Appelmoes zelf maken

door Gastauteur

Zelfgemaakte verse appelmoes is echt een verwennerij; gewoon zo als tussendoortje, op een pannenkoek, bij de maaltijd, door een bakje vla of gewoon zo als toetje.
Zeker als je zelf appels hebt geplukt met je kinderen zullen ze het geweldig vinden om zelf appelmoes te maken. Met een heel klein beetje hulp kan een kleuter dat ook al.

Neem zoveel appels als je appelmoes wilt, reken op minimaal een appel per persoon. Zure appels zijn wat minder geschikt, maar verder kun je alle appels gebruiken.
Haal het klokhuis eruit en laat je kind met een dunschiller de appels schillen. Daarna mogen ze in stukjes worden gesneden. Onderschat je kleintje niet, ook peuters kunnen best met een echt mes snijden! Natuurlijk is het wel belangrijk ze daarbij te begeleiden; leer dat ze van zich af snijden en niet naar zich toe, dat ze hun vingertjes niet helemaal om het stukje appel klemmen en daardoor dat vingertje bijna niet kunnen missen met het mesje. Meer over zelfstandigheid lees je in dit artikel.

zelf appelmoes maken met kiind

Alle appelstukjes gaan in een pan met een klein laagje water, zet het op en laat het even pruttelen. Na een paar minuutjes voeg je naar smaak kaneel toe en dan gaat het al heerlijk geuren in huis. Suiker is echt niet nodig, de appeltjes zijn van zichzelf zoet genoeg.

Wij laten de pan lekker lang op staan; het ruikt zo gezellig naar herfst, maar eigenlijk is een minuut of tien al genoeg. Als je het wat langer laat koken en de stukjes appel waren echt klein, dan zal de moes behoorlijk glad worden. Je kunt eventueel ook nog even de aardappelstamper of misschien zelfs wel een staafmixer gebruiken maar het is op zich niet nodig.

zelf appelmoes maken met kiind

Van de appelschillen, pitten en klokhuizen kun je ook nog heerlijke thee maken; was de appels van tevoren, gebruik de schillen, pitten en klokhuizen van tien appels, doe ze in 2 liter water en breng dat aan de kook. Laat de thee een halfuurtje koken. Als je het een nachtje laat staan dan is het echt goed getrokken, maar je kunt het nu ook al drinken. Lekker met een beetje honing!

 

Je kunt eventueel de schillen eerst in de oven op 80 graden laten drogen. Laat de deur van de oven dan op een kiertje staan en keer ze af en toe om, anders rooster je de schillen. Zo wordt de thee wat zoeter.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Gezonde muffins bakken

Gezonde muffins bakken

Door tarwebloem te vervangen door de volkoren variant en de suiker door vruchten, wordt een muffin ineens een erg gezonde lekkernij. Ideaal als traktatie of zomaar tussendoor. Muffins Ingrediënten 125 gram volkoren bloem (kan bijvoorbeeld ook sojabloem zijn) 2...

Recensie: Jij bent je brein

Recensie: Jij bent je brein

"Waarom ben jij een jongen en ik een meisje?". Kinderen zijn van zichzelf heel leergierig, en de waarom-fase is zo'n fase die een belangrijke stap is in de ontwikkeling van een peuter, zowel voor zijn begrip als voor zijn taal. Maar ook oudere kinderen zijn vaak...

Powergames: speelse manier om als kind de controle te hebben

Powergames: speelse manier om als kind de controle te hebben

De overgang van lieve baby naar stampvoetende dreumes en peuter is een zeer verrassende verandering. Er blijkt ineens een enorme behoefte aan autonomie in dat kleine mensje te zitten. En eigenlijk is dat helemaal niet gek. Want met alle nieuwe vaardigheden komen ook...

Maak zelf een draagdoek voor de pop

Maak zelf een draagdoek voor de pop

Een poppendraagdoek is hartstikke handig, want zo zijn de handen vrij. Bijvoorbeeld om nóg meer poppen mee te versjouwen, een poppenwagen te duwen, tasjes vol mooie verzamelingen te dragen of te kokkerellen in het speelkeukentje. Zeker als je zelf een baby draagt,...

Project textuurcollage

Project textuurcollage

Met deze knutsel maak je je kind meer bewust van texturen om hem of haar heen. Alles voelt anders aan: de grove muur, de nerven van de houten vloer, enzovoorts. Natuurlijk kun je deze knutsel ook buiten doen. Daar is hele wereld aan verschillende texturen! Wijs je...

Muziek maken met je gezin

Muziek maken met je gezin

Muziek dóét iets met je. Zingen activeert een heel ander hersengebied dan gewoon praten. Kinderen reageren vaak heel uitgesproken op muziek. Toch is muziek niet een veelbesproken onderwerp in de opvoeding. Wat is er zo bijzonder aan muziek en hoe gebruik je muziek in...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0