Bijna alle baby’s krijgen (wel eens) melk uit de fles. Gekolfde moedermelk en/of kunstvoeding. Of een baby nu uit de borst drinkt of uit een fles, hij gedijt goed op een aantal omstandigheden. Aan de borst zijn die omstandigheden er meestal vanzelf. Als je met de fles voedt, kan het helpend zijn om hier met extra aandacht naar te kijken. De richtlijnen die ik ga geven zijn voor beide soorten voeding gelijk.
Veel kleine slokjes
De informatie die achterop een pak kunstvoeding staat is niet genoeg om fijn gevoed te worden. Het lijkt vooral gericht te zijn op het gemak van de gever. Zo snel mogelijk afbouwen naar zo min mogelijk, grote voedingen. Zelfs als volwassenen hebben wij meer eet- en drinkmomenten dan baby’s die voeding krijgen volgens dat schema. Of wacht jij altijd minstens 3 uur voor je volgende kopje thee? Voor baby’s is het juist heel belangrijk om vaker kleine voedingen te krijgen. Zo blijft hun bloedsuikerspiegel gelijk (goed voor de hersenontwikkeling) en wordt hun maagje niet uitgerekt. Maar ik heb helemaal geen zin om negatieve dingen te schrijven, hieronder alleen alles over hoe je fijn de fles kan geven! Met zelfvertrouwen, trots, plezier en heel veel liefde.
Dit vind je vast ook interessant: Primaire reflexen, Baby’s weten wat ze willen, Slapen met je baby, Babygebaren.
Voeden op verzoek
Echt voeden op verzoek: kijk niet naar de klok, maar naar je baby. Ook ‘s nachts. Ik heb gemerkt dat ik de volgende ochtend minder moe was als ik ‘s nachts niet op de klok had gekeken. Je hoeft de tijd tussen voedingen niet te rekken. Vertrouw er op dat je baby precies weet wat hij nodig heeft.
Slaapt je baby de eerste dagen veel, dan is het wel belangrijk om een maximum van 3 uur tussen de voedingen aan te houden. Ook al voelt het heel onnatuurlijk om slapende baby’s wakker te maken. Dan voed je ook op verzoek, maar op jouw verzoek. Sommige baby’s drinken wat meer melk per voeding en hebben daardoor al snel genoeg aan minder voedingen dan net na de geboorte. Dit hoeft geen probleem te zijn. Andere baby’s drinken liever vaker op een dag kleinere hoeveelheden. Zolang je baby dit zelf mag bepalen en hij verder lekker in zijn vel zit, is dat allemaal prima. Door te voeden op verzoek voorkom je dat het hongergevoel van je baby zo sterk wordt dat hij zijn maag overvol drinkt. Dit kan een ongemakkelijk gevoel geven. Daarnaast is het oprekken van de maag een risicofactor voor overgewicht later. Dus, trek je er niks van aan als mensen vragen of hij alwéér honger heeft.
Hongersignalen
Door je baby dicht bij je in de buurt te houden kun je reageren op de eerste hongersignalen die hij afgeeft. De eerste signalen zijn: het hoofdje draaien, mondje open en zoeken. De volgende signalen (‘ik heb écht honger’) zijn: uitrekken, geeuwen, op de handjes zuigen, smakken en onrustig bewegen. De laatste groep signalen betekent ‘NU eten, alarm!’ en bestaat uit druk bewegen, rood aanlopen en huilen.
Huilen is een laat signaal
Huilen is dus een laat signaal. Hongerrrr! Als je dat voor bent, sta je heel wat relaxter een fles klaar te maken.
Wil je je nog meer verdiepen in borstvoeding, of vind je het gewoon fijn om met andere zwangeren en voedende moeders samen te zijn? Kom naar het Borstvoedingsfestival in Alkmaar.
