Ieder jaar organiseert de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) de Landelijke Appelplukdag. Het moment om met je gezin een boomgaard te bezoeken.

Op heel veel plekken kun je in september zelf komen plukken. En het blijft niet bij plukken. Vaak mag je ook proeven en is er voor kinderen van alles te doen. Zo kun bij veel fruittelers gezellig meerijden in het pluktreintje, zijn er springkussens, wordt er geschminkt of kan er getekend worden. Sommige fruittelers hebben een winkel bij het bedrijf waar je lokale lekkernijen kunt kopen. Appeltaart en zo.

appelplukdag

Pluk zelf je eten

Het is natuurlijk ook dé gelegenheid om alles te vragen wat je altijd al wilde weten over appels en peren. De fruitteler vertelt je er graag over. Wil je je kinderen nu alvast verbazen met je appelkennis? Op de Facebookpagina van de Landelijke Appelplukdag vind je allerlei weetjes, filmpjes en foto’s over appels. Wist jij bijvoorbeeld dat bijna 50% van de appels die in Nederland geteeld worden Elstar appels zijn? Ooit ontstaan door een kruising bedacht door meneer Arie Schaap uit Elst. De appel werd “Elst-Arie” genoemd, maar dit werd in de volksmond al snel Elstar genoemd.

appelplukdag

Appelplukdag is de perfecte gezinsdag met een gouden randje. Samen pluk je zij aan zij de allerbeste appels terwijl je geniet van de frisse lucht. Je staat met je laarzen in het bedauwde gras middenin de spiksplinternieuwe oogst. Heb je weleens een appel vers van de boom geproefd? Ze smaken veel sappiger dan uit de winkel. Ondertussen vertel je je kind hoe de appels gegroeid zijn. Dankzij de bijen, de aarde en de zon en voel je dat er niets mooier is dan je kinderen te laten zien waar hun eten vandaan komt, ze het zelf te laten verzamelen, om daarna fijn mee naar huis te nemen en er samen iets lekkers van te maken.

appelplukdag

Inspiratie nodig? We hebben acht heerlijke appelrecepten voor je verzameld.

Herfst: 8 x appel

Biologisch eten beter voor je gezondheid

Fotografie: Lisa Wade (coverfoto) en Mirjam Hagendijk

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind lekker gratis. Download editie THUIS! Vol tips om het thuis gezelliger te maken en een paar fijne cocoonweken te hebben.

Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0