Paddestoelen vilten met het Viltpaleis

door Gastauteur

Femke van Veen van het Viltpaleis maakte voor Kiind een prachtige vilten paddestoel met beschrijving. Ook stelde zij voor de lezers van Kiind een pakketje samen zodat je zelf makkelijk aan de slag kunt!

 

Benodigdheden

Witte merinowol, ongeveer 10 gram
Rode merinowol, ongeveer 7 gram
Restje wit naaldvilt
Een berkestammetje van ong. 12 cm lengte en 2 cm doorsnede
Stukje bubbeltjesplastic of een plastic dienblad als tafelbedekking
Olijfzeep of andere zachte zeep (groene zeep kan ook heel goed)
Priknaald en schuursponsje
Stukje papier of karton voor een malletje
Stuk tule of nylon vitrage
Bekertje en warm water

 

Werkwijze

Knip uit het papier een rondje met een doorsnede van ongeveer 20 cm.

vilten paddestoel maken tutorial

Leg een laag witte merinowol op de mal, zodat de mal helemaal bedekt is.

 

Een tweede laag witte wol leg je er kruislings (haaks) op.
Daar bovenop leg je weer een laag witte wol, weer haaks op de vorige laag.

Dan is de rode wol aan de beurt.
Boven op het wit leg je – haaks op de witte wol – een laag rode wol

vilten paddestoel maken tutorial

Daar bovenop leg je weer een laag rode wol – weer haaks neerleggen.

Vervolgens knip je uit het naaldvilt de stippen en die leg je bovenop de rode wol.
Als je geen naaldvilt hebt, kun je de stippen ook maken van een plukje witte wol.

vilten paddestoel maken tutorial

Die plukjes kun je dan voorzichtig een klein beetje vastprikken met de viltnaald. Je schuift daarvoor heel voorzichtig het schuursponsje onder de hele stapel wol. Dan prik je met de viltnaald de stip een beetje vast. Met het vilten zal de stip dan niet verschuiven.
De stippen van naaldvilt kun je op dezelfde manier vastzetten. Dit hoeft echter niet: mochten de stippen bij het vilten toch gaan verschuiven, dan kun je het dan alsnog doen.

Dan leg je een stuk tule over de wol heen. Dit zorgt ervoor dat alles beter op zijn plaats blijft als je het werkstuk gaat natmaken en inzepen.

vilten paddestoel maken tutorial

Met een bekertje maak je het werk voorzichtig vanuit het midden nat. Dan zeep je je handen in met olijfzeep en drukt voorzichtig de wol helemaal plat. Zonodig meer water toevoegen. Let op dat je alleen maar duwt en niet gaat wrijven. Je handen moet je telkens inzepen zodat er ook zeep in het werkstuk komt.

Als de wol helemaal nat is, kun je voorzichtig het tule eraf halen.

vilten paddestoel maken tutorial

Nu ga je eerst een tijdje voorzichtig over het werkstuk wrijven (kleine  wrijfbewegingen) zodat de wol aan elkaar gaat hechten. Je zult merken dat je al snel wat steviger kunt gaan wrijven.
Mochten de stippen alsnog verschuiven dan kun je nu nog de stippen vastprikken met de viltnaald.
Het werkstuk zal steviger gaan aanvoelen. Op een gegeven moment kun je het werkstuk in je handen nemen en voorzichtig gaan kneden.

vilten paddestoel maken tutorial

Maak het telkens weer nat in warm water en doe er dan ook weer wat zeep bij.
Van tijd tot tijd moet je het werkstuk plat neerleggen om te kijken of je geen randjes omvilt.
Deze kun je vaak wel weer rechttrekken.

Het werkstuk is voldoende gevilt (gekrompen) als je aan het lapje trekt en het niet meer uitrekt. De wol is dan tot vilt geworden. Je hebt dan een stevige lap vilt gemaakt!

Omdat je een dikke lap hebt gevilt, kun je het modelleren op een berkestammetje tot een mooie paddestoelenhoed. Je kunt de hoed in de vorm laten drogen – dus óp het stammetje.
In gedroogde vorm zal de hoed zijn vorm behouden.

vilten paddestoel maken tutorial

Veel succes! Femke van Veen, Het ViltPaleis

 

 

Vilten paddestoelen en popjes zijn ontzettend leuk voor op de seizoenstafel. Maar helaas niet altijd bestand tegen ondernemende dreumesen en peuters of nieuwsgierige katten. Zo kunnen er popjes kwijtraken en kwetsbare spulletjes stuk gaan. Hoe haal je toch de seizoenen in huis en zorg je dat je kinderen er ook naar kunnen kijken zonder het onbedoeld stuk te maken? De oplossing hiervoor is een (tweedehands) theekastje. Deze kun je voor weinig geld op de kop tikken via internet, kringloopwinkels of misschien heeft een familielid er nog wel eentje op zolder staan. Als je het leuk vindt kun je het helemaal aanpassen aan je interieur door het te schilderen. Vervolgens kun je jouw seizoenstafereeltjes er veilig in zetten.

 

 

De kozijnen van de ruitjes kun je gebruiken om versieringen aan op te hangen waardoor het extra feestelijk wordt. Het kastje is op kindhoogte waardoor zij er gemakkelijk voor kunnen gaan zitten op hun knietjes om te kijken naar al het moois wat er te zien is. Op deze manier kun je samen genieten van de seizoenstafel.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

De liefste kinderboeken

De liefste kinderboeken

 Wij houden van lieve dingen. Daarom knutselen we hartjes en zorgen we voor de (knuffel)dieren. Zo zijn wij nou eenmaal. En als we daar klaar mee zijn, lezen we samen een lief boek. Wederom recenseren Ninthe van zes en ik de boeken. Tegenwoordig is er...

Powergames: speelse manier om als kind de controle te hebben

Powergames: speelse manier om als kind de controle te hebben

De overgang van lieve baby naar stampvoetende dreumes en peuter is een zeer verrassende verandering. Er blijkt ineens een enorme behoefte aan autonomie in dat kleine mensje te zitten. En eigenlijk is dat helemaal niet gek. Want met alle nieuwe vaardigheden komen ook...

Warme soepjes met Hollandse ingrediënten

Warme soepjes met Hollandse ingrediënten

Wat hebben doperwten, witlof en koolrabi gemeen? Ze zijn onterecht impopulair en heerlijk in de soep. Deze simpele soepen zijn zowel geschikt voor kleine kinderen als voor volwassenen. Voor de soepen is bouillon nodig. Je kunt dit zelf maken of uit een pakje halen....

Naai een buiten-de-lijntjesrok

Naai een buiten-de-lijntjesrok

Matchen. Dingen die bij elkaar passen. Overal zien we het, in het interieur (waar vaak twee of drie dezelfde potjes voor de ramen staan) maar ook in onze kleding. Als het op elkaar is afgestemd of bij elkaar past is het goed. In de kledingwinkels hangt de kleding mooi...

Een week zonder geld

Een week zonder geld

Het is zondag en ik besluit om een week geen geld uit te geven. Zoiets moet je kort van tevoren bedenken, anders ga je hamsteren. De reden hiervoor is tweeledig; ik ben het zat om krap te zitten met mijn geld en ik heb wel zin om even te consumnietsen. Ik ben...

7 tips voor vrij spelen

7 tips voor vrij spelen

Vrij spelen. Het klinkt simpel - en dat is het ook. Toch moeten wij onszelf als ouders iets afleren: ons steeds te bemoeien met het spel van de kinderen. Verveelt niemand zich? Houden ze wel rekening met de jongste? Maken ze al ruzie? Loopt het niet uit de hand? Hoe...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0