Babynaam kiezen

door Gastauteur

Je zal maar van je Noorse vakantie terugkomen met de romantische naam ‘Analius’ in je hoofd – je baby zal blij met je zijn! Of wat dacht je van het Ierse Fiachra? Maar wij Nederlanders kunnen er ook wat van. Zo vinden ze in Engelstalige landen de namen ‘Cock’ of ‘Noekie’ hilarisch. Je bent gewaarschuwd.

Lang geleden

Voor de Middeleeuwen waren Germaanse namen zoals Wilhelm en Adelbrecht gewoon. Het waren vaak samengestelde namen. ‘Wilhelm’ bijvoorbeeld bestaat uit ‘wil(skracht)’ en ‘helm’ (of ‘bescherming’). De twee delen van de naam kwamen vaak van de naam van de moeder en de vader.

Na de Middeleeuwen kwamen de Christelijke namen in zwang. Kinderen werden vernoemd naar heiligen zoals Antonius of Catharina. Na de hervorming speelden ook mode en vernoeming een rol. De achternaam was vaak de voornaam van de vader, en door te vernoemen kon een familienaam worden doorgegeven. Heette jij bijvoorbeeld Jan Klaaszoon, dan heette jouw vader dus Klaas. Wilde je die naam in de familie houden dan werd de eerstgeborene Klaas Janszoon enzovoorts.

Let ook even op de afkortingen. Ik woonde vroeger tegenover iemand die ‘W.C. Plas’ heette

Iets minder lang geleden

Weer later werd het standaard om naar beide grootouders te vernoemen. Voor de geboorte stond al vast hoe je kinderen zouden gaan heten. Dat verliep volgens vast patroon: een zoon werd vernoemd naar de vader van de vader, de volgende zoon naar de vader van de moeder enzovoorts. Sommige families vernoemen hun kinderen nog steeds.

Tot eind jaren ’60 waren de regels voor naamgeving streng. Stond de naam niet op de lijst dan ging het feest niet door. In het ergste geval verzon de ambtenaar ter plekke een naam voor je kind. Tegenwoordig mag een heleboel. De gemeenteambtenaar zal slechts in uitzonderlijke gevallen een naam weigeren.

Do’s en don’ts

Wat zijn nu handige overwegingen voor het kiezen voor een naam? Hier wat tips:

Say what? We reizen de hele wereld af tegenwoordig. Zoals aan het begin gezegd: wat in Nederland een leuke naam lijkt, kan in het buitenland voor een hoop hilariteit zorgen. Even checken dus.

Hoe spel je dat? Een exotische naam lijkt misschien leuk en orgineel, maar als er veel verschillende spellingsmogelijkheden zijn, is het handig om de meest gangbare te kiezen. Als je kind ‘Cevynn’ heet zal hij waarschijnlijk de rest van zijn leven zijn naam moeten spellen. Dan is ‘Kevin’ een stuk praktischer.

Stripfiguur? Een naam als ‘Mik Mak’ lijkt in dat beroemde kinderblad met die eend thuis te horen. Door de voor-en achternaam te allitereren kan het onbedoeld erg grappig klinken.

Lang-kort, kort-lang Bij een lange achternaam klinkt een korte voornaam vaak mooier en omgekeerd. Een voor- en achternaam van één lettergreep klinkt vaak komisch (zie: Mik Mak) en als beiden namen erg lang zijn is het lastig uit te spreken wanneer je je moet voorstellen (weet ondergetekende uit ervaring).

Dat méén je niet! Cas Straatman schijnt te bestaan. Net als Ben Naaktgeboren en Stanley Mes. Kijk goed of de voornaam past bij de achternaam. Let ook even op de afkortingen. Ik woonde vroeger tegenover iemand die ‘W.C. Plas’ heette.

Oeps! Ik zal de naam niet noemen, want anders krijgen we héél veel boze email, maar er was eens een moeder die reuzespijt had van haar dochters mooie naam toen ze in de klas bleek te zitten met maar liefst drie andere meisjes die zo heette….en een jongen! Wil je voorkomen dat je kind een erg populaire naam heeft, kijk dan eens op deze website. Daar kun je zien hoe vaak een naam voorkomt.

Britney en Whitney. Er is een reden waarom straatnamen vaak naar overledenen worden genoemd. Vernoemen naar een nog levende beroemdheid is risicovol. In de jaren ’80 was ‘Whitney’ populair en in de jaren ’90 ‘Britney’. Beide vrouwen kwamen om minder leuke redenen in het nieuws. Een beroemdheid kan ineens dronken uit taxi’s vallen of gekke dingen gaan zeggen en dan zit je mooi wèl aan die naam vast. Ook zijn er begin jaren ’90 een hoop ‘Jari’-kindjes geboren, maar wat doet Jari Litmaenen eigenlijk tegenwoordig?

Catootje. Namen op -tje of -je klinken verschrikkelijk lief en aandoenlijk als je kind klein is. Maar een volwassen vrouw van vijftig die Catootje heet is toch minder. Dit geldt soms ook voor namen die op een -ie klank eindigen. Vind je Catootje toch een leuke naam? Dan kun je overwegen officiëel voor het volwassen ‘Cato’ te gaan.

Tekst door Gabriëlle Jurriaans

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Column: Geld moet rollen

Column: Geld moet rollen

Noek zit aan de tafel zijn geld te tellen. 'Nog 5 euro,' zegt hij, 'dan heb ik 60 euro. En dan kan ik die speciale Pokémondoos uit Engeland bestellen.' Ik bijt op mijn tong. Klaar om 'Maar je zou toch sparen voor een nieuwe telefoon?' te zeggen. Of, nog erger: 'Dat is...

Column: Trots met je peuter aan de borst

Column: Trots met je peuter aan de borst

Vandaag zag ik in de speeltuin een ouder kindje aan de borst en werd ik pardoes weer terug geslingerd naar het tijdperk dat ik een peuter aan de borst had. Binnen de veilige muren van ons huis heerlijk, buitenshuis nogal ingewikkeld. Borstje drinken Zo is er die...

Column: Van het eerste lachje naar de eerste okselhaar

Column: Van het eerste lachje naar de eerste okselhaar

Tien jaar geleden werd ze geboren. Het was een prachtig meisje met een stralend roze gezichtje. Niet toen ze er net uit kwam hoor, toen was ze verfrommeld en rood. En stralen was er ook niet bij, want ze krijste de hele boel bij elkaar. Maar goed, het meisje groeide...

Dringende vragen als je moet plassen en het Columbo-syndroom

Dringende vragen als je moet plassen en het Columbo-syndroom

Ik heb twee prachtige dochters. Dat realiseer ik me vaak genoeg. Hun schattige gezichtjes, hun levenslustige ogen, hun blijheid om de wereld te omarmen. Wat prijs ik me gelukkig! Er is echter één maar... Ze lijden namelijk aan het Columbo-syndroom. Qu'est-ce que...

Column: Mijn geheim

Column: Mijn geheim

Ken je haar? De 'Mijn geheim' rubriek in Echte Damesbladen. Als ik zo'n blaadje in mijn handen krijg, sla ik deze rubriek eigenlijk altijd over. Het clichébeeld hiervan ken ik echter wel: een vrouw die een slachtofferrol aanneemt ten opzichte van een groot...

Nooit te weinig tijd voor een liedje

Nooit te weinig tijd voor een liedje

Tamar Lewis, moeder van drie kinderen en getrouwd met haar peuterliefde Jaïr, zingt over het moederschap. 'Nooit te weinig tijd voor een liedje' is ons recht uit het hart gegrepen. Tijd voor een inimininterview!...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0