Kinderen in actie voor het milieu

door Sandii Zachte

Een beter milieu begint bij je kind. Oké, in de allereerste plaats bij jezelf, maar daarna toch bij je kind. Opvallend is het om te zien dat kinderen vaak erg milieubewust zijn. Gepassioneerd doen ze mee aan de acties die op scholen georganiseerd worden. Voor de kinderen in India staan ze een knuffel af en ze staan op de barricades voor de zeehonden in de Waddenzee. Kinderen hoeven natuurlijk niet te wachten op enthousiaste leerkrachten voordat ze ‘goed’ kunnen doen. De volgende acties kun je samen met je kind ondernemen. Wellicht heeft je kind nog betere ideeën en bedenken jullie samen de mooiste projecten.

Bakjebekeractie

Hebben veel kinderen bij jou op school hun lunch in een zakje of pakje mee? Dit is zonde, want al dat plastic en aluminiumfolie is slecht voor het milieu. Een leuke beker en bakje gaan lang mee en zijn dus veel beter voor het milieu. Krijg jij het in de klas voor elkaar om iedereen met een bakje en beker naar school te laten gaan? Kijk dan voor de grap eens hoeveel leger de prullenbak nu is dan vroeger! Misschien wordt jullie klas wel het voorbeeld voor de hele school.

Als je durft kun je ook eens met de directeur gaan praten, misschien staat er volgend jaar dan wel in de schoolgids dat zakjes en pakjes niet meer mee naar school mogen!

Warmetruienweek

Op 4 februari 2011 is het Warmetruiendag. Help je klas of bso eraan herinneren! Warmetruiendag betekent dat de verwarming een graadje lager gaat en alle kinderen zich goed en dik aankleden. Dit scheelt een heleboel elektriciteit. En we weten allemaal dat veel elektriciteit gebruiken niet goed is voor het milieu. En als de Warmetruiendag goed bevalt, kunnen jullie er misschien een Warmetruienweek van maken! Of elke week een Warmetruiendag inplannen.

Waterspaarplan

Douchen kost een heleboel water. Douche dus niet langer dan vijf minuten. Je kunt een klok of zandloper neerzetten, zodat je bij kunt houden hoelang je al gedoucht hebt. Voor een paar euro koop je in de bouwmarkt een waterspaartussenstukje dat je tussen de douchekop en de doucheslang doet. Hierdoor komt er minder water door de douchekop en dat scheelt dus een heleboel water. Sleep je ouders dus mee naar de bouwmarkt!

Spoel de wc niet onnodig lang door. Per keer spoel je zes liter drinkwater door! Heel erg zonde natuurlijk. Dankzij de waterspaarknop op de wc is het heel gemakkelijk om maar heel weinig water door te laten lopen. Benoem jezelf tot waterspaarpolitie en let goed op of je ouders, broers en zussen wel net zo zuinig met het water omgaan als jij.

Heb je niet teveel zeep in het badwater gedaan? Gebruik dit water dan voor de planten! Zeep is sowieso niet goed voor het milieu, dus probeer altijd weinig te gebruiken. En spoor je ouders aan een milieuvriendelijk merk te kopen.

Afvalscheidsrechter

Papier gaat in de papierbak, plastic in de plasticbak, batterijen in de batterijenbak, groente in de groentebak en chemisch afval in de chemobak. Het klinkt heel simpel, maar het gebeurt nog lang niet altijd. Zorg dat je deskundig wordt door goed te lezen wat in welke bak moet en benoem jezelf tot afvalscheidsrechter. Maak ook een knutselbak; hierin doe je materialen in waar je nog eens mee kunt knutselen, zoals kokers, mooie papiertjes, kurken en meer. Overal waar jij bent zal afval worden gescheiden!

Meer weten?

Bij Greenpeace kun je vragen of er iemand van hen iets in jouw klas wil komen vertellen.

Word ranger bij het Wereld Natuurfonds. Je kleine broer of zusje kan in de Bamboeclub.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Gezinsuitbreiding: Help je eerste kind oudste worden

Gezinsuitbreiding: Help je eerste kind oudste worden

De meeste kinderen kijken reikhalzend uit naar het krijgen van een broertje of zusje. Het is dan ook superspannend. Als kind staat je hele wereld op zijn kop als er opeens een nieuw gezinslid bij komt. Welke impact een nieuwe baby gaat hebben, heb je niet helemaal...

Column: Helden die je kind opvoeden

Column: Helden die je kind opvoeden

Lisa was aan het klauteren, in een overdekte speelhal, en ineens stonden er twee jongens voor haar. 'HIER heb je een onschuldig slachtoffer om een bloedneus te slaan!', riep de een nogal opgewonden tegen de ander, waarop Lisa direct een flinke hoek kreeg. Huilend...

Column: Vijf moeders

Column: Vijf moeders

Ik ben opgegroeid met zes broers en zusjes. Na de geboorte van de oudste, zwaar autistische dochter vond mijn moeder dat ze "ontrampt" was en baarde er zes achteraan. Ze zei wel eens dat een vliegtuig nooit twee keer op dezelfde plek neerstort. Daarbij was ze dol op...

Stop en realiseer: neem je emoties onder de loep

Stop en realiseer: neem je emoties onder de loep

Oei! Opschieten! Ik zie op de klok dat ik de illusie van zeeën van tijd op de voorochtend van de peutergym moet gaan opgeven. Laatste slok koffie en gauw de douche in. Zoonlief van net een jaar heeft andere plannen. Jammerend volgt hij me overal en het jammeren gaat...

Column: Een commune in de polder

Column: Een commune in de polder

Ineens realiseer ik me dat ik mijn zoon al zeker een uur niet meer heb gezien. En, nog gekker, dat ik me daar helemaal geen zorgen over maak. Hij is met zijn nichtje op avontuur in de tuin van opa en oma. We hebben het hek dichtgeschoven, dus ze kunnen de straat niet...

Gezinnen zijn sociaal geïsoleerder dan ooit

Gezinnen zijn sociaal geïsoleerder dan ooit

De manier waarop wij leven verschilt van wat in het verleden gebruikelijk was. Klinkt vanzelfsprekend, maar betekent dus ook dat wat we ‘normaal’ vinden binnen een paar generaties flink kan veranderen. Als socioloog denk ik daarbij vooral aan veranderingen in de...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0