Alles wat je wilde weten over tandemvoeden

door Drees Koren

Tandemvoeden, is dat niet twee kinderen tegelijk borstvoeding geven? En waarom zou je dat willen? Of juist niet?

Wat is tandemvoeden?

Tandemvoeden is een grappig (nou ja, daar kun je over twisten) woord voor borstvoeding geven aan twee kinderen. Dat hoeft niet exact gelijktijdig, dus eentje rechts en eentje links, maar dat kan wel. 

Hoe komt het dat vrouwen tandemvoeden?

Stel je hebt een kind, een baby, dreumes of peuter. Dat kind krijgt de borst. En dan raak je zwanger. Dat is best een denkbare situatie, toch? Wat doe je dan? Stop je met borstvoeding geven aan het grote broertje of zusje in spé? Dat kan. Het is een keuze. Je kunt ook doorgaan. En dan is het resultaat automatisch dat je na negen maanden twee kinderen te borstvoeden hebt. Tadaa: een tandemvoedster is geboren.

Zorg goed voor jezelf tijdens de kraamtijd. Doe middagdutjes, en lees hier waarom.

Kun je wel borstvoeding geven als je zwanger bent?

Ja, je kunt prima borstvoeding geven als je zwanger bent. De voordelen van borstvoeding blijven natuurlijk tijdens de zwangerschap gewoon bestaan. Ook met een dikke buik is de borst de perfecte manier om samen te ontspannen, te hechten, te troosten. En misschien is dat voor je kindje wel extra waardevol in de periode dat mama zo veel veranderingen doormaakt.   

Tijdens de zwangerschap zullen je borsten wel gevoeliger worden, soms zelfs pijnlijk, en gaan tijdelijk minder of zelfs helemaal geen melk meer produceren. De structuur en de smaak van de melk kunnen ook veranderen. Dat proeft je kindje ongetwijfeld. Bij jou kan daarnaast breastfeeding agitation, een onhoudbare irritatie (sommige vrouwen willen wild om zich heen gaan slaan, zo erg kan het zijn) naar je zogende kindje toe, optreden. Het zijn signalen die erop wijzen dat je je eigen grenzen moet bewaken. 

Maar jij en je kindje zijn degenen die beslissen of de borstvoeding nog fijn is. 

Maak je geen zorgen of je genoeg melk zult hebben

Heb je wel genoeg moedermelk voor twee kinderen?

Maak je geen zorgen of je genoeg melk zult hebben. Het vraag-aanbodprincipe blijft overeind, en de voedingswaarde van de melk, hoe vernuftig van de natuur, wordt aangepast aan de jongste. Je zult dus de eerste dagen na de bevalling colostrum produceren. Lekker vettig en laxerend, oftewel: volle luiers of potjes voor je oudste. 

Ga je beginnen met borstvoeding? Check dan onze online videocursus borstvoeding 

Wat zijn de voordelen van tandemvoeden?

  1. Het grootste voordeel is dat je niet hoeft te stoppen met borstvoeding totdat jij en je kind eraan toe zijn.
  2. Als je kindje nog heel jong is, blijft borstvoeding natuurlijk de beste voeding. Een zwangerschap hoeft daar geen einde aan te maken. 
  3. Het kan zijn dat je oudste kindje minder jaloers wordt als hij of zij met (of na) het kleine broertje of zusje mee mag drinken. En op die manier kunnen ze ook heel ontspannen van dichtbij kennis maken met elkaar. Er zijn echt überschattige foto’s op internet te vinden van kindjes die hand in hand aan mama’s borsten liggen. 
  4. Grote broer of zus worden zet de wereld van je kindje nogal op zijn kop. Dus het is heerlijk dat de nu-niet-meer-jongste dan bij mama weer eventjes klein kan zijn en zich gekoesterd kan voelen aan mama’s boezem. 
  5. Een paar kleine maar fijne praktische dingetjes: als de bevalling stagneert, helpt het bij sommige vrouwen om weeën aan te wakkeren door het grotere kindje aan te leggen. En bij stuwing kan hij of zij helpen om de ergste zwelling weg te drinken. 

Heeft tandemvoeden nadelen?

  1. Tijdens de zwangerschap is het niet altijd relaxed om te voeden, door die eerder genoemde gevoelige borsten of breastfeeding agitation.
  2. Kinderen die heel erg gewend zijn aan de onbeperkte beschikking over mama’s borsten, zullen extra moeten wennen aan de kleine baby die nu telkens hun plek inneemt. Eigenlijk zijn ze extra jaloers. Maar de baby gaat toch echt voor. Je kunt dit eventueel voorkomen door tijdens de zwangerschap al te oefenen met afspraken maken over wanneer je kind wel of niet mag drinken. 
  3. Moeder worden, ook voor de tweede of derde keer, is superintensief. Jij hebt al je energie nodig voor je baby, en mag ook best wat ruimte innemen om voor jezelf te zorgen. Het kan dan onhandig zijn als de grote broer of zus dan ook nog ‘afhankelijk’ van jouw borst is. Dan is het misschien moeilijker voor hem of haar om even op pad te gaan met papa, oma of de kraamverzorgende.
  4. Nachtvoedingen aan twee kinderen kosten wel heel veel slaap. Als je samen slaapt, is het heerlijk om in slaap te kunnen vallen met je (niet meer zo piepkleine) baby aan de borst, maar als er dan nog een mond te voeden is, kun je je misschien minder makkelijk overgeven aan de ontspanning. Dit kun je voorkomen door van te voren in elk geval de nachtvoeding zo veel mogelijk af te bouwen.

