6 tips voor lichaamsbeweging opbouwen na je bevalling

door Nelleke Bos

Hoe start je na je bevalling weer met je conditie opbouwen, met lichaamsbeweging en jezelf sterker maken?

1 doe dutjes

De eerste 6 weken na je bevalling kosten je lichaam en geest enorm veel energie. Zorg ervoor dat je elk moment voor een dutje pakt. In je slaap vul je je energie aan en werk je ook aan je melkproductie.

De basis voor je energievoorraad op de lange termijn leg je in deze kostbare periode aan. Begin pas na deze 6 weken na te denken over lichaamsbeweging (want rust na je bevalling is superbelangrijk).

2 doe alles met aandacht

Je lichaam is door elkaar geschud en totaal open gegaan op een manier die je nooit eerder hebt meegemaakt. Het opbouwen van je conditie begint bij het herstellen van de basis. Je bekkenbodem- en buikspieren verdienen aandacht en veel, heel veel respect. Ze zijn voor een belangrijke reden zacht en slap geworden, je hoeft ze nu niet aan een bootcamp te onderwerpen.

Zin om verantwoord te beginnen? Speciaal voor jou als Kiindlezer staat er bij de Goedlevenacademie een gratis Pilates-voorproefje klaar.

3 start rustig

Te snel intensief sporten brengt juist schade toe aan je lichaam. In negen maanden tijd is je lichaam fysiek en hormonaal totaal veranderd. Verwacht niet van je lijf dat het in korte tijd weer terugspringt in het oude formaat. Door veel tijd te nemen help je rugklachten of diastase voorkomen. De eerste maanden na je kraamtijd kun je het beste starten met oefeningen die je in balans brengen, zoals yoga en Pilates.

4 focus op jezelf

Past je zus, vriendin of geliefde vlogger na een week haar oude spijkerbroek alweer? Lekker belangrijk. Jouw energie mag naar jezelf en je baby.

Zoals Beatrijs Smulders observeert:

‘Ik zie vaak dat moeders met een laag zelfbeeld gaan compenseren, bijvoorbeeld door nog tot laat in de zwangerschap door te werken of juist al heel snel na hun bevalling fanatiek te sporten. Terwijl die rust rondom je bevalling zo belangrijk en heilzaam is.’

Neem dus alleen jezelf als maat der dingen; niemand kan beter zien wat voor jou goed is en waar je aan toe bent dan jijzelf.

5 omring je met gelijken

Lichaamsbeweging oppakken via een BabyCarryWorkout of moeder-en-baby yoga heeft een paar voordelen: je voelt minder prestatiedruk, want nou ja, we weten allemaal hoe het voelt als je het niet droog houdt bij bepaalde bewegingen. het is bere-gezellig. En je kunt handige tips oppikken om thuis met je baby ook oefeningen te doen.

6 stel kleine doelen

Neem babystapjes. Vergeet wat je vóór je zwangerschap allemaal kon. Je bent een nieuw mens geworden, je hebt een nieuw ijkpunt: vandaag. Je mag trots zijn op jezelf.

Zin om verantwoord te beginnen? Speciaal voor jou als Kiindlezer staat er bij de Goedlevenacademie een gratis Pilates-voorproefje klaar.

Lees ook: Sleeping with your babyVeilig door de kraamtijdBorstvoedingWat doen we met de baby?

Je geniet meer van je kraamtijd als je het samen doet

Bewaak het fort en brul als het moet – kraamtijd voor vaders

Pasgeboren ouders: tips voor een goede nachtrust

Beeld: Goedlevenacademie

BewarenBewaren

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

IJzertekort: Waarom Popeye eigenlijk broccoli zou moeten eten

IJzertekort: Waarom Popeye eigenlijk broccoli zou moeten eten

IJzer is een mineraal dat meerdere functies heeft in ons lichaam. IJzer zit bijvoorbeeld in hemoglobine, een eiwit in de rode bloedcellen dat zuurstof en koolstofdioxide vervoert van en naar je longen. Maar het helpt ook bij het aanmaken van afweerstoffen. Kortom: een...

Dorstlessers voor kinderen

Dorstlessers voor kinderen

In het begin is het allemaal simpel: baby’s drinken melk. Maar een tijd later wordt het allemaal maar verwarrend. Water is zielig en in pakjes zit teveel suiker. Wat geven we onze kinderen nou te drinken? WATER Veel mensen zien water drinken als ‘zielig’ of...

Biologisch eten beter voor je gezondheid

Biologisch eten beter voor je gezondheid

Overstappen op biologische producten zou je als consument sterker moeten gaan overwegen, schrijft de The Telegraph. Want pesticiden blijken gevaarlijker dan tot nog toe was gedacht. Pesticiden en de hersenontwikkeling Onderzoek, gepubliceerd door het Europese...

Recensie: Natuurlijk en gezond (op)voeden

Recensie: Natuurlijk en gezond (op)voeden

In navolging van haar boek ‘100% gifvrij leven’, schreef Julia Kang een boek gericht aan ouders. Over het gezond voeden en opvoeden van je kind. Dat begint al in de zwangerschap: welke voeding heeft invloed op je baby? Én in de voorbereiding van het...

Laat je scharrelkiind op vrije voeten!

Laat je scharrelkiind op vrije voeten!

Vrijheid. Om te bewegen hoe je wil, waarheen je wil. Vond ik altijd vanzelfsprekend. Als er dit jaar íets voelbaar is geworden, is het wel hoe kwetsbaar vrijheid is. Hoeveel wij mensen over de aarde bewegen, en welke gevolgen dat kan hebben. Dat alles wat wij...

Hooikoorts: Allergisch voor pollen

Hooikoorts: Allergisch voor pollen

Het is lente en daarmee voor de meesten van ons een feest om naar buiten te gaan. Maar heeft jouw kind in voorjaar en zomer last van rode, jeukende ogen, een loopneus en veelvuldig niezen? En sta jij voortdurend met zakdoekjes en natte washandjes in de aanslag? Grote...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0