Er op uit met je kind

door Gastauteur

Ieder seizoen is het leuk om er op uit te trekken met je kinderen. Lees hier onze favoriete tips!

Het water op

Bootjes hebben een enorme aantrekkingskracht op kinderen en staan garant voor plezier zolang je maar wilt. Huur een roeiboot of kano voor een uurtje of twee, ga een hele dag op piratenavontuur, of kano naar een kampeervlot en spendeer het hele weekend op het water. Natuurlijk gaan jullie in stijl; met een matrozenmaaltje in de picknickmand en een zelfgeknutselde pet op de bolletjes van de kleine matrozen.

boswandeling

Naar het bos

Spelen in de natuur is ontzettend goed voor de ontwikkeling van kinderen; er wordt gewerkt aan allerlei vaardigheden en aan de fysieke en innerlijke gezondheid. Hier kun je daar meer over lezen. Genieten in het bos is dus niet alleen genieten, maar ook nog eens zinnig.

Timmeren

Een uitje voor grotere kinderen, vanaf een jaar of vijf. In de zomervakantie worden door het hele land huttendorpen gebouwd. Niet alleen lekker creatief, maar ook ontzettend leerzaam: kinderen worden heel erg inventief, moeten goed samenwerken en ontwikkelen ruimtelijk en technisch inzicht.

Naar de schaapskooi

De meeste kinderen van klein tot groot zijn dol op dieren. Een dagje naar de schaapskooi is dan ook feest voor het hele gezin. Sommige schaapsherders nemen mensen mee op pad om te zien hoe zo’n dag er nu uitziet, maar binnenkort zijn er ook allerlei open dagen; schaapsscheerdersfeesten, lammetjesdagen, schapendrijvendemonstraties en allerlei moois maken van de schapenwol.

Fruit plukken

Door het hele land verspreid zijn zelfpluktuinen, moestuintjes en boerderijen te vinden waar je zelf fruit of bloemen mag plukken. Soms mag je er groente of zelfs aardappelen oogsten. Heerlijk voor de kinderen; ze leren waar alle producten vandaan komen en zijn lekker in de buitenlucht in beweging, waardoor ze aan het eind van de dag zo in dromenland zijn.

Nachtelijk avontuur

In de nacht is er van alles te ontdekken; van diertjes onder stenen, sterren kijken tot het lichten der zee. Dus beleef het in het donker!

Oogstfeest

Aan het einde van de zomer worden er nog heel wat ouderwetse oogstfeesten georganiseerd. Er worden allerlei oude ambachten beoefend, wat kinderen heel leuk vinden om te bekijken. Soms moet er ook geholpen worden voor er echt gefeest wordt. .

uitjes

Bijzondere boodschappen

Niet alleen leuk, maar ook leerzaam en een goede manier om wat te besparen op het boodschappengeld. Trek er een middag op uit en doe boodschappen bij verschillende boerderijen. Als je aan het eind van de dag niet meer naar huis wilt zijn er ook boerderijen waar je een nachtje mag blijven.

Imkerij bezoeken

Erg leuk voor kinderen vanaf een jaar of vijf, zes. Imkers hebben een hoop te vertellen over hun bijen en natuurlijk verkopen ze ook heerlijke honing.

Paddestoelenexcursies

In de herfst worden door het hele land wel excursies georganiseerd. In bossen maar ook bijvoorbeeld in heemtuinen in steden. Kinderen vinden het machtig interessant en de mensen die de tochten begeleiden vinden het meestal erg leuk om die leergierige kinderen van alles te vertellen.

Museumbezoek

Een museumbezoek is leuk met mooi weer, denk dan eens aan een openluchtmuseum, maar natuurlijk ook uitermate geschikt voor regendagen.

