Column: Het zit in de genen

door Gastauteur

Laat ik beginnen met te zeggen dat ik niet zo’n moeder ben. Je weet wel, zo’n moeder die vindt dat ze het allerslimste kind van de wereld heeft. Nee, zo’n moeder ben ik niet. Verre van dat.

Natuurlijk doet mijn kind ook wel slimme dingen. Ik herinner me die momenten waarop dat duidelijk naar voren kwam erg goed. Mijn verstand heeft er ook verklaringen voor. Andere verklaringen dan dat intelligentie via de x-(=mama)chromosonen wordt doorgegeven. Dat is uiteraard bij ons kind ook het geval, maar ik ben, helaas voor zoonlief, niet de intelligentste moeder, dus dat kan het niet voldoende verklaren.
Eén moment, ik geloof dat hij anderhalf was, zijn woordenschat de vereiste tien woorden overtrof en hij in zinnen van twee woorden kon spreken, staat me helder voor de geest. Het was bij opa en oma, in Drenthe. Oma hield manlief een aantal bakjes ijs voor en vroeg hem of hij de ene soort of de andere soort wilde (“Wil je a-ijs of wil je b-ijs?”). Zoonlief opende dapper zijn mond. “Kies maar,” riep hij met een trotse blik, waardoor je bijna zou denken dat hij het antwoord op een belangrijke vraag had gegeven.
Niet slim? Ik hoor het jullie denken. Super slim! Uiteraard. Totdat je weet dat de weken, voorafgaand aan dat moment, weken gevuld met nachtelijke onderbrekingen waren. En in die nachten kreeg zoonlief steeds de keuze voorgelegd of hij in zijn grote bed op zijn eigen kamer wilde slapen of in het ledikant naast ons bed. Als zijn vingertje naar ons bed wees, waren we heel consequent: “Jouw grote bed of jouw kleine bed. Kies maar.” Dat kiezen mocht vervolgens niet al te lang duren, want mama had -met een werkdag voor de boeg- haar slaap hard nodig.
Goed, een ander voorbeeld. Eentje waarin herhaling eveneens een grote rol speelt. De waarom-fase. Een hardnekkige terugkerende fase. En omdat de ‘kies-maar’-pedagogiek zijn sporen bij mama had achtergelaten, had ik het voornemen om iedere vraag van een antwoord te voorzien, want zoals Hester van der Wal al schreef, het is eigenlijk een hoezo-vraag. Op iedere antwoord volgde een nieuwe waarom-vraag. We waren beiden heel fanatiek in ons vraag- en antwoordspel. Hij won, negen van de tien keer.

“Waarom weet je dat niet, mama?”
“Omdat het antwoord niet in mijn hoofd past.”
“Waarom past het antwoord niet in jouw hoofd?”
“Oh, kijk, schat, een hond!” Afleidingsmanoeuvres werkten slechts als een herstart van het spel.
“Waarom ligt die hond daar?”

Thuis aan de keukentafel begon een nieuwe dag. Aan het ontbijt besloot zoonlief zijn vragenvuur weer te starten.

“Waarom eten we muesli, mama?”
“Omdat jij muesli wilde eten.”
“Waarom eten we muesli, mama?” Zoonlief wenkt me dichterbij en zijn hand belandt tegen mijn mond op het moment dat ik mijn eerdere antwoord begin te herhalen.
“Nee, mama, je moet daarom zeggen.” Hij kijkt er heel zelfverzekerd bij. Ik kijk hem aan met grote vragende ogen. Hij herhaalt zijn woorden en stelt zijn vraag dan nog een keer.
“Daarom,” zeg ik. Zoonlief lacht en gaat rustig door met eten. De vragen stoppen. Het antwoord is altijd simpel geweest. Daar waar ik het niet zag, heeft hij me de juiste richting in gestuurd. Het is duidelijk, mijn zoon is niet de allerslimste, hij is geniaal!

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Snelcursus Hier en Nu voor ouders: #2 Piekeren

Snelcursus Hier en Nu voor ouders: #2 Piekeren

Vorige maand heb je kunnen lezen hoe afleiding en een gevoel van doorlopende urgentie ervoor kunnen zorgen dat je niet echt aanwezig bent in het Hier en Nu. Op deze manier gaat een groot deel van het echte leven ongemerkt aan je voorbij.  Deel 1: Aandacht Dit is deel...

Wees eens wat minder beschikbaar voor je kinderen

Wees eens wat minder beschikbaar voor je kinderen

Opvoeden kost tijd. Zeven dagen per week ben je beschikbaar en bereikbaar. Jouw kinderen hebben je immers hard nodig om verder te komen, en dat gun je ze ook. Maar wat ook een gegeven is, is dat je niet constant tijd hebt voor je kinderen. Er zijn nog zoveel andere...

Borstvoeding bij warm weer: wel of geen water geven?

Borstvoeding bij warm weer: wel of geen water geven?

Zes maanden exclusief borstvoeding geven, hoe zit dat eigenlijk in de zomer? Wanneer de dagen langer en warmer worden of er een tropische vakantie op de planning staat, slaat misschien de twijfel toe. Krijgt je baby wel voldoende vocht binnen? Zelf heb je immers ook...

Column: Mijn kind lijkt op mij. Toch?

Column: Mijn kind lijkt op mij. Toch?

'Hij lijkt sprekend op jou.' Dat heb ik jaren gehoord als het over Thijn ging. En ik zag het zelf ook. Vanaf het moment dat ik hem voor het eerst in mijn handen had. Ik herkende hem meteen. En al mijn onzekerheid over of ik wel wist hoe ik zo'n kleintje vast moest...

Column: Je ouders zijn je wortels

Column: Je ouders zijn je wortels

Vandaag is een vierdagje voor mij. Dit is de negende verjaardag van mijn vader die ik zonder hem meemaak. Hij is in het rijtje voorouders gaan staan, in plaats van een levend mens te zijn. De herinneringen blijven, cliché als het is. De vrienden die al zijn verhalen...

Column: Geen papa en mama meer

Column: Geen papa en mama meer

Het fulltime werken vergt zijn tol. Kindlief heeft een nieuwe manier gevonden om op het schuldgevoel van vader en moeder in te spelen. Als we hem alvast vooruit naar de woonkamer sturen om hem kort daarna, na bijvoorbeeld het uitruimen van de vaatwasser, te volgen,...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0