Bij katoenen luiers denken veel mensen nog aan stapels was en strijk, poepspoelen en lekkages. Gelukkig is dat verleden tijd; de moderne luier absorbeert super en is handig in het gebruik, bovendien is het uitspoelen van luiers niet meer nodig. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het gebruik van de wasbare luier weer populairder wordt en steeds meer ouders zo hun steentje bijdragen aan het milieu.
Het verschonen van de wasbare luier gaat net zo vlot als bij een wegwerpluier
Het verschoongemak van de moderne luier
De meeste wasbare luiers zijn gevormd zoals een wegwerpluier: een absorberende kern, elastiek rond de beentjes en een sluiting van klittenband (of drukknoopjes). Het verschonen van de wasbare luier gaat dan ook op dezelfde manier en net zo vlot als bij een wegwerpluier. Uiteraard is dit ook afhankelijk van welke wasbare luier je gebruikt, er zijn veel verschillende modellen en luiermethodes. Dit maakt dat er voor iedereen wel een methode bestaat die bij hun huishouden past. Sommigen vinden het omdoen van een wasbare luier zelfs handiger; de luier is een beetje groter, zwaarder en steviger waardoor hij beter blijft liggen bij draaikontjes, ook hoef je niet te letten op het naar buiten krullen van de elastieken randjes zoals bij de wegwerpluier. Luiers die je anders sluit dan met klittenband of drukknoopjes, of waarbij een los overbroekje nodig is gaan doorgaans minder snel. Je kunt je afvragen hoe erg dat is. Het verschonen is immers altijd een moment van één-op-één contact tussen verzorger en kind. Dus deze extra privé aandacht kan ook geïnterpreteerd worden als prettig.
Het kan dus net zo snel dan met wegwerp, maar de vraag is of dat zo belangrijk is; van verschonen kun je een gezellig moment maken.
Het wassen
Bij een wasbare luier kun je gebruik maken van inlegvelletjes. Dit zijn ‘papiertjes’ die vocht doorlaten en ontlasting niet. Hierdoor blijven de billetjes langer droog en komt de ontlasting niet op de luier. Bij het verschonen van een poepluier kun je de ontlasting dus direct weggooien. Afhankelijk van het soort inlegvel kun je het zelfs in het toilet werpen. Hierdoor is het uitspoelen van een luier niet nodig. Bij een plasluier kun je het velletje hergebruiken door het gewoon mee te wassen. Vaak wordt hier een wasnetje voor gebruikt om zeker te zijn dat het doekje niet scheurt en binnenin de machine terecht komt.
De luier vouw je met de vieze kant naar binnen dubbel en bewaar je in een luieremmer zonder water. Dit spaart veel water uit en bovendien hoef je niet met je handen het bevuilde water in, je pakt simpelweg het schone deel van de luier vast om zo in de wasmachine te stoppen. De luiers kunnen samen met handdoeken, theedoeken, ondergoed en dergelijke in één was. Wassen op 40°C is afdoende en spaart veel energie uit ten opzichte van 60°C.
De luiers kúnnen vervolgens in de droger. Het kan, maar aan te raden is het niet. De droger is een behoorlijk energieverslindend hulpmiddel, wat het rendement aan milieuvriendelijkheid van de luier behoorlijk vermindert. Bovendien slijt wasgoed, dus ook luiers, veel sneller in de droger. Alles wat je steeds uit de filter van de droger haalt, was eerst onderdeel van je was. Je kunt je voorstellen wat dat met de kwaliteit van je wasgoed in het algemeen en met het absorptievermogen van de luier doet. Aan de lucht drogen is dus aan te raden.
Het vouwen is bij vele varianten van katoenen luiers volledig overbodig. Hij kan voor de echt gemakzuchtige mens desgewenst regelrecht van de lijn in een mand gestopt worden om er pas uit te halen wanneer nodig.
Vanuit baby’s standpunt bekeken
Of het nou om wegwerp gaat of om wasbare luiers: luiers blijven hulpmiddelen die niet van nature aan de billen van een baby zitten en brengen beide daarom een vorm van ‘oncomfort’ met zich mee. Bij beide zal er echter ook snel gewenning optreden. Een luier voorkomt dat de baby de omgeving en zichzelf bevuilt, dit gebeurt bij beide methodes op een andere manier. Daardoor zijn beide op een andere manier beter én minder goed. Een wegwerpluier neemt het vocht op door middel van een reactie dat vocht omzet in gel. Het voordeel is dat de billen (tot op zekere hoogte) droog blijven, maar de huid kan gevoelig zijn voor de bestanddelen van de wegwerpluier (bijvoorbeeld sodium polyacrylate: de ‘gel’ en dioxine: bijproduct bij het bleken van papier), vaak wordt dit ‘opgelost’ met een zalfje, maar dat pakt het echte probleem niet aan. De wasbare luier absorbeert het vocht alleen. Bij een bepaalde hoeveelheid aan vocht zullen de billen van de baby dus vochtig zijn, meer verschoningen voorkomt dit uiteraard. De ene baby zal dan ook uitslag krijgen van wegwerp, de ander kan juist niet tegen nattigheid. Maar dit belicht alleen het aspect comfort voor de baby. Een ander voordeel voor de baby, dat vaak over het hoofd gezien wordt, is de milieuvriendelijkheid. Immers, wanneer men nu bewuster bezig is met het milieu en er dus spaarzaam mee om gaat, dan hebben toekomstige generaties daar profijt van.
Voor het milieu en de portemonnee
Vanwege het extra wassen worden de voordelen voor milieu en portemonnee soms in twijfel gebracht. Recent en zeer uitgebreid onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, heeft echter uitgewezen dat de wegwerpluier het milieu 2,5 keer zo zwaar belast als de wasbare luier. Indien de luiers in de droger gaan is dat nog altijd 1,5 keer zo zwaar. Bovendien gaan wasbare luiers doorgaans van kind naar kind.
Hoe de voordelen uitvallen voor de portemonnee, is heel erg afhankelijk van welke wegwerpluiers en welke wasbare luiers. Wanneer je nieuwe wasbare luiers vergelijkt met wegwerpluiers uit een vergelijkbare prijsklasse, dan is de besparing (inclusief waskosten) van wasbaar op wegwerp al snel meer dan 100 euro bij gebruik van 1 kind. Wanneer de luiers gebruikt worden voor meer kinderen dan wordt de besparing alleen maar groter. Bij wegwerpluiers kan er eigenlijk amper bespaard worden, op het in de gaten houden van aanbiedingen na. Bij wasbaar kan er op veel vlakken bespaart worden: aanschaf van tweedehandsluiers (of gratis krijgen als je mazzel hebt), vouwluiers gebruiken in plaats van voorgevormd of zelf luiers maken. Zo kan de besparing ten opzichte van wegwerp al snel 400 euro worden of meer. Ook hierbij geldt dat dit bedrag alleen maar hoger wordt wanneer je de luiers bij meer kindjes gebruikt.