Column: Budgetteren leidt tot consumeren

door Gastauteur

Eigenlijk wist ik het al voordat ik de uitdaging aanging. Ik kan bijvoorbeeld ook niet diëten. Van diëten ga ik – heel tegenstrijdig – juist eten. Ik kan met alle gemak chocoladerepen maanden in de koelkast laten liggen, maar als ik besluit om voorlopig geen chocolade meer te eten, dan sta ik niet veel later met chocolade in mijn handen. Zo werkt het bij mij. Geef het aandacht en het groeit.

Zo ook tijdens de budgetweek, een uitdaging van de redactie: leef een week van een zeer beperkt budget en houd daarbij rekening met mens en milieu. Het was sowieso al lastig om er een geschikte week voor uit te zoeken. Zoonlief ging met opa en oma een paar dagen weg. Dat zou geen eerlijk vergelijk geven. Ik ging in verband met een door mij te volgen cursus een paar dagen weg, dat hielp ook niet.
Vervolgens had ik mijn budgetplannen nog niet met manlief afgestemd en aangezien hij hier doorgaans de boodschappen doet, was dat niet zo handig. Manliefs zin was – in tegenstelling tot de eerste keer dat we het overlegd hadden – ook afgenomen. Misschien omdat de voorwaarden lastig te vervullen zijn.
Het budget was immers niet het enige waaraan we ons probeerden te commiteren. Het moest ook nog eens biologisch en milieuvriendelijk zijn. Althans, zo goed mogelijk. Biologisch leidt op zich niet tot problemen. Wij zijn geen grootverbruik vleeseters hier dus die enkele keer dat we het eten, eet ik het sowieso bij voorkeur biologisch. Eieren halen wij altijd bij de boer, al heb ik daar sinds deze verhuisd is mijn twijfels over en is scharrel uiteraard niet hetzelfde als biologisch. Maar goed, eieren hebben we in de budgetweek niet gehaald.
Milieuvriendelijk leidt tot de meeste problemen. Wij zijn van het snel boodschappen doen en het snel kunnen koken. Dat is juist vaak ook afvalverzamelend. Als iets voorgesneden is dan zit het verpakt, doorgaans in plastic. Komkommers zitten tegenwoordig veelal in plastic. Althans in de supermarkten waar wij komen. Het is voor ons tijdtechnisch gezien ondoenlijk om in verschillende winkels boodschappen te halen. We willen zo veel mogelijk in één winkel halen. Dat maakt het nog meer een uitdaging.
Op dag 1 was manlief nog niet op de hoogte van het feit dat dit onze startdag was. Dus eigenlijk wilde ik deze startdag verplaatsen. Naar wanneer was echter de vraag. Want de deadline voor het aanleveren van deze column liep af. En op dag 3 kon ik me niet beheersen en kocht ik – handig voor het toepassen van de op de cursus geleerde tactieken – een schatkist en kon ik daarbij de winterjas van zoonlief niet laten liggen. Dat betekende wel dat ik door de helft van het budget heen was. Dus toen ik me in de tijdschriftenwinkel ook niet kon beheersen, was het ‘te weinig saldo’ bericht op de pinautomaat een duidelijk teken.

 

Conclusie: budgetweek was geen succes. Ik heb er echter wel wat van geleerd. Ik merkte dat ik doorging zoals ik gewend was, maar dat paste niet bij de regels voor de budgetweek. Consuminderen is moeilijker dan ik dacht!
Nu is het zo dat
 zoonlief leert van ons gedrag. Pas als wij consuminderen, kan hij consuminderen. Dus dat wordt onze nieuwe uitdaging. Eerst wij, dan hij. Nu manlief nog inlichten, zodat hij mij op mijn koopgedrag kan wijzen en – helaas voor mij – kan corrigeren, want dat zal nodig zijn. Zeker met deze donkere maanden voor de deur.

Het zorgt er wel voor dat we weer eerst meerdere keren nadenken, voordat we iets kopen. De vraag “hebben we het nodig?”” wordt sneller met “”nee”” beantwoord. Manlief wijst me op de voordelen van ons bibliotheekabonnement, want daar hebben ze ook tijdschriften. Daarnaast moeten we gewoon net iets vaker de fiets pakken, altijd een boodschappentas bij hebben (kunnen de plastic tassen weer geweigerd worden) en kopen we niet meer boodschappen dan die op het boodschappenlijstje vermeld staan. Het is een begin. En we hebben er vertrouwen in.

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

10 redenen om een tik uit te delen

10 redenen om een tik uit te delen

10 redenen om een tik uit te delen - say what? In haar confronterende artikel ‘10 Points that the Pro-Spanking Crowd Totally Missed’ maakt Feminalistmom korte metten met het uitdelen van tikken. Of zoals ze het in de Verenigde Staten noemen: spanking. Haar artikel is...

Opvoedvisie: waarom je van je regels mag afwijken

Opvoedvisie: waarom je van je regels mag afwijken

Je opvoedvisie staat als een huis. Je hebt het allemaal zo goed bedacht: hoe je het aan gaat pakken als je kind er straks is. Maar dan is je kind er eenmaal en gaan ook andere mensen zich met je kind bemoeien. Dan loopt er wel eens iets anders dan hoe je het zou...

Column: Ontspanning in de draagdoek

Column: Ontspanning in de draagdoek

‘Maar het is gewoon niet eerlijk! Het gaat me nooit lukken!’ Roos kijkt me boos aan. Er is iets onduidelijks met de juf, rekenwerkjes die nog niet af zijn en dat er geen tijd meer is omdat de week bijna voorbij is. En het feit dat ze gister veel te laat op bed lag...

Je geniet meer van je kraamtijd als je het samen doet

Je geniet meer van je kraamtijd als je het samen doet

‘Geniet ervan!’ Hoe vaak heb ik dat gehoord in de kraamtijd? Vriendinnen net zo goed als wildvreemden op straat wensten me dat ik met volle teugen genoot van dat kleine wondertje. En dat deed ik ook, heus. Tussen de vele voedingen, gebroken nachten, en alle...

9 tips voor een vrolijke kinderdag

9 tips voor een vrolijke kinderdag

‘Er is Moederdag en Vaderdag, maar waarom is er eigenlijk geen Kinderdag?’ vroeg mijn zoon mij met een ernstig gezicht. Ik herinnerde me ineens dat ik dat vroeger ook tegen mijn ouders zei. Mijn moeder zei toen: ‘Het is elke dag al Kinderdag!’ Elke dag Kinderdag? Als...

Opstaan! Rituelen in de ochtend

Opstaan! Rituelen in de ochtend

Opstaan! Het valt niet altijd mee. Waar kinderen doorgaans een hekel aan hebben, is de grens over moeten van iets ouds en vertrouwds naar iets nieuws. Dit kan van alles zijn: stoppen met spelen om aan tafel te gaan, van binnen naar buiten gaan, naar bed gaan of juist...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0