Dorstlessers voor kinderen

door Jannie

In het begin is het allemaal simpel: baby’s drinken melk. Maar een tijd later wordt het allemaal maar verwarrend. Water is zielig en in pakjes zit teveel suiker. Wat geven we onze kinderen nou te drinken?

WATER

Veel mensen zien water drinken als ‘zielig’ of ‘ongezellig’. Drinken is alleen helemaal niet bedoeld als delicatesse, maar als belangrijk onderdeel van de voeding. Water is een hele logische en praktische optie voor de vochtopname. Water bevat geen toegevoegde suikers, zouten of vetten en is dus heel gezond. Daarnaast is het kraanwater in Nederland van dermate goede kwaliteit dat het altijd voorhanden is. Ook heeft water een streep voor op verpakte dranken qua milieuvriendelijkheid.
Misschien hoor je weleens verhalen over kinderen die geen water lusten. De mens heeft een natuurlijke voorkeur voor zoet, dus wanneer er naast water ook limonade of sap aangeboden wordt zal de voorkeur meestal uitgaan naar die laatste twee. Verder kan een kind aanvoelen dat je het eigenlijk zielig vindt om water te geven. Wacht met het aanbieden van zoete dranken totdat water met smaak gedronken wordt.

Water bevat geen toegevoegde suikers

THEE

Thee kan een heerlijk drankje zijn om warm en ontspannen bij te worden. Zeker ongezoete slappe thee, is een erg geschikte dorstlesser voor kindjes. Zwarte, witte en groene thee bevat cafeïne. Kies daarom voor een kruidenthee zoals rooibosthee, kamillethee of wat voor kruidje dan ook. Varieer wel, want sommige kruiden hebben een krachtige werking.

KOEMELK

De inname van koemelk steeg vanaf de jaren zeventig gigantisch in Nederland en nog drinken westerlingen behoorlijk wat koemelk weg. Dit is een direct gevolg van de reclamecampagnes voor melk die toen van start gingen. Koemelk is gemaakt voor kalfjes en die hebben een heel andere botstructuur, groeiontwikkeling en hersenopbouw dan mensen. Koemelk is dus niet gemaakt voor mensen. Toch wordt koemelk gezien als noodzakelijk voor de calciuminname. In grote delen van de wereld drinkt men echter geen koemelk en kunnen ze hier ook helemaal niet tegen. Toch hebben zij geen calciumtekort. Calcium is immers uit veel meer voedingsmiddelen te halen dan alleen zuivel. Veel groente bevat veel calcium. De calcium uit groente zou zelfs beter op te nemen zijn volgens sommige onderzoeken. Eiwitten zouden de opname van calcium belemmeren (eiwitten zitten in grote hoeveelheden in melk) en vezels bevorderen juist de opname van calcium (aanwezig in groente). Aan de andere kant: rauwe melk is gewoon borstvoeding, maar dan voor kalfjes. Het bevat veel meer eiwitten dan wij nodig hebben, dus overdrijf de inname niet, maar het is wel rijk aan vitaminen en mineralen die wij goed kunnen gebruiken. Nienke Tode-Gottenbos schreef over rauwe melk in Kiind. Koemelk uit de supermarkt is uit elkaar getrokken en weer samengeraapt en heeft weinig meer te maken met natuurlijke voeding.

Koemelk kun je vanaf 1 jaar geven, maar wanneer een kind geen koemelk wil drinken, is het dus niet nodig om zoete yoghi- of chocodrankjes aan te bieden.

Yoghurt is weliswaar gemaakt van koemelk, maar is beter te verteren dan koemelk uit de supermarkt door de aanwezige bacteriën in de yoghurt. Vanaf een maand of acht á negen kun je ook af en toe met water verdunde yoghurt aanbieden.

LIMONADES EN SAPPEN

Hoewel babydiksap en kindervruchtendrank gezond klinken, zit er veel (fruit)suiker in, wat een aantal nadelen heeft. Nadelen van suiker zijn bijvoorbeeld het tandbederf, het onttrekken van vitamine B uit je lichaam, het dikmaken en gewenning aan de zoete smaak. Suiker (fruitsuiker of andere soorten suiker) zit in alle limonades, diksappen en natuurlijk frisdranken, maar ook in vruchtensappen. Hoewel fruit gezond is, hebben fruitsuikers die daarin zitten hetzelfde effect als andere soorten suiker. Bij sap gebruik nauwelijks het zinvolle van fruit. Daarom is het aan te raden om naast fruit niet ook nog meerdere malen fruitsappen aan te bieden gedurende de dag.

SMOOTHIES

Gebruik je de hele vrucht, zoals in een smoothie, dan gebruik je het fruit een stuk zinvoller. Hier zitten ook de vezels van het fruit in. Voeg groente als sla, spinazie, boerenkool, komkommer, gekookte bietjes of wortel toe en het wordt echt wel gezond. Ook hier geldt dat het een aanslag op je tanden is, maar een glas per dag kan geen kwaad. Nienke zegt dat je wel even in je smoothie moet spugen. Dat laten we verder aan jou.

FRISDRANK

Hopelijk is de volgende informatie overbodig, maar frisdrank is volledig ongeschikt voor kinderen om te drinken. En voor alle andere mensen ook, eigenlijk. Buiten de overdaad aan suikers zitten er ook heel veel tandbedervende zuren in. Ook de light en suikervrije varianten zijn ongeschikte dranken voor kinderen. De toegevoegde chemische zoetstoffen in deze dranken (sorbitol en/of aspartaam) worden in sommige onderzoeken in verband gebracht met onder andere chronische vermoeidheid (MS).
Toch wordt uitgebluste cola soms aangeraden bij diarree, buikpijn of misselijkheid. De cafeïne prikkelt de darmperistaltiek en de suikers zijn een snel opneembare energiebron, wat een positief effect heeft op het zieke kind of de volwassene. Dat betekent echter niet dat cola gezond is. Het is ten opzichte van medicijnen een onschuldig middel tegen buikklachten. Wanneer je kiest voor cola bij buikpijn, kies dan niet voor de suikervrije of light-variant.

Weet je wat pas zielig is? Buikpijn van een suikershot. Dus daarom lessen we de dorst met water of slappe thee!

BRONNEN

Eten voor de kleintjes door Stefan Kleintjes
Harvard artikel: The Nutrition Source (Engels)
Over calcium uit groente versus calcium uit melk (Engels)

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Zing maar! (ook als je er niks van kan)

Zing maar! (ook als je er niks van kan)

Zingen, doen we dat niet allemaal? Zelfs als je zogenaamd niet kunt zingen, amuzikaal bent of gewoon bang dat je klinkt als een krolse kat, zit het zingen in ons systeem. Onder de douche, in je eentje in de auto of stilletjes met je baby in je armen - zingen komt...

Vind een goede suikerbalans

Vind een goede suikerbalans

Geen suiker geven tot de kinderen gewoon lekker hun groente eten. Dat was mijn visie op suiker. Het heeft hier niet geholpen mag ik zeggen met een notoire groenteweigerende puber. Het heeft natuurlijk ook geen kwaad gedaan, want verstandig omgaan met suiker, gaat om...

6 zinnige boeken over gezonde voeding

6 zinnige boeken over gezonde voeding

Open de gemiddelde krant, het gemiddelde tijdschrift en je Facebook-tijdlijn en je wordt overspoeld door 1000 verschillende boeken en theorieën over voeding. Lastig om uit te kiezen, toch? Gelukkig zetten wij het even voor je op een rij. Wil je correcte, onderbouwde...

Help, mijn kind heeft vlekjes: alles over kinderziektes

Help, mijn kind heeft vlekjes: alles over kinderziektes

Alle kinderen zijn wel eens ziek, en zieke kinderen hebben vaak vlekjes. Maar waar moet je op letten bij zo’n vlekjesziekte, en welke is het dan? Hieronder vind je een korte beschrijving van de meest voorkomende ziektes, wat je zelf kunt doen en wanneer je naar...

Alles over kant-en-klaar beleg

Alles over kant-en-klaar beleg

Je baby is zes maanden dus je bent waarschijnlijk begonnen met bijvoeden. Natuurlijk geef je groenten en fruit en je kunt daarbij veel soorten al geven. Onder dit artikel vind je een link naar het voedselintroductieschema, waar in staat wat je wanneer kunt geven. Het...

Lezerspost: Vaccinatietwijfels

Lezerspost: Vaccinatietwijfels

Een van de meest ingewikkelde keuzes die ik heb moeten maken als ouder, is die van vaccinaties. Wel doen, niet doen? Verlaat doen? Deels? Bij onze eerste zoon kozen we voor het volledige RIVM-programma, maar dan pas vanaf 9 maanden in plaats van 6 weken. Zodat die uk...

0