Natuurlijke maaginhoud
Als je een kunstvoedingsschema volgt, wordt de hoeveelheid melk per voeding snel groter. Ik moet er nu zelfs niet aan denken om in 1 x een drankje van 240 ml weg te werken! Hoe zal een baby zich daarna voelen? Een goede regel is de ‘vuistregel’. Het maagje van een baby is ongeveer net zo groot als z’n vuist. Vertaald naar milliliters gaat dat in de eerste maand van 5 ml naar 80 ml. En daarna tot 6 maanden geleidelijk naar 100/150 ml. Dat betekent dus wel meerdere kleine voedingen, maar dat was juist de bedoeling! Dat zijn dus ook meer rust- en knuffelmomenten.
Therapeutisch voeden
Maak gebruik van de zoekreflex als je een fles geeft. Zorg dat je baby zelf moeite moet doen om te drinken. Hou de fles zo dat hij zelf moet aanhappen en kan loslaten als hij genoeg heeft. Hou de fles ook bijna horizontaal, zodat de melkstroom minder hard gaat. Vroeger leerde ik juist dat ik de fles verticaal moedt houden, zodat er geen lucht in komt. Dit is achterhaald. Sommige kindjes slikken sowieso meer lucht in tijdens het drinken. Een boertje lucht altijd op. Blijf een speen gebruiken met het kleinste gat voor een langzame toevoer.
De gaatjes in je tepels worden ook niet groter
De gaatjes in je tepels worden ook niet groter naarmate je kind groeit. Ik heb vroeger, als oppas, wel eens baby’s laten doordrinken die duidelijk genoeg hadden, (Sorry kinderen!) omdat de fles leeg moest. Daarmee leer je een kindje eigenlijk af om naar zijn lichaam te luisteren. Het is daarom belangrijk dat een baby zelf kan stoppen met drinken.
Leesvoer: Ouderschap vanuit je hart, Baby’s weten wat ze willen, vertrouwen op de signalen van je kind.
Voeding voor de hechting
Soms is voeden gewoon iets praktisch. Niet elke voeding is een intiem samenzijn. Ook niet met de borst. Vooral als je meerdere kinderen hebt – je wordt vanzelf een multitasker – maar probeer zoveel mogelijk voedingen zelf te geven als ouders. Ja, dat is goed voor de hechting, maar vooral omdat het lekker jullie baby is en jullie hem niet hoeven te delen! Ik vind het juist heel leuk om andermans baby de fles te geven, maar het lijkt me voor de baby fijner om door zo min mogelijk mensen gevoed te worden. Als jullie aan het werk zijn kan het natuurlijk niet anders, maar ook bij de opvang is het beter om een vaste verzorger te hebben, zodat ze een band kunnen opbouwen. Voeding is immers liefde.
Huidcontact
Oma’s tip: Geef de fles altijd met opgerolde mouwen, ook in de winter, want huidcontact is heel belangrijk voor baby’s. Met borstvoeding heb je automatisch meer huidcontact, dus het is goed om er bij de fles extra bij stil te staan. Natuurlijk kan dat ook buiten de voedingen om. Lekker veel knuffelen, samen douchen of in bad en nog meer knuffelen!
Voed jij op een andere manier dan ik hierboven beschreef? Hopelijk hebben je wat aan deze richtlijnen. Heb je altijd gevoed volgens het schema dat op de verpakking staat en zijn jouw kinderen ook groot en gezond geworden? Mooi zo! Of heb je altijd live aan de borst gevoed? Joepie!
Verder lezen
Artikelen over voeden op verzoek en hongersignalen en over therapeutisch voeden.
Meer leesvoer: Ouderschap vanuit je hart, Baby’s weten wat ze willen, vertrouwen op de signalen van je kind, Borstvoeding – Stefan Kleintjes.
Yael Haller is vrijwilligercoördinator Kiindfestival/Kiindweekend en betrokken bij Melkpunt.
Fotografie: Anouk Pross