Appelmoes zelf maken

door Gastauteur

Zelfgemaakte verse appelmoes is echt een verwennerij; gewoon zo als tussendoortje, op een pannenkoek, bij de maaltijd, door een bakje vla of gewoon zo als toetje.
Zeker als je zelf appels hebt geplukt met je kinderen zullen ze het geweldig vinden om zelf appelmoes te maken. Met een heel klein beetje hulp kan een kleuter dat ook al.

Neem zoveel appels als je appelmoes wilt, reken op minimaal een appel per persoon. Zure appels zijn wat minder geschikt, maar verder kun je alle appels gebruiken.
Haal het klokhuis eruit en laat je kind met een dunschiller de appels schillen. Daarna mogen ze in stukjes worden gesneden. Onderschat je kleintje niet, ook peuters kunnen best met een echt mes snijden! Natuurlijk is het wel belangrijk ze daarbij te begeleiden; leer dat ze van zich af snijden en niet naar zich toe, dat ze hun vingertjes niet helemaal om het stukje appel klemmen en daardoor dat vingertje bijna niet kunnen missen met het mesje. Meer over zelfstandigheid lees je in dit artikel.

zelf appelmoes maken met kiind

Alle appelstukjes gaan in een pan met een klein laagje water, zet het op en laat het even pruttelen. Na een paar minuutjes voeg je naar smaak kaneel toe en dan gaat het al heerlijk geuren in huis. Suiker is echt niet nodig, de appeltjes zijn van zichzelf zoet genoeg.

Wij laten de pan lekker lang op staan; het ruikt zo gezellig naar herfst, maar eigenlijk is een minuut of tien al genoeg. Als je het wat langer laat koken en de stukjes appel waren echt klein, dan zal de moes behoorlijk glad worden. Je kunt eventueel ook nog even de aardappelstamper of misschien zelfs wel een staafmixer gebruiken maar het is op zich niet nodig.

zelf appelmoes maken met kiind

Van de appelschillen, pitten en klokhuizen kun je ook nog heerlijke thee maken; was de appels van tevoren, gebruik de schillen, pitten en klokhuizen van tien appels, doe ze in 2 liter water en breng dat aan de kook. Laat de thee een halfuurtje koken. Als je het een nachtje laat staan dan is het echt goed getrokken, maar je kunt het nu ook al drinken. Lekker met een beetje honing!

 

Je kunt eventueel de schillen eerst in de oven op 80 graden laten drogen. Laat de deur van de oven dan op een kiertje staan en keer ze af en toe om, anders rooster je de schillen. Zo wordt de thee wat zoeter.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Regenboogeten: recepten in alle kleuren

Regenboogeten: recepten in alle kleuren

Roze rabarber in een plaatcake, gele kokoscurry, zwarte inktvispasta en een blauw bosbessentaartje: Cathelijne van den Bercken schotelt je een kleurenpalet aan gerechten voor. Geniet van de gezonde kleurstoffen! Roze: rabarberplaatcake Oeh, heerlijk die heerlijk...

Modderdag, een dag om te vieren

Modderdag, een dag om te vieren

Modderdag is het beste excuus om met modder te spelen. Maar op de overige dagen van het jaar mag het wat ons betreft ook. Hoe is Modderdag ontstaan? In 2009 ontstond op een World Forum bijeenkomst het initiatief voor International Mud Day. Doel was kinderen de...

Vieze activiteiten voor binnen en buiten

Vieze activiteiten voor binnen en buiten

Vies worden is belangrijk! Kinderen moeten de mogelijkheden krijgen om volop te onderzoeken en experimenteren, omdat ze daar veel van leren. Bovendien blijkt het ook belangrijk voor de gezondheid te zijn om vies door het leven te gaan. Daarnaast worden kinderen rustig...

Project invlechten, ook jij kunt het

Project invlechten, ook jij kunt het

Drie plukken haar die je steeds om beurten over elkaar heen legt en dit blijft doen tot je een gewone vlecht hebt…  Het klinkt zo gemakkelijk en weet je? Dat is het ook!  Bijna iedereen kan vlechten. Als je deze bezigheid onder de knie hebt dan is het tijd voor de...

9 nieuwe tradities voor je paasweekend

9 nieuwe tradities voor je paasweekend

Download hier de eitjesverftutorial. Pasen komt er weer aan. Tijd voor nieuwe feestelijke tradities die een stuk leuker zijn dan in de file staan bij de woonboulevard. Of je er nu bewust mee bezig bent of niet; tradities ontstaan meestal vanzelf. Kinderen zijn nu...

Ongebakken appeltaart lust je rauw!

Ongebakken appeltaart lust je rauw!

Feest! Daar hoort natuurlijk taart bij. Deze taart bestaat uit rauwe ingrediënten en is zonder suiker of andere zoetstoffen. De rozijnen, dadels, banaan en appel maken 'm al zoet genoeg. Je kind kan goed meehelpen met bijvoorbeeld het malen van de noten, het ontpitten...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0