Nationale appelplukdag

In september en oktober zijn de appeltjes weer rijp. Halverwege september wordt de nationale appelplukdag georganiseerd; heel veel boomgaarden zijn dan geopend voor bezoek.
Een dagje uit hoeft geen klein fortuin te kosten, maar soms is het wel lastig om op ideeën te komen. Om op de hoogte te blijven van activiteiten in je omgeving is het slim om de wijkkrant door te lezen. Ook op de website van NatuurmonumentenStaatsbosbeheer en Natuurwegwijzer.nl zijn veel leuke uitjes in de natuur te vinden. De veldwerkwinkel heeft heel veel handige en leuke spulletjes waarmee de ontdekkingstocht nog leuker wordt.

Zorg altijd voor voldoende drinken, water is altijd handig; het plakt niet dus als er geknoeid wordt is dat geen probleem, met een washandje erbij kun je de kinderen ook snel even opfrissen en er komen geen wespen op af, zoals bij limonade wel het geval is. Voor een lunch smeer je voor iedereen wat ze thuis normaal ook eten, plus een boterham of bijvoorbeeld een kopje soep extra. Er wordt meer energie verbruikt, dus dat zal er makkelijk in gaan! Verder is fruit altijd lekker verfrissend en bij lange wandelingen zorgen wij voor iets wat de kinderen echt lekker vinden; een doosje rozijntjes of een mueslireep. Als die buit binnen is gaat het laatste stuk vaak veel gemakkelijker.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Buitenspelen in de natuur

Buitenspelen in de natuur

Toen onze ouders klein waren, speelden ze de hele dag buiten. Door de verstedelijking is er steeds minder plaats om lekker buiten te kunnen spelen.  Daarnaast hebben kinderen nu veel meer speelgoed en is er een tv en een tablet. Ook hebben veel gezinnen drukke...

Samen buitenspelen in de winter

Samen buitenspelen in de winter

Ga veel naar buiten, ook in de winter. Een boswandeling is natuurlijk fijn, maar samen spelen in de natuur is eigenlijk nog veel leuker. En voor kinderen die niet graag naar buiten gaan kan het net dat ene zetje zijn dat ze nodig hebben. 'Nee, mam, ik heb geen zin om...

Spelletjes van vroeger in een gescholden jassie

Spelletjes van vroeger in een gescholden jassie

Zeg voddenbal/uitvreter/nozem (kan niet kiezen), weet je nog van vroeger toen je zelf klein was en buiten speelde? Ken je de spelletjes nog? En je ouders, wat deden zij? Je wil toch niet zeggen dat je ze vergeten bent hè? Nee, dat zou echt jammer zijn. Want het is...

Vieze activiteiten voor binnen en buiten

Vieze activiteiten voor binnen en buiten

Vies worden is belangrijk! Kinderen moeten de mogelijkheden krijgen om volop te onderzoeken en experimenteren, omdat ze daar veel van leren. Bovendien blijkt het ook belangrijk voor de gezondheid te zijn om vies door het leven te gaan. Daarnaast worden kinderen rustig...

Speel maar met vuur

Speel maar met vuur

‘Houd je kinderen weg bij vuur, want het is gevaarlijk.’ Ronja de roversdochter zou het er niet mee eens zijn. En mijn eigen kinderen evenmin. Zullen we het omdraaien? Voed je kinderen op met vuur, zodat ze leren omgaan met gevaar. Vier zomers geleden kampeerden we op...

Laat je kind vallen (leren van je bulten)

Laat je kind vallen (leren van je bulten)

‘Laat je kind eens lekker gevaarlijk doen’ schreef ik vorig jaar. Ik verwees daarbij naar de presentatie van Gever Tulley waarin hij ervoor pleit om kinderen meer gevaarlijke dingen te laten doen. Om ouders op weg te helpen maakte hij een lijst met 50 gevaarlijke...

DOWNLOAD GRATIS EBOOK

Lees 'Zo bereid je je voor op je baby'. Je ontvangt meteen onze zinnige nieuwsbrief (waarvoor je je uiteraard op ieder moment kunt uitschrijven)

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0