Dorstlessers voor kinderen

door Jannie

In het begin is het allemaal simpel: baby’s drinken melk. Maar een tijd later wordt het allemaal maar verwarrend. Water is zielig en in pakjes zit teveel suiker. Wat geven we onze kinderen nou te drinken?

WATER

Veel mensen zien water drinken als ‘zielig’ of ‘ongezellig’. Drinken is alleen helemaal niet bedoeld als delicatesse, maar als belangrijk onderdeel van de voeding. Water is een hele logische en praktische optie voor de vochtopname. Water bevat geen toegevoegde suikers, zouten of vetten en is dus heel gezond. Daarnaast is het kraanwater in Nederland van dermate goede kwaliteit dat het altijd voorhanden is. Ook heeft water een streep voor op verpakte dranken qua milieuvriendelijkheid.
Misschien hoor je weleens verhalen over kinderen die geen water lusten. De mens heeft een natuurlijke voorkeur voor zoet, dus wanneer er naast water ook limonade of sap aangeboden wordt zal de voorkeur meestal uitgaan naar die laatste twee. Verder kan een kind aanvoelen dat je het eigenlijk zielig vindt om water te geven. Wacht met het aanbieden van zoete dranken totdat water met smaak gedronken wordt.

Water bevat geen toegevoegde suikers

THEE

Thee kan een heerlijk drankje zijn om warm en ontspannen bij te worden. Zeker ongezoete slappe thee, is een erg geschikte dorstlesser voor kindjes. Zwarte, witte en groene thee bevat cafeïne. Kies daarom voor een kruidenthee zoals rooibosthee, kamillethee of wat voor kruidje dan ook. Varieer wel, want sommige kruiden hebben een krachtige werking.

KOEMELK

De inname van koemelk steeg vanaf de jaren