‘Je voelt je soms toch best een zeldzame dino’

door Yvonne Woldberg

Moeders Nina en Gentry startten hun platform Open bar met het doel andere moeders op een laagdrempelige manier te steunen in het geven van borstvoeding. ‘Want je voelt je soms toch best een zeldzame dino’.

Ze gingen live met lactatiekundige Annegien Bakkers. Met z’n drietjes hadden ze het over:

🤱 waarom zoveel vrouwen stoppen met borstvoeding geven (‘Omdat we leven in een maatschappij die niet meer weet hoe borstvoeding werkt’)
🤱 waarom het erg is dat zoveel moeders stoppen met borstvoeding vóór ze dat eigenlijk hadden gewild,
🤱 over hoe goedbedoelde adviezen tot grote problemen kunnen leiden,
🤱 over wat je zelf kunt doen, (‘laat je partner je advocaat zijn’, maak een borstvoedingsplan)
🤱 en over activisme. Want dat is nodig!

Dat activisme nodig is, voel ik zelf ook zó sterk.

Uit onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat 71% van de vrouwen eerder stopt met het geven van borstvoeding dan ze hadden gehoopt. Tweederde was hierover teleurgesteld. Het Voedingscentrum organiseerde samen met de Landelijke Borstvoedingsraad een online symposium over borstvoeding (‘Borstvoeding: maak het samen mogelijk’, hier kijk je het terug) waarin werd gewezen op betere voorlichting door alle typen zorgverleners ‘in het zorgpad’, betere training van zorgverleners en betere samenwerking tussen zorgverleners onderling om de borstvoedingscijfers op te krikken.

Boekentips: Het nieuwe borstvoedingsboek, Borstvoeding doe je zo, Positief over borstvoeding.

Wat ik miste: hoe we de beeldvorming over borstvoeding positief kunnen beïnvloeden. Ik denk dat we kunnen voorlichten wat we willen maar het begint bij een maatschappij waarin borstvoeding cool is.
Aanzien heeft.
Gewoon, normaal is.
Niet in het hokje ‘tradwife’ wordt geduwd (dat naast Partij voor de Dieren alleen Forum voor Democratie en SGP tegen die motie stemden is veelzeggend).

Een succesvolle borstvoedingsperiode tevreden afronden, hoe lang die periode ook duurde, kan zo bekrachtigend zijn (weet ik ook uit eigen ervaring). Emanciperend, durf ik ook te stellen.

Bekijk de live hier terug!

Gratis minicursus borstvoeding

Tips om boobytraps te voorkomen

Huislactatiekundige IBCLC en ex-verloskundige Annegien Bakkers host in Kiinds online community Kiindspeeltuin een maandelijks borstvoedingsuurtje waarin je al je vragen mag stellen én lief en leed kunt delen met mede-speeltuiners. Deze sessies zijn altijd zonder opname.

Word nu gezellig (proef)lid van Kiinds online community Kiindspeeltuin.

Annegien vindt: een goede voorbereiding is het halve werk. Met code KORTINGVANKIIND krijg je €10 korting op haar meer dan complete online borstvoedingscursus (van een borstvoedingsplan en opstarten in de kraamweek tot kolven en afbouwen van de borstvoeding: het zit er allemaal in!).

Boekentips

Word lid van Kiind!

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Hoe kun je verder na een stilgeboorte?

Hoe kun je verder na een stilgeboorte?

Wanneer je een kindje verliest, zijn er geen woorden voor je verdriet. Maak je een stilgeboorte mee, dan is het leven dat je je voorgesteld had, al voorbij voordat het goed en wel kon beginnen. Je moet het - oh gruwel! - ‘een plekje geven’. Maar hoe dan? Ook dit...

Zo houd je je kind koel in de zomerhitte

Zo houd je je kind koel in de zomerhitte

Een stevige hittegolf hebben we al achter de rug. Hoe was het bij jou? Heb jij je kinderen een beetje door de dagen heen kunnen loodsen? Of waren ze juist heel feestelijk, die zinderende zomerdagen? Voor de volgende hete dagen hebben we de beste tips voor koele...

De logica van het dragen

De logica van het dragen

Het is al eeuwenoud en komt in alle werelddelen en door de hele geschiedenis heen voor: je kind dragen. Heel vroeger kón dat ook niet anders: jagen en verzamelen buitenshuis lukt nu eenmaal niet als je baby in een wieg ligt en jij erbij moet blijven. En je kleintje...

Triple P kritisch bekeken

Triple P kritisch bekeken

  Posters naast provinciale wegen moedigen je aan om als ouder vooral positief te blijven. Op het consultatiebureau krijgt elke ouder die een tikkeltje verwilderd binnenkomt een vrolijk gekleurd foldertje mee. Opvoedcursussen schieten als paddenstoelen uit de...

Ik ga op vakantie en neem mee… de draagdoek

Ik ga op vakantie en neem mee… de draagdoek

Op vakantie met je baby? De eerste keer kan dat best spannend zijn. Wat neem je allemaal mee? Hoe doe je al je dagelijkse dingen in een nieuwe omgeving? Wat als ze huilt? Waar kan ik voeden?  Mijn eerste zomer met baby vond ik...

Je vrouw net bevallen? 15 kraamtijd tips voor partners (m/v/X)

Je vrouw net bevallen? 15 kraamtijd tips voor partners (m/v/X)

Als je vrouw is bevallen, staat er een overweldigende tijd voor de deur. Tjokvol liefde en wonder, zeker. En minstens zo vol met vraagtekens. Wat kun je doen in de kraamtijd, terwijl je vrouw en je kersverse baby herstellen van de bevalling? 1 Wees aanwezig Met stip...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0