Dorstlessers voor kinderen

door Jannie

In het begin is het allemaal simpel: baby’s drinken melk. Maar een tijd later wordt het allemaal maar verwarrend. Water is zielig en in pakjes zit teveel suiker. Wat geven we onze kinderen nou te drinken?

WATER

Veel mensen zien water drinken als ‘zielig’ of ‘ongezellig’. Drinken is alleen helemaal niet bedoeld als delicatesse, maar als belangrijk onderdeel van de voeding. Water is een hele logische en praktische optie voor de vochtopname. Water bevat geen toegevoegde suikers, zouten of vetten en is dus heel gezond. Daarnaast is het kraanwater in Nederland van dermate goede kwaliteit dat het altijd voorhanden is. Ook heeft water een streep voor op verpakte dranken qua milieuvriendelijkheid.
Misschien hoor je weleens verhalen over kinderen die geen water lusten. De mens heeft een natuurlijke voorkeur voor zoet, dus wanneer er naast water ook limonade of sap aangeboden wordt zal de voorkeur meestal uitgaan naar die laatste twee. Verder kan een kind aanvoelen dat je het eigenlijk zielig vindt om water te geven. Wacht met het aanbieden van zoete dranken totdat water met smaak gedronken wordt.

Water bevat geen toegevoegde suikers

THEE

Thee kan een heerlijk drankje zijn om warm en ontspannen bij te worden. Zeker ongezoete slappe thee, is een erg geschikte dorstlesser voor kindjes. Zwarte, witte en groene thee bevat cafeïne. Kies daarom voor een kruidenthee zoals rooibosthee, kamillethee of wat voor kruidje dan ook. Varieer wel, want sommige kruiden hebben een krachtige werking.

KOEMELK

De inname van koemelk steeg vanaf de jaren zeventig gigantisch in Nederland en nog drinken westerlingen behoorlijk wat koemelk weg. Dit is een direct gevolg van de reclamecampagnes voor melk die toen van start gingen. Koemelk is gemaakt voor kalfjes en die hebben een heel andere botstructuur, groeiontwikkeling en hersenopbouw dan mensen. Koemelk is dus niet gemaakt voor mensen. Toch wordt koemelk gezien als noodzakelijk voor de calciuminname. In grote delen van de wereld drinkt men echter geen koemelk en kunnen ze hier ook helemaal niet tegen. Toch hebben zij geen calciumtekort. Calcium is immers uit veel meer voedingsmiddelen te halen dan alleen zuivel. Veel groente bevat veel calcium. De calcium uit groente zou zelfs beter op te nemen zijn volgens sommige onderzoeken. Eiwitten zouden de opname van calcium belemmeren (eiwitten zitten in grote hoeveelheden in melk) en vezels bevorderen juist de opname van calcium (aanwezig in groente). Aan de andere kant: rauwe melk is gewoon borstvoeding, maar dan voor kalfjes. Het bevat veel meer eiwitten dan wij nodig hebben, dus overdrijf de inname niet, maar het is wel rijk aan vitaminen en mineralen die wij goed kunnen gebruiken. Nienke Tode-Gottenbos schreef over rauwe melk in Kiind. Koemelk uit de supermarkt is uit elkaar getrokken en weer samengeraapt en heeft weinig meer te maken met natuurlijke voeding.

Koemelk kun je vanaf 1 jaar geven, maar wanneer een kind geen koemelk wil drinken, is het dus niet nodig om zoete yoghi- of chocodrankjes aan te bieden.

Yoghurt is weliswaar gemaakt van koemelk, maar is beter te verteren dan koemelk uit de supermarkt door de aanwezige bacteriën in de yoghurt. Vanaf een maand of acht á negen kun je ook af en toe met water verdunde yoghurt aanbieden.

LIMONADES EN SAPPEN

Hoewel babydiksap en kindervruchtendrank gezond klinken, zit er veel (fruit)suiker in, wat een aantal nadelen heeft. Nadelen van suiker zijn bijvoorbeeld het tandbederf, het onttrekken van vitamine B uit je lichaam, het dikmaken en gewenning aan de zoete smaak. Suiker (fruitsuiker of andere soorten suiker) zit in alle limonades, diksappen en natuurlijk frisdranken, maar ook in vruchtensappen. Hoewel fruit gezond is, hebben fruitsuikers die daarin zitten hetzelfde effect als andere soorten suiker. Bij sap gebruik nauwelijks het zinvolle van fruit. Daarom is het aan te raden om naast fruit niet ook nog meerdere malen fruitsappen aan te bieden gedurende de dag.

