Kinderen leren zwemmen in de digitale oceaan

In de offline wereld beschermen we onze kinderen zoveel mogelijk – tot valrugzakken aan toe. Maar online? Daar laten we ze vaak ronddobberen zonder zwemvest. Dat beeld schetste mediapedagoog Marije Lagendijk tijdens een inspirerende live Q&A in de Kiindspeeltuin.

Onderzoek van de Kinderombudsvrouw wijst ook uit dat veel ouders te weinig zicht hebben op wat hun kinderen online doen en tegenkomen. Kinderen hebben recht op een veilige, eerlijke en leerzame digitale leefomgeving. Hoe die omgeving er online uitziet is mede aan de kinderen zelf: het is belangrijk ze hierin een stem te geven.

Vlak na de sessie in de Kiindspeeltuin werd in Australië besloten tot een verbod op social media voor kinderen onder de 16 jaar. Dit leidde tot veel discussie, waar we nog steeds over uitwisselen in de Kiindspeeltuin. Ook Marije heeft een duidelijke visie op dit onderwerp:

“Een verbod is niet de oplossing. Kinderen moeten vaardigheden aanleren, net zoals ze leren zwemmen voordat ze het diepe in gaan. De oplossing ligt in digitale zwemles.”

Deze metafoor van de digitale zwemles neemt Marije om te stellen dat ouders, scholen en de samenleving samen verantwoordelijkheid kunnen nemen om kinderen mediawijs te maken. Haar boek Digitale opvoeding is daarbij een waardevolle gids. Hierin deelt ze praktische inzichten over schermtijd, sociale media en hoe je kinderen van 0-12 jaar kunt begeleiden in de online wereld.

In de Kiindspeeltuinsessie kwamen deze onderdelen aan bod:

  • 3:16 – Introductie van Digitale opvoeding
  • 9:45 – Begin vroeg: kinderen worden niet vanzelf mediawijs
  • 26:44 – Vraag 1: wat zeg ik oma over TikTok?
  • 31:04 – Vraag 2: is deze schermtijd in balans?
  • 34:00 – Vraag 3: welke digitale vaardigheden zijn de basis?
  • 38:16 – Jonge kinderen leren het meest van spelen
  • 41:12 – Ouderinitiatief smartphonevrijopgroeien.nl
  • 42:42 – Vraag 4: wanneer geef je je kind een smartphone?
  • 46:35 – Vraag 5: hoe problematisch is deze ‘voor-alle-leeftijden-serie voor mijn 9-jarige?
  • 51:55 – Vraag 6: wat mogen we verwachten van het iPad-gebruik?
  • 55:15 – Vraag 7: welke mediavaardigheden zijn het belangrijkst?
  • 59:00 – Oprechte interesse tonen
  • 01:03:00 – Vraag 8: schermtijd op school en op welke bronnen kan ik school wijzen?
  • 01:01:00 – Perfect digitaal opvoeden bestaat niet
  • 01:08:30 – Laatste vraag: hoe mediawijs zijn scholen?

Waarom digitale zwemles?

Marije benadrukt dat kinderen, net als bij leren zwemmen, stap voor stap moeten worden begeleid in de digitale wereld. Ze introduceert drie pijlers van digitale zwemles:

  1. Weet wat je kind doet en met wie
  2. Praat met je kind over online zijn, stel grenzen en kijk regelmatig mee
  3. Zorg voor een goede balans tussen online en offline zijn

Het Australische social media-verbod: goed idee?

Marije ziet het verbod in Australië als een kortetermijnoplossing die voorbijgaat aan het echte probleem: kinderen voorbereiden op een wereld waarin online zijn onvermijdelijk is. Lees hier haar opiniestuk in Trouw.

Ook in de Kiindspeeltuin blijft de discussie hierover levendig. Is een social media-verbod een voorbeeld van adult supremacy, waarbij volwassenen zonder inspraak van jongeren beslissen wat goed voor hen is? Of is het een noodzakelijke maatregel om hen te beschermen tegen schadelijke invloeden?

‘Offline pakken we ze in bubbeltjesfolie en online laten we ze vaak gewoon heel vrij.’

Meer weten?

Benieuwd naar Marijes volledige kijk op dit onderwerp? Meer leren over hoe jij je kind mediawijs kunt maken? De hele opname van de sessie staat klaar in de Kiindspeeltuin. Word gezellig lid en kijk de opname terug.

Bestel Digitale opvoeding via marijelagendijk.nl en krijg een gesigneerd exemplaar, om ouderwets offline te lezen.

Lees ook: (Wanneer) krijgt jouw kind een smartphone?

Recept voor een succesvol smartphone-dieet

En: Zo leert je kind (weer) zelfstandig spelen

Gratis Kiind tijdschrift

Download voor nop editie THUIS

Boekentips

Word lid van Kiind!

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Eva Bronsveld over haar Opvoedkalender

Eva Bronsveld over haar Opvoedkalender

Afgelopen mei verscheen de Opvoedkalender van trainer en Leuk Mens Eva Bronsveld. Een kalender (niet gedateerd, dus jaar in, jaar uit te gebruiken!) met 52 tips om het thuis nog wat gezelliger te maken. Soms serieus, soms grappig, maar altijd handig. Eva vertelt Kiind...

Het is goed zo. Over een onvervulde secundaire kinderwens

Het is goed zo. Over een onvervulde secundaire kinderwens

Dit is een voorpublicatie uit het boek Het is goed zo van Relinde Graaff: een roman over hokjesdenken en een onvervulde secundaire kinderwens. ‘Konden wij nog maar zo naar de wereld kijken. Zo onbevooroordeeld, vol verwondering.’ Ik neem een slok van mijn wijn om de...

13 kinderboeken over de dood

13 kinderboeken over de dood

Wanneer iemand overlijdt is dat ontzettend verdrietig. Voor kinderen is het daarnaast ook een groot vraagstuk en zelfs een mysterie. Want wat is doodgaan? Wat gebeurt er daarna met je? En hoe ga je om met al het verdriet wat je voelt? Moet je voor altijd verdrietig...

Recensie: Gedichten van een jonge vader

Recensie: Gedichten van een jonge vader

Het is al een tijdje geleden dat ik voor het eerst vader werd. Dat gebeurt je maar een keer. Toen onze tweede geboren was ik het al, maar werd ik het misschien nog ietsje meer. Hoe het is om vader te worden was ik eerlijk gezegd een beetje vergeten. (Niet dat het...

Boek: Groeten uit Transitië

Boek: Groeten uit Transitië

Wil jij de aardkloot een klein beetje liever, mooier en gezonder maken? Ja? Dan wil je 'Groeten uit Transitië' zeker lezen!  Een wormenbak, autodelen en tuinieren op de vierkante millimeter. Het kán wel, een beetje duurzamer leven. Deels terug naar vroeger, en deels...

Tijd om volwassen te worden

Tijd om volwassen te worden

Ter gelegenheid van Vaderdag delen we een van de mooiste hoofdstukken uit het boek Vadervuur - volg je eigen opvoedkoers en word de vader die je je kind gunt, van Jeroen de Jong. In iedere vadertraining die ik geef, zijn er altijd meerdere mannen die aangeven dat ze...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0