik haar naroep: Doe de deur achter je dicht!’ Daar zit geen enkele humor in, en trouwens ook geen leereffect.

Leereffect door humor

Dat leereffect is ook iets interessants: je blijkt via humor veel makkelijker dingen te onthouden. Dat komt doordat je flexibeler en creatiever denkt wanneer er humor in het spel is. Je kunt out of the box denken en dat vergroot je capaciteit om iets te leren of onthouden. Verder werken je linker- en rechterhersenhelft beter samen als je iets met gevoel voor humor leert. Als je lacht, maakt je dopamine aan, en dit stofje helpt je ook om meer te onthouden.

En zo ben je dus tóch nog hartstikke goed aan het opvoeden als je de boel met meer humor aanvliegt.

Judith de Leeuw: maak van Compassie een schoolvak

Cocoonen: 9 manieren om je kind te laten aanrommelen

BewarenBewaren

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Column: Leg je je kind je eigen principes op?

Column: Leg je je kind je eigen principes op?

Als mens en als moeder heb ik allerlei toffe ideeën over wat belangrijk en goed is in het leven. Je ontwikkelt in de loop van de tijd een visie die je steeds verder aanscherpt en indien nodig hier en daar herziet. Daar vloeien weer principes en overtuigingen uit voort...

Vast aan je familie – doorbreek het patroon

Vast aan je familie – doorbreek het patroon

We zijn allemaal gevormd door onze opvoeding. Wat neem je zelf mee van je ouders, wat daarvan geef je door? En is dat een keuze? Hoe vrij ben je daarin? Dit is een bewerking van het artikel 'Vast aan je familie', geschreven voor 'Grenzeloos', het herfstnummer van...

Autisme begeleiden met natuurlijk ouderschap

Autisme begeleiden met natuurlijk ouderschap

Autisme en natuurlijk ouderschap: het klinkt als een onlogische combinatie. Een kind met autisme vraagt om duidelijkheid, heel veel extra informatie geven die voor andere kinderen vanzelfsprekend is. Autisme begeleiden bestaat volgens de bestaande methodes, zoals Geef...

Column: Gratis bij een draagdoek

Column: Gratis bij een draagdoek

Augustus 2009 begon bloedheet. Niet dat ik daar veel van merkte, ik lag in een ziekenhuis met uitstekende airconditioning. Door het raam zag ik het gras van het honkbalveld echter in rap tempo geel kleuren. Niet dat ik veel uit het raam keek. De gynaecoloog had net...

Column: Jongensmama anno 2011

Column: Jongensmama anno 2011

Voordat ik zwanger was, wilde ik dolgraag een meisjesmama worden. Leuke rokjes en jurkjes kopen, lekker tutten, alles roze & vol glitters. Zodra ik zwanger werd, wist ik dat dit kind ongeacht het geslacht meer dan welkom is. Ineens viel mijn verlangen naar een...

Column: De angst komt op zodra je kinderen krijgt

Column: De angst komt op zodra je kinderen krijgt

Je kunt nog zo'n dapper hart hebben, soms wordt het ineens vreemd blootgelegd en blijkt het huiverig en bevreesd. Dit jaar gingen we een week kamperen met mijn familie. Leuk, maar ondanks mijn man naast me en zes broers en zussen in tentjes om ons heen, word ik 's...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0