Kinderen in actie voor het milieu

door Sandii Zachte

Een beter milieu begint bij je kind. Oké, in de allereerste plaats bij jezelf, maar daarna toch bij je kind. Opvallend is het om te zien dat kinderen vaak erg milieubewust zijn. Gepassioneerd doen ze mee aan de acties die op scholen georganiseerd worden. Voor de kinderen in India staan ze een knuffel af en ze staan op de barricades voor de zeehonden in de Waddenzee. Kinderen hoeven natuurlijk niet te wachten op enthousiaste leerkrachten voordat ze ‘goed’ kunnen doen. De volgende acties kun je samen met je kind ondernemen. Wellicht heeft je kind nog betere ideeën en bedenken jullie samen de mooiste projecten.

Bakjebekeractie

Hebben veel kinderen bij jou op school hun lunch in een zakje of pakje mee? Dit is zonde, want al dat plastic en aluminiumfolie is slecht voor het milieu. Een leuke beker en bakje gaan lang mee en zijn dus veel beter voor het milieu. Krijg jij het in de klas voor elkaar om iedereen met een bakje en beker naar school te laten gaan? Kijk dan voor de grap eens hoeveel leger de prullenbak nu is dan vroeger! Misschien wordt jullie klas wel het voorbeeld voor de hele school.

Als je durft kun je ook eens met de directeur gaan praten, misschien staat er volgend jaar dan wel in de schoolgids dat zakjes en pakjes niet meer mee naar school mogen!

Warmetruienweek

Op 4 februari 2011 is het Warmetruiendag. Help je klas of bso eraan herinneren! Warmetruiendag betekent dat de verwarming een graadje lager gaat en alle kinderen zich goed en dik aankleden. Dit scheelt een heleboel elektriciteit. En we weten allemaal dat veel elektriciteit gebruiken niet goed is voor het milieu. En als de Warmetruiendag goed bevalt, kunnen jullie er misschien een Warmetruienweek van maken! Of elke week een Warmetruiendag inplannen.

Waterspaarplan

Douchen kost een heleboel water. Douche dus niet langer dan vijf minuten. Je kunt een klok of zandloper neerzetten, zodat je bij kunt houden hoelang je al gedoucht hebt. Voor een paar euro koop je in de bouwmarkt een waterspaartussenstukje dat je tussen de douchekop en de doucheslang doet. Hierdoor komt er minder water door de douchekop en dat scheelt dus een heleboel water. Sleep je ouders dus mee naar de bouwmarkt!

Spoel de wc niet onnodig lang door. Per keer spoel je zes liter drinkwater door! Heel erg zonde natuurlijk. Dankzij de waterspaarknop op de wc is het heel gemakkelijk om maar heel weinig water door te laten lopen. Benoem jezelf tot waterspaarpolitie en let goed op of je ouders, broers en zussen wel net zo zuinig met het water omgaan als jij.

Heb je niet teveel zeep in het badwater gedaan? Gebruik dit water dan voor de planten! Zeep is sowieso niet goed voor het milieu, dus probeer altijd weinig te gebruiken. En spoor je ouders aan een milieuvriendelijk merk te kopen.

Afvalscheidsrechter

Papier gaat in de papierbak, plastic in de plasticbak, batterijen in de batterijenbak, groente in de groentebak en chemisch afval in de chemobak. Het klinkt heel simpel, maar het gebeurt nog lang niet altijd. Zorg dat je deskundig wordt door goed te lezen wat in welke bak moet en benoem jezelf tot afvalscheidsrechter. Maak ook een knutselbak; hierin doe je materialen in waar je nog eens mee kunt knutselen, zoals kokers, mooie papiertjes, kurken en meer. Overal waar jij bent zal afval worden gescheiden!

Meer weten?

Bij Greenpeace kun je vragen of er iemand van hen iets in jouw klas wil komen vertellen.

Word ranger bij het Wereld Natuurfonds. Je kleine broer of zusje kan in de Bamboeclub.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

4 manieren van ‘opvoeden’ die niet werken 

4 manieren van ‘opvoeden’ die niet werken 

Wat is 'opvoeden'? In de vrije vertaling: je kind iets meegeven, laten groeien en bloeien. Wil je ander gedrag zien bij je kind, dan zijn daar meerdere strategieën voor. Onder andere een paar die niet erg helpend zijn. Straf geven: Het enige wat gebeurt is dat...

Onvoorwaardelijk jezelf zijn

Onvoorwaardelijk jezelf zijn

Onze kinderen belonen we vaak zonder nadenken. We zijn het zo gewend dat het amper opvalt. Ze zijn ook zo leuk en knap, onze kinderen. Toch is opvoeden zonder belonen heel zinnig. Worden het pardoes mensen die erop vertrouwen dat onvoorwaardelijk jezelf zijn...

5 tips om conflicten tussen kinderen op te lossen

5 tips om conflicten tussen kinderen op te lossen

Je schatten van kinderen die continu conflicten hebben. Een punthoofd kun je ervan krijgen. Een hoge bloeddruk trouwens ook. Eva Bronsveld schreef het boek Samen spelen, wat nou delen? en geeft daarin tips hoe je je kinderen kunt leren zelf ruzies op te lossen. Of nog...

Reageren op gedrag zonder straf: Logisch of natuurlijk gevolg

Reageren op gedrag zonder straf: Logisch of natuurlijk gevolg

Hoe ga je om met een peuter die iets doet wat je echt niet wilt? Wat is een gepaste en zinvolle reactie op ongewenst gedrag? Moet je straffen? Het blijft een lastig thema. Hoe kun je zorgen voor een positieve situatie waarin logische gevolgen op gedrag worden gegeven?...

Astara over opvoeden: Grenzen stellen

Astara over opvoeden: Grenzen stellen

'Het stellen van grenzen is noodzakelijk in de opvoeding. Zonder grenzen ontwikkelt het kind zich tot een onevenwichtige persoonlijkheid, die niet geleerd heeft rekening te houden met anderen. Zonder grenzen kan een kind zichzelf ook in gevaar brengen.  Ook al zal het...

Column: Vloeken

Column: Vloeken

Ja, het is zo, ik moet het grif toegeven. Mijn kinderen zeggen soms kut. Ja, jullie lezen het goed: ze zeggen wel eens kut en soms ook shit. Het is schandalig dat kinderen van vijf en zeven met dit soort woorden in hun mond lopen.Ik weet wel van wie ze het hebben,...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0