Lezerspost: Je oogst wat je zaait

door Gastauteur

In de opvoeding van je kind, laat je je leiden door je eigen overtuigingen, wat wil jij je kind mee geven voor de toekomst, wat geeft je je kind mee op de weg naar zelfstandigheid de weg naar volwassenheid, de weg naar een gelukkig leven.

Ook ik heb mijn eigen overtuigingen, van af dag één, zorg je er voor dat je kind gezond eet, je kiest bewust voor de borstvoeding en later natuurlijk de bijvoeding. En natuurlijk hoop je vurig dat je kind op latere leeftijd deze keuze voort zal zetten en bewust zal kiezen voor gezonde voeding.


Als jonge tienermoeder had ik vaak de schijn tegen

Je zaait al je overtuigen op deze wijze in je opvoeding, je geeft ze water met alle liefde, en onderhoudt je zaaisel door er voor te zorgen en waardaar misschien wat onkruid op doet, wied je zorgvullig de opkomende onkruidplantjes. En je hoopt zo dat de prachtige bloemen van het zaad zullen gaan bloeien en zullen uitgroeien tot een sterke plant die de seizoenen zal volgen en in ieder seizoen zijn pracht zal laten zien.

Na 10 jaar geleden het eerste zaadje gezaaid te hebben, ben ik enorm trots, al het water geven, alle liefde en verzorging heeft een prachtige bijzondere bloem/kind voortgebracht.
Jaren heb ik toch moeten vechten voor mijn overtuigingen, want de maatschappij kent het woord bijzonder niet, het is eerder het woord raar wat toebedeeld wordt of misschien wel vreemd. Als jonge tienermoeder had ik vaak de schijn tegen. Wanneer je dan je eigen overtuigingen verdeligt, tegen over de maatschappij kon ik zeker zijn dat hetgene dat ik uitdroeg onder het grote vergrootglas werd geleegd, in de hand van de beterweters van oudere leeftijd.
Wat ik eigenlijk wil zeggen is: wees trots op je overtuigingen, trots op de manier waarop je je kind begeleid naar de volwassenheid! Wees gewoon trots!

Ik kan na 10 jaar zeggen, ik ben trots! Mijn dochter vertelt vriendinnen dat ze de door huis mee gekregen snoepjes beter kunnen verruilen voor een beter alternatief om de reden, ….. ze onderbouwt haar mening door feiten, haar lijst van additieven is enorm.
Ik kan na 10 jaar zeggen, ik ben trots! Mijn dochter komt vaak een half uur later terug uit school, met ene fietsmand vol met afval, lege pakjes sap, chips verpakkingen, waarop ze tijdens een kop thee zegt, niet te begrijpen dat iedereen al het vuil niet netjes weggooit wat voor de wereld veel beter is, maar gewoon in de struiken die zij passeert op haar weg naar huis.
Ik kan na 10 jaar zeggen, ik ben trots! Trots op mijzelf als moeder, dat ik altijd het gestaan voor mijn overtuigingen, ik altijd mijn rug recht heb gehouden, ook toen de maatschappelijke druk enorm was op mijn schouders.

En ik kan alleen maar zeggen tegen alle ouders, die vanuit de geweldige overtuigingen hun kind opvoeden, wees trots! Wees trots op jezelf.
Want je oogst wat je zaait!

 

Anja Konst


Wil je ook je verhaal delen op Kiind? Mail je verhaal dan naar info@kiind.nl en we nemen contact met je op.

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Column: Ik ben geen jongen

Column: Ik ben geen jongen

Roos fietst naast me. Met een verbeten gezicht trapt ze zich door de herfststorm heen. We zijn op weg naar huis na een lange schooldag. En aan haar gezicht zie ik dat haar meer bezighoudt dan windkracht 6. Haar tranen zijn er eerder dan de regendruppels. En als ik...

Column: Trots met je peuter aan de borst

Column: Trots met je peuter aan de borst

Vandaag zag ik in de speeltuin een ouder kindje aan de borst en werd ik pardoes weer terug geslingerd naar het tijdperk dat ik een peuter aan de borst had. Binnen de veilige muren van ons huis heerlijk, buitenshuis nogal ingewikkeld. Borstje drinken Zo is er die...

Stine Jensen over zichzelf als kind, ouder en filosoof

Stine Jensen over zichzelf als kind, ouder en filosoof

Filosoof, schrijver, televisiemaker. Stine Jensen, Deense van geboorte, heeft haar kinderlijke nieuwsgierigheid niet verloren. Nelleke Bos spreekt Stine over haar kindertijd en haar eigen ouderschap. Hoe was je gezin, hoe groeide je op? ‘Ik groeide op met mijn ouders...

Domino-effect van onveilige hechting

Domino-effect van onveilige hechting

Onveilige hechting – we zijn er maar druk mee. Hoe ontstaat een gehechtheidsrelatie bij een jong kind? Wat is het perspectief van onveilig gehechte kinderen? Psycholoog Femke van Roozendaal laat zien in deze long-read waarom de groep onveilig gehechte kinderen het...

4 tips voor minder boze peuterbuien

4 tips voor minder boze peuterbuien

Boze peuterbuien. Irritant! En reuze nuttig en leerzaam ook, volgens Janet Lansbury bijvoorbeeld. Eva Bronsveld heeft 4 heerlijke tips om de boze peuterbuien minder vaak tegen te komen. Hoe lastig het soms kan zijn, eigenlijk is het juist heel goed dat je peuter de...

Column: Toch twee hartjes?

Column: Toch twee hartjes?

Ik ben zwanger! De dagen zijn een aaneenschakeling van hoogte- en dieptepunten. Na vier jaar over de tweede te hebben gedaan, met enkele vroege miskramen en een vervelende cyste, is deze derde, snelle zwangerschap een cadeautje! Elf zenuwslopende – blijft het deze...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0