Kinderen in actie voor het milieu

door Sandii Zachte

Een beter milieu begint bij je kind. Oké, in de allereerste plaats bij jezelf, maar daarna toch bij je kind. Opvallend is het om te zien dat kinderen vaak erg milieubewust zijn. Gepassioneerd doen ze mee aan de acties die op scholen georganiseerd worden. Voor de kinderen in India staan ze een knuffel af en ze staan op de barricades voor de zeehonden in de Waddenzee. Kinderen hoeven natuurlijk niet te wachten op enthousiaste leerkrachten voordat ze ‘goed’ kunnen doen. De volgende acties kun je samen met je kind ondernemen. Wellicht heeft je kind nog betere ideeën en bedenken jullie samen de mooiste projecten.

Bakjebekeractie

Hebben veel kinderen bij jou op school hun lunch in een zakje of pakje mee? Dit is zonde, want al dat plastic en aluminiumfolie is slecht voor het milieu. Een leuke beker en bakje gaan lang mee en zijn dus veel beter voor het milieu. Krijg jij het in de klas voor elkaar om iedereen met een bakje en beker naar school te laten gaan? Kijk dan voor de grap eens hoeveel leger de prullenbak nu is dan vroeger! Misschien wordt jullie klas wel het voorbeeld voor de hele school.

Als je durft kun je ook eens met de directeur gaan praten, misschien staat er volgend jaar dan wel in de schoolgids dat zakjes en pakjes niet meer mee naar school mogen!

Warmetruienweek

Op 4 februari 2011 is het Warmetruiendag. Help je klas of bso eraan herinneren! Warmetruiendag betekent dat de verwarming een graadje lager gaat en alle kinderen zich goed en dik aankleden. Dit scheelt een heleboel elektriciteit. En we weten allemaal dat veel elektriciteit gebruiken niet goed is voor het milieu. En als de Warmetruiendag goed bevalt, kunnen jullie er misschien een Warmetruienweek van maken! Of elke week een Warmetruiendag inplannen.

Waterspaarplan

Douchen kost een heleboel water. Douche dus niet langer dan vijf minuten. Je kunt een klok of zandloper neerzetten, zodat je bij kunt houden hoelang je al gedoucht hebt. Voor een paar euro koop je in de bouwmarkt een waterspaartussenstukje dat je tussen de douchekop en de doucheslang doet. Hierdoor komt er minder water door de douchekop en dat scheelt dus een heleboel water. Sleep je ouders dus mee naar de bouwmarkt!

Spoel de wc niet onnodig lang door. Per keer spoel je zes liter drinkwater door! Heel erg zonde natuurlijk. Dankzij de waterspaarknop op de wc is het heel gemakkelijk om maar heel weinig water door te laten lopen. Benoem jezelf tot waterspaarpolitie en let goed op of je ouders, broers en zussen wel net zo zuinig met het water omgaan als jij.

Heb je niet teveel zeep in het badwater gedaan? Gebruik dit water dan voor de planten! Zeep is sowieso niet goed voor het milieu, dus probeer altijd weinig te gebruiken. En spoor je ouders aan een milieuvriendelijk merk te kopen.

Afvalscheidsrechter

Papier gaat in de papierbak, plastic in de plasticbak, batterijen in de batterijenbak, groente in de groentebak en chemisch afval in de chemobak. Het klinkt heel simpel, maar het gebeurt nog lang niet altijd. Zorg dat je deskundig wordt door goed te lezen wat in welke bak moet en benoem jezelf tot afvalscheidsrechter. Maak ook een knutselbak; hierin doe je materialen in waar je nog eens mee kunt knutselen, zoals kokers, mooie papiertjes, kurken en meer. Overal waar jij bent zal afval worden gescheiden!

Meer weten?

Bij Greenpeace kun je vragen of er iemand van hen iets in jouw klas wil komen vertellen.

Word ranger bij het Wereld Natuurfonds. Je kleine broer of zusje kan in de Bamboeclub.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Bewust opvoeden, dus ook zonder racisme

Bewust opvoeden, dus ook zonder racisme

De meeste mensen zijn niet racistisch. Zullen we daar mee beginnen? Want racisme, poeh. Een meer dan gevoelig onderwerp waar we vaak stilletjes omheen lopen. Niet omdat het ons niet interesseert, maar veel eerder omdat we niet weten wat we ermee moeten. Juist vanwege...

Kinderen redden de aarde met milieubewustzijn

Kinderen redden de aarde met milieubewustzijn

Het milieu staat onder grote druk, er wordt veel te veel afval geproduceerd, energie en water verbruikt en vervuild. Het is belangrijk dat wij ons met de kinderen inzetten voor een beter milieu en hen bewustmaken van de invloed die zij zelf hebben op de vervuiling van...

Ja dít is vader worden!

Ja dít is vader worden!

Gelukkig is er steeds meer aandacht voor de onmisbare rol van vaders in het gezin. Zo is hun aanwezigheid van onschatbare waarde tijdens de bevalling. Het belangrijkste dat ik bij mijn derde zwangerschap van de Hypnobirthingjuf leerde, was dat mijn man de...

Eva Bronsveld over haar Opvoedkalender

Eva Bronsveld over haar Opvoedkalender

Afgelopen mei verscheen de Opvoedkalender van trainer en Leuk Mens Eva Bronsveld. Een kalender (niet gedateerd, dus jaar in, jaar uit te gebruiken!) met 52 tips om het thuis nog wat gezelliger te maken. Soms serieus, soms grappig, maar altijd handig. Eva vertelt Kiind...

Column: Wees een vent

Column: Wees een vent

Het begint altijd zo leuk en gezellig. Je kletst wat met een medemoeder over jullie prachtige kindjes. Maar voordat je het weet, overkomt het je. Er is een vraag gesteld uit De-Top-Drie-Van-Gevaarlijke-Vragen. Hiermee bedoel ik de op het oog zo onschuldige vragen:...

De hardheid van mijn stem

De hardheid van mijn stem

Toen ik laatst boos was op mijn zoontje, zei hij tegen me: “Mama, je hebt een harde stem”. Ik merkte dat dat inderdaad waar was en dat ik niet verbonden was met mijn hart, want anders zou mijn stem veel liefdevoller zijn. Mijn zoontje is gevoelig voor de hardheid van...

DOWNLOAD GRATIS EBOOK

Lees 'Zo bereid je je voor op je baby'. Je ontvangt meteen onze zinnige nieuwsbrief (waarvoor je je uiteraard op ieder moment kunt uitschrijven)

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0