Column: Het zit in de genen

door Gastauteur

Laat ik beginnen met te zeggen dat ik niet zo’n moeder ben. Je weet wel, zo’n moeder die vindt dat ze het allerslimste kind van de wereld heeft. Nee, zo’n moeder ben ik niet. Verre van dat.

Natuurlijk doet mijn kind ook wel slimme dingen. Ik herinner me die momenten waarop dat duidelijk naar voren kwam erg goed. Mijn verstand heeft er ook verklaringen voor. Andere verklaringen dan dat intelligentie via de x-(=mama)chromosonen wordt doorgegeven. Dat is uiteraard bij ons kind ook het geval, maar ik ben, helaas voor zoonlief, niet de intelligentste moeder, dus dat kan het niet voldoende verklaren.
Eén moment, ik geloof dat hij anderhalf was, zijn woordenschat de vereiste tien woorden overtrof en hij in zinnen van twee woorden kon spreken, staat me helder voor de geest. Het was bij opa en oma, in Drenthe. Oma hield manlief een aantal bakjes ijs voor en vroeg hem of hij de ene soort of de andere soort wilde (“Wil je a-ijs of wil je b-ijs?”). Zoonlief opende dapper zijn mond. “Kies maar,” riep hij met een trotse blik, waardoor je bijna zou denken dat hij het antwoord op een belangrijke vraag had gegeven.
Niet slim? Ik hoor het jullie denken. Super slim! Uiteraard. Totdat je weet dat de weken, voorafgaand aan dat moment, weken gevuld met nachtelijke onderbrekingen waren. En in die nachten kreeg zoonlief steeds de keuze voorgelegd of hij in zijn grote bed op zijn eigen kamer wilde slapen of in het ledikant naast ons bed. Als zijn vingertje naar ons bed wees, waren we heel consequent: “Jouw grote bed of jouw kleine bed. Kies maar.” Dat kiezen mocht vervolgens niet al te lang duren, want mama had -met een werkdag voor de boeg- haar slaap hard nodig.
Goed, een ander voorbeeld. Eentje waarin herhaling eveneens een grote rol speelt. De waarom-fase. Een hardnekkige terugkerende fase. En omdat de ‘kies-maar’-pedagogiek zijn sporen bij mama had achtergelaten, had ik het voornemen om iedere vraag van een antwoord te voorzien, want zoals Hester van der Wal al schreef, het is eigenlijk een hoezo-vraag. Op iedere antwoord volgde een nieuwe waarom-vraag. We waren beiden heel fanatiek in ons vraag- en antwoordspel. Hij won, negen van de tien keer.

“Waarom weet je dat niet, mama?”
“Omdat het antwoord niet in mijn hoofd past.”
“Waarom past het antwoord niet in jouw hoofd?”
“Oh, kijk, schat, een hond!” Afleidingsmanoeuvres werkten slechts als een herstart van het spel.
“Waarom ligt die hond daar?”

Thuis aan de keukentafel begon een nieuwe dag. Aan het ontbijt besloot zoonlief zijn vragenvuur weer te starten.

“Waarom eten we muesli, mama?”
“Omdat jij muesli wilde eten.”
“Waarom eten we muesli, mama?” Zoonlief wenkt me dichterbij en zijn hand belandt tegen mijn mond op het moment dat ik mijn eerdere antwoord begin te herhalen.
“Nee, mama, je moet daarom zeggen.” Hij kijkt er heel zelfverzekerd bij. Ik kijk hem aan met grote vragende ogen. Hij herhaalt zijn woorden en stelt zijn vraag dan nog een keer.
“Daarom,” zeg ik. Zoonlief lacht en gaat rustig door met eten. De vragen stoppen. Het antwoord is altijd simpel geweest. Daar waar ik het niet zag, heeft hij me de juiste richting in gestuurd. Het is duidelijk, mijn zoon is niet de allerslimste, hij is geniaal!

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Ubuntu: samen ben je heel

Ubuntu: samen ben je heel

Ubuntu is een (Zuid-)Afrikaanse filosofie en betekent zoveel als 'Ik ben omdat wij zijn'. Dat staat haaks op onze westerse mentaliteit die meer gemeen heeft met de op individualisme gebaseerde filosofie 'Ik denk dus ik ben'. Ga maar na. Hoe vaak los je iets zelf op,...

8 tips voor het geven van duurzame cadeautjes

8 tips voor het geven van duurzame cadeautjes

Het viel mij op dat het speelgoed van mijn dochtertje een eigen leven leidt. Jammer genoeg niet zoals in Toy Story, maar meer dat de stapel met speelgoed bijna net zo snel groeit als mijn kind. Cadeaus geven is leuk! Maar hoe winkel je nou voor cadeaus zonder al...

Rituelen om de dag mooi mee af te sluiten

Rituelen om de dag mooi mee af te sluiten

Terugkerende strijd over de dagelijkse afspraken in huis kennen we allemaal wel. Je kinderen luisteren vaker niet dan wel. Hoe maak je zulke kleine maar oh zo irritante momenten nou fijn? Waar kinderen doorgaans een hekel aan hebben, is de grens over moeten van iets...

Column: Zelf geld verdienen voor een ijsje

Column: Zelf geld verdienen voor een ijsje

Mam, mag ik een ijsje kopen?' 'Nee’, zeg ik tegen mijn jongste dochter. 'We gaan zo eten en je hebt gisteren ook al een ijsje gehad. Dan daarbij groeit het geld me niet op de rug!'   'Nou dan ga ik toch lekker zelf geld verdienen!' Heerlijk eigenwijs pakt ze haar...

Column: Perfect ouderschap bestaat niet

Column: Perfect ouderschap bestaat niet

Sinds enkele weken staat met grote letters het logo van ons bedrijf GezinsGeluk.nu op onze camperbus. Gaaf natuurlijk, maar het maakt ook weer wat los om daarmee zo te gaan staan voor onze kijk op ouderschap. En of het nou echt zo is of alleen maar in mijn hoofd, ik...

Omgangsvormen – wat geef je mee?

Omgangsvormen – wat geef je mee?

Omgangsvormen meegeven aan je kinderen klinkt zo simpel: je voedt ze op tot fatsoenlijke mensen die weten hoe het hoort. Maar hoe zit het met authenticiteit en met de autonomie van het kind? Laat je je kind de gedwongen smakkerds van die ouwe tante ondergaan? Zijn je...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0