Van stel naar gezin

door Sandii Zachte

Jullie waren een twee-eenheid. Dankzij de liefde voor elkaar hebben jullie nu een of meerdere kinderen. Een mooi citaat vind ik: “Het enige wat meer wordt als je het deelt is liefde”. Waarschijnlijk is jullie relatie na de komst van de kinderen hechter geworden, maar is de relatie wel veranderd. We vroegen aan jullie om je ervaringen aan ons te vertellen. 

Jet:

Als ik een goed geheugen had, dan kon ik misschien onze relatie wel indelen in de-relatie-zonder-kinderen en de-relatie-met-kinderen. Dat geheugen ontbreekt echter dus kan ik me niet actief herinneren of het daadwerkelijk zo is, ik vermoed echter dat een dergelijke onderverdeling redelijk terecht is.

De-relatie-zonder-kinderen kenmerkte zich door samen dingen te ondernemen. Als we niet bij elkaar waren, dan verlangden we om bij elkaar te zijn en om bij elkaar te zijn moest je zoveel mogelijk excuses verzinnen. Zo ontstaat denk ik dat je altijd maar op zoek naar dingen die je samen kan doen: samen naar de film, samen naar het strand, samen naar de stad, samen naar de kroeg… noem het maar op. Toen we gingen samenwonen hoefden we niet meer van alles te verzinnen om maar samen te kunnen zijn. Dat lijkt even saai te worden, maar langzaam merk je dan dat er ruimte komt voor nog diepere gesprekken en voor hulp aan elkaar. Dat kunnen kleine dingen zijn zoals elkaar helpen in het huishouden, of grotere dingen zoals de ander helpen als die ergens mee zit.

De-relatie-met-kinderen kenmerkt zich als een steunpilaar voor elkaar zijn. Elkaar onvoorwaardelijk steunen geeft zoveel meer diepte in een relatie, een andere dimensie van ‘houden van’. We leven een druk en hectisch leven waarbij we veel eisen aan onszelf stellen ten opzichte van de opvoeding en ten opzichte van werk. Zo ontstaat natuurlijk vanzelf een grote behoefte aan een steunpilaar. Ik vind het prachtig dat we dit voor elkaar kunnen zijn. Het zou echter nogal zwaar op de hand zijn als onze relatie enkel nog op het steunpilaargehalte zou functioneren. We vinden het dan ook heel belangrijk om het ondernemen van activiteiten ook in ere te houden. Zo gaan we binnenkort een weekendje weg, met zijn tweetjes. Wellicht dat we naar een film gaan, naar het museum, naar de kroeg… noem het maar op. De activiteiten zijn eigenlijk bijzaak, het bij elkaar zijn en daarvan genieten, daar gaat het om. Van je kinderen houd je onvoorwaardelijk en zo groeit het besef dat je ook van je partner onvoorwaardelijk houd. Hij is er voor mij, ik ben er voor hem, punt.

 

Ester:

Toen ik zwanger was van mijn oudste dochter, liep mijn toenmalige relatie fout. Ik ben alleen gaan wonen in de zevende maand van mijn zwangerschap.
Tijdens die zwangerschap kreeg ik een relatie met mijn huidige man. Met andere woorden: ze was er al toen de relatie begon.
Omdat mijn dochter ook nog een papa heeft waar ze een aantal dagen in de week is, hebben mijn man en ik altijd veel tijd samen gehad. Een luxe. Tijd samen zie ik als een belangrijke voorwaarde om je relatie goed te houden. Ook een andere kant van elkaar te zien. Je weer vrouw voelen en niet alleen maar moeder. Intieme gesprekken voeren, vrijen zonder telkens overal rekening mee te houden.
Sinds onze gezamenlijke dochter is geboren, anderhalf jaar geleden is er veel van die “samen tijd”” af gegaan. We zijn nu een “”normaal”” gezin. Het kostte en kost wat moeite om ons aan te passen daaraan. Met name het eerste jaar na de geboorte was er weinig “”samen”” en vooral veel moeder-kind. Door dat uit te spreken naar elkaar en door nu echt momenten samen te plannen, vinden we onze weg naar elkaar toe wel weer.
Mijn man en ik hebben allebei niet zo’n warm nest gehad. We kunnen samen met tranen in onze ogen en soms zelfs tranen op onze wangen kijken naar onze meisjes. Zo veilig en zo gelukkig. Dat wij dat kunnen doen voor ze, ongelooflijk. Dat maakt de verbinding naar elkaar ook hechter dan ooit.

&nbsp

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Column: Vier is een gezin

Column: Vier is een gezin

Je zou ons een modelgezin kunnen noemen. Papa, mama, jongenskind, meisjeskind. Een traditioneel modelgezin zelfs, want papa is kostwinner en mama is thuis met de kindertjes. Ik houd van lezen, van handwerken, van koken. Het is net de sixties bij ons thuis, maar dan...

Kun je van je stiefkind houden?

Kun je van je stiefkind houden?

Houd jij van je stiefkind? Een stiefgezin is anders dan een kerngezin. De verhoudingen liggen anders en dat blijft ook zo. Ook al ben je al jaren verder, het blijft een stiefhuisje-boompje-beestje. Hierdoor kan het best zo zijn dat het maar niet lukt om een band op te...

Column: Een commune in de polder

Column: Een commune in de polder

Ineens realiseer ik me dat ik mijn zoon al zeker een uur niet meer heb gezien. En, nog gekker, dat ik me daar helemaal geen zorgen over maak. Hij is met zijn nichtje op avontuur in de tuin van opa en oma. We hebben het hek dichtgeschoven, dus ze kunnen de straat niet...

Column: Alle dagen feest

Column: Alle dagen feest

Het is weer zo laat. Ik zit weer huilend op de bank met een koud geworden kop thee naast me. Ik verwijt mijn lief weer dat hij er nooit voor me is, dat hij het lekker makkelijk heeft met zijn baan buiten de deur terwijl mijn bestaan een eindeloos sloven is, altijd ten...

Juridisch ouderschap: Alles goed geregeld

Juridisch ouderschap: Alles goed geregeld

Vera is zwanger van haar partner, Max. Ze kijken beiden erg uit naar de geboorte van hun kind. Ze hebben al namen voor het kind bedacht. Max noemt Vera nu mama. Vera noemt Max op haar beurt papa. Ze zijn veel bezig met de komst van de kleine. De kleertjes liggen klaar...

Wandelende Boom (en het kind in jezelf)

Wandelende Boom (en het kind in jezelf)

Opperhoofd Wandelende Boom was de groot en bezielend leider van een kleine clan. Een man die wist waar hij vandaan kwam en waar hij naartoe ging. In een visioen werd hem zijn naam gegeven. Hij zou zijn als een wandelende boom. In zijn schaduw kon men verkoeling...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0