Drees wilde tijdens haar zwangerschap stoppen met de borstvoeding aan haar peuter. Dat viel nog vies tegen. Ze ontdekte dat ze verslaafd was aan voeden. Hoe dat zit, lees je hier… 

Waar moet je op letten bij tandemvoeden?

  1. Als je wilt tandemvoeden, luister dan vooral naar je eigen behoeftes. En naar die van je baby. Het oudere kindje, hoe cru het ook klinkt, komt daarna pas. Letterlijk trouwens, want ook bij de voedingen, mochten ze tegelijkertijd willen drinken, geldt dat je eerst je baby de borst geeft, en daarna pas de rest.
  2. Je kunt twee kinderen tegelijkertijd aan de borst leggen, vooral als de baby al enigszins het hoofd omhoog kan houden. Zorg altijd dat je baby goed ligt, met het lijfje in lijn met het hoofdje, met het buikje tegen jouw lichaam, en netjes aanhapt, voordat je de volgende aanlegt of zichzelf laat aanleggen. Gebruik zoveel kussens als je nodig hebt. En, je zult je handen vol hebben, dus zorg dat je water en eventueel een snackje of iets anders dat je fijn vindt, bij de hand houdt. 
  3. Wissel de borsten af, dus als de baby net links gedronken heeft, laat je hem of haar daarna rechts drinken en vice versa.
  4. Verder geldt: vertrouw op jezelf en de natuur en zorg goed voor jezelf. Jij beslist wanneer en waar je het fijn vindt om te voeden en je lichaam kan dit. 

Meer ontdekken over borstvoeding kan ook in de online borstvoedingscursus die we voor je hebben klaarstaan.

Fotografie: Floris Scheplitz (tevens vader van de drinkende schatjes op de foto)

Meer lezen over broertjes en zusjes:

Adèle Faber | How2talk2kids broers en zussen zonder rivaliteit

Laura Markham | Ontspannen ouders, blije broers en zussen

Eva Bronsveld | Samen spelen, wat nou delen? 

Dreumes aan de borst

Voelt borstvoeding geven irritant? Dat heet breastfeeding agitation (en dit is wat helpt)

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Waarom het goed is om het over borstvoeding te hebben

Waarom het goed is om het over borstvoeding te hebben

Het schrijven over borstvoeding lijkt soms ingewikkelder dan zonder kleerscheuren een mijnenveld doorkruisen. Het besef dat het zo’n gevoelig onderwerp blijft, dat zulke heftige emoties bij zoveel vrouwen oproept, maakt dat ik bij het schrijven van élk positief woord...

Omring je baby met de veiligheid die er in je buik ook was

Omring je baby met de veiligheid die er in je buik ook was

’Heel ontspannen beweeg ik me in mijn natte  donkere wereld. Ik trappel wat met mijn beentjes door het warme water en ik voel dat ze worden opgevangen door een stevige, zachte wand. Dit is mijn veilige wereld. Samen voelen wij ons één.’ Wat een heerlijk leven heeft je...

Borstvoeding: Zo doe je de Madonnahouding

Borstvoeding: Zo doe je de Madonnahouding

Toen ik nog nooit borstvoeding had gegeven, dacht ik dat de baby automatisch perfect aan de borst zou liggen. Maar toen hij er eenmaal was, bleek dat ik hem in de juiste positie moest manoeuvreren voordat we een beetje in de buurt kwamen van het serene plaatje van de...

Clusteren op zijn hippies: make milk not war

Clusteren op zijn hippies: make milk not war

Clusteren: je baby die urenlang non stop aan jou geplakt zit om te drinken. Nuttig, zo schrijft Femke van Roozendaal eerder voor ons. Vermoeiend, maar ook om echt van te genieten, zo stelt Chantala Blinker in haar column. Clusteren kun je ook helemaal hippie...

Toe aan nachtrust? Geef nachtvoedingen!

Toe aan nachtrust? Geef nachtvoedingen!

'Slaapt ie al door?' Dit is een van de meest misleidende en ondermijnende vragen die je aan jonge ouders kunt stellen. Want nee! Natuurlijk slaapt je baby niet door. Zo is die baby ook niet ontworpen. Een enkeling uitgezonderd die het klokje rond slaapt, worden veruit...

Voeden op verzoek – aan de borst én met de fles

Voeden op verzoek – aan de borst én met de fles

Voeden op verzoek – vanzelfsprekend? In de natuur doet geen enkel zoogdier er moeilijk over: na de geboorte van de jongen wordt er gezoogd. Het lichaam van het moederdier is ervoor gemaakt en de jongen weten dat zij bij hun moeder moeten zijn voor voeding. In principe...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0