Ieder seizoen is het leuk om er op uit te trekken met je kinderen. Lees hier onze favoriete tips!

Het water op

Bootjes hebben een enorme aantrekkingskracht op kinderen en staan garant voor plezier zolang je maar wilt. Huur een roeiboot of kano voor een uurtje of twee, ga een hele dag op piratenavontuur, of kano naar een kampeervlot en spendeer het hele weekend op het water. Natuurlijk gaan jullie in stijl; met een matrozenmaaltje in de picknickmand en een zelfgeknutselde pet op de bolletjes van de kleine matrozen.

boswandeling

Naar het bos

Spelen in de natuur is ontzettend goed voor de ontwikkeling van kinderen; er wordt gewerkt aan allerlei vaardigheden en aan de fysieke en innerlijke gezondheid. Hier kun je daar meer over lezen. Genieten in het bos is dus niet alleen genieten, maar ook nog eens zinnig.

Timmeren

Een uitje voor grotere kinderen, vanaf een jaar of vijf. In de zomervakantie worden door het hele land huttendorpen gebouwd. Niet alleen lekker creatief, maar ook ontzettend leerzaam: kinderen worden heel erg inventief, moeten goed samenwerken en ontwikkelen ruimtelijk en technisch inzicht.

Naar de schaapskooi

De meeste kinderen van klein tot groot zijn dol op dieren. Een dagje naar de schaapskooi is dan ook feest voor het hele gezin. Sommige schaapsherders nemen mensen mee op pad om te zien hoe zo’n dag er nu uitziet, maar binnenkort zijn er ook allerlei open dagen; schaapsscheerdersfeesten, lammetjesdagen, schapendrijvendemonstraties en allerlei moois maken van de schapenwol.

Fruit plukken

Door het hele land verspreid zijn zelfpluktuinen, moestuintjes en boerderijen te vinden waar je zelf fruit of bloemen mag plukken. Soms mag je er groente of zelfs aardappelen oogsten. Heerlijk voor de kinderen; ze leren waar alle producten vandaan komen en zijn lekker in de buitenlucht in beweging, waardoor ze aan het eind van de dag zo in dromenland zijn.

Nachtelijk avontuur

In de nacht is er van alles te ontdekken; van diertjes onder stenen, sterren kijken tot het lichten der zee. Dus beleef het in het donker!

Oogstfeest

Aan het einde van de zomer worden er nog heel wat ouderwetse oogstfeesten georganiseerd. Er worden allerlei oude ambachten beoefend, wat kinderen heel leuk vinden om te bekijken. Soms moet er ook geholpen worden voor er echt gefeest wordt. .

uitjes

Bijzondere boodschappen

Niet alleen leuk, maar ook leerzaam en een goede manier om wat te besparen op het boodschappengeld. Trek er een middag op uit en doe boodschappen bij verschillende boerderijen. Als je aan het eind van de dag niet meer naar huis wilt zijn er ook boerderijen waar je een nachtje mag blijven.

Imkerij bezoeken

Erg leuk voor kinderen vanaf een jaar of vijf, zes. Imkers hebben een hoop te vertellen over hun bijen en natuurlijk verkopen ze ook heerlijke honing.

Paddestoelenexcursies

In de herfst worden door het hele land wel excursies georganiseerd. In bossen maar ook bijvoorbeeld in heemtuinen in steden. Kinderen vinden het machtig interessant en de mensen die de tochten begeleiden vinden het meestal erg leuk om die leergierige kinderen van alles te vertellen.

Museumbezoek

Een museumbezoek is leuk met mooi weer, denk dan eens aan een openluchtmuseum, maar natuurlijk ook uitermate geschikt voor regendagen.

Nationale appelplukdag

In september en oktober zijn de appeltjes weer rijp. Halverwege september wordt de nationale appelplukdag georganiseerd; heel veel boomgaarden zijn dan geopend voor bezoek.
Een dagje uit hoeft geen klein fortuin te kosten, maar soms is het wel lastig om op ideeën te komen. Om op de hoogte te blijven van activiteiten in je omgeving is het slim om de wijkkrant door te lezen. Ook op de website van NatuurmonumentenStaatsbosbeheer en Natuurwegwijzer.nl zijn veel leuke uitjes in de natuur te vinden. De veldwerkwinkel heeft heel veel handige en leuke spulletjes waarmee de ontdekkingstocht nog leuker wordt.

Zorg altijd voor voldoende drinken, water is altijd handig; het plakt niet dus als er geknoeid wordt is dat geen probleem, met een washandje erbij kun je de kinderen ook snel even opfrissen en er komen geen wespen op af, zoals bij limonade wel het geval is. Voor een lunch smeer je voor iedereen wat ze thuis normaal ook eten, plus een boterham of bijvoorbeeld een kopje soep extra. Er wordt meer energie verbruikt, dus dat zal er makkelijk in gaan! Verder is fruit altijd lekker verfrissend en bij lange wandelingen zorgen wij voor iets wat de kinderen echt lekker vinden; een doosje rozijntjes of een mueslireep. Als die buit binnen is gaat het laatste stuk vaak veel gemakkelijker.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind lekker gratis. Download editie THUIS! Vol tips om het thuis gezelliger te maken en een paar fijne cocoonweken te hebben.

Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0