SMOOTHIES

Gebruik je de hele vrucht, zoals in een smoothie, dan gebruik je het fruit een stuk zinvoller. Hier zitten ook de vezels van het fruit in. Voeg groente als sla, spinazie, boerenkool, komkommer, gekookte bietjes of wortel toe en het wordt echt wel gezond. Ook hier geldt dat het een aanslag op je tanden is, maar een glas per dag kan geen kwaad. Nienke zegt dat je wel even in je smoothie moet spugen. Dat laten we verder aan jou.

FRISDRANK

Hopelijk is de volgende informatie overbodig, maar frisdrank is volledig ongeschikt voor kinderen om te drinken. En voor alle andere mensen ook, eigenlijk. Buiten de overdaad aan suikers zitten er ook heel veel tandbedervende zuren in. Ook de light en suikervrije varianten zijn ongeschikte dranken voor kinderen. De toegevoegde chemische zoetstoffen in deze dranken (sorbitol en/of aspartaam) worden in sommige onderzoeken in verband gebracht met onder andere chronische vermoeidheid (MS).
Toch wordt uitgebluste cola soms aangeraden bij diarree, buikpijn of misselijkheid. De cafeïne prikkelt de darmperistaltiek en de suikers zijn een snel opneembare energiebron, wat een positief effect heeft op het zieke kind of de volwassene. Dat betekent echter niet dat cola gezond is. Het is ten opzichte van medicijnen een onschuldig middel tegen buikklachten. Wanneer je kiest voor cola bij buikpijn, kies dan niet voor de suikervrije of light-variant.

Weet je wat pas zielig is? Buikpijn van een suikershot. Dus daarom lessen we de dorst met water of slappe thee!

BRONNEN

Eten voor de kleintjes door Stefan Kleintjes
Harvard artikel: The Nutrition Source (Engels)
Over calcium uit groente versus calcium uit melk (Engels)

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Laat je scharrelkiind op vrije voeten!

Laat je scharrelkiind op vrije voeten!

Vrijheid. Om te bewegen hoe je wil, waarheen je wil. Vond ik altijd vanzelfsprekend. Als er dit jaar íets voelbaar is geworden, is het wel hoe kwetsbaar vrijheid is. Hoeveel wij mensen over de aarde bewegen, en welke gevolgen dat kan hebben. Dat alles wat wij...

Anatomie: Hoe wordt poep gemaakt?

Anatomie: Hoe wordt poep gemaakt?

Kinderen zijn nieuwsgierig en kunnen de oren van je kop vragen. Het begint met de bekende 'waarom?' vragen en niet veel later komen ze met specifiekere vragen. Poep- en plasanatomie Wat gebeurt er met je eten en drinken? Waar komt poep en plas vandaan? Wat is gezond...

Help, mijn kind heeft vlekjes: alles over kinderziektes

Help, mijn kind heeft vlekjes: alles over kinderziektes

Alle kinderen zijn wel eens ziek, en zieke kinderen hebben vaak vlekjes. Maar waar moet je op letten bij zo’n vlekjesziekte, en welke is het dan? Hieronder vind je een korte beschrijving van de meest voorkomende ziektes, wat je zelf kunt doen en wanneer je naar...

Vies is zo gek nog niet

Vies is zo gek nog niet

Er is niets heerlijker dan een van de eerste echte lentedagen door te brengen in het park. Picknickkleed mee, appelsap en biscuits; succes gegarandeerd! Dat daarmee ook water en – hele bergen – zand op het menu staan, nemen wij op de koop toe. Er is altijd...

Zomers gezond kinderontbijt met de smoothiebowl

Zomers gezond kinderontbijt met de smoothiebowl

Smoothies zijn heel lekker, maar ze hebben een nadeel: je drinkt ze te snel. Kauwen is belangrijk, zoals ook De Groene Vrouw Nienke Gottenbos zegt: 'Bij het wegklokken van een groene smoothie (lekker makkelijk, zo hup voor je werk in de file) sla je een hele...

Zo kies je zomerkleding en zonnebrand voor je baby

Zo kies je zomerkleding en zonnebrand voor je baby

Ik zou wel hapjes willen nemen uit de armen van mijn baby, maar dat mag niet. Ze zijn zo belachelijk zacht. Een babyhuid lijkt eigenlijk nauwelijks op de onze. Nou beschermen we onze baby natuurlijk iedere dag met ons leven, maar in de zomer is daar ook nog het...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0