Appelmoes zelf maken

door Gastauteur

Zelfgemaakte verse appelmoes is echt een verwennerij; gewoon zo als tussendoortje, op een pannenkoek, bij de maaltijd, door een bakje vla of gewoon zo als toetje.
Zeker als je zelf appels hebt geplukt met je kinderen zullen ze het geweldig vinden om zelf appelmoes te maken. Met een heel klein beetje hulp kan een kleuter dat ook al.

Neem zoveel appels als je appelmoes wilt, reken op minimaal een appel per persoon. Zure appels zijn wat minder geschikt, maar verder kun je alle appels gebruiken.
Haal het klokhuis eruit en laat je kind met een dunschiller de appels schillen. Daarna mogen ze in stukjes worden gesneden. Onderschat je kleintje niet, ook peuters kunnen best met een echt mes snijden! Natuurlijk is het wel belangrijk ze daarbij te begeleiden; leer dat ze van zich af snijden en niet naar zich toe, dat ze hun vingertjes niet helemaal om het stukje appel klemmen en daardoor dat vingertje bijna niet kunnen missen met het mesje. Meer over zelfstandigheid lees je in dit artikel.

zelf appelmoes maken met kiind

Alle appelstukjes gaan in een pan met een klein laagje water, zet het op en laat het even pruttelen. Na een paar minuutjes voeg je naar smaak kaneel toe en dan gaat het al heerlijk geuren in huis. Suiker is echt niet nodig, de appeltjes zijn van zichzelf zoet genoeg.

Wij laten de pan lekker lang op staan; het ruikt zo gezellig naar herfst, maar eigenlijk is een minuut of tien al genoeg. Als je het wat langer laat koken en de stukjes appel waren echt klein, dan zal de moes behoorlijk glad worden. Je kunt eventueel ook nog even de aardappelstamper of misschien zelfs wel een staafmixer gebruiken maar het is op zich niet nodig.

zelf appelmoes maken met kiind

Van de appelschillen, pitten en klokhuizen kun je ook nog heerlijke thee maken; was de appels van tevoren, gebruik de schillen, pitten en klokhuizen van tien appels, doe ze in 2 liter water en breng dat aan de kook. Laat de thee een halfuurtje koken. Als je het een nachtje laat staan dan is het echt goed getrokken, maar je kunt het nu ook al drinken. Lekker met een beetje honing!

 

Je kunt eventueel de schillen eerst in de oven op 80 graden laten drogen. Laat de deur van de oven dan op een kiertje staan en keer ze af en toe om, anders rooster je de schillen. Zo wordt de thee wat zoeter.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Regenboogeten: recepten in alle kleuren

Regenboogeten: recepten in alle kleuren

Roze rabarber in een plaatcake, gele kokoscurry, zwarte inktvispasta en een blauw bosbessentaartje: Cathelijne van den Bercken schotelt je een kleurenpalet aan gerechten voor. Geniet van de gezonde kleurstoffen! Roze: rabarberplaatcake Oeh, heerlijk die heerlijk...

Relaxt kerstdiner met vantevorenklaargerechten

Relaxt kerstdiner met vantevorenklaargerechten

Zin in een stressvrije kerst? Maak dan dit overdadige menu op z’n elfendertigst, van tevoren klaar. Met een beetje geluk kun je dit jaar op je gemak proeven wat voor verrukkelijks je gebrouwen hebt. Zo bereid je het voor In de ingrediëntenlijst zijn we uitgegaan van...

Turkse bulgursalade

Turkse bulgursalade

Bulgur is een grove tarwekorrel, makkelijk te bereiden en smaakt heerlijk met allerlei groente, zowel koud als warm. Deze salade is een heerlijke lichte maaltijd, ideaal voor na een warme zomerdag!  Ingrediënten:250 gram bulgur (verkrijgbaar bij...

Column: Op zoek naar de verwondering

Column: Op zoek naar de verwondering

In een koud en donker Keulen, eind jaren tachtig, snapte ik opeens wat de kracht van kunst was. Ik was vijftien jaar oud en werd samen met mijn klasgenoten losgelaten in het Museum Ludwig, waar een grote overzichtstentoonstelling van Andy Warhol te zien was. De...

Verfrissende kinderboeken

Verfrissende kinderboeken

Na een koude winterdag met veel sneeuw en ijs - of gewoon een enorme plensbui, nestelen jullie je op de bank met een beker droommelk en een winters boek. Ninthe van zes en ik hebben vast wat boeken voor je uitgeprobeerd. Floortje leert schaatsen - Suzanne Buis, Cok...

Warme soepjes met Hollandse ingrediënten

Warme soepjes met Hollandse ingrediënten

Wat hebben doperwten, witlof en koolrabi gemeen? Ze zijn onterecht impopulair en heerlijk in de soep. Deze simpele soepen zijn zowel geschikt voor kleine kinderen als voor volwassenen. Voor de soepen is bouillon nodig. Je kunt dit zelf maken of uit een pakje halen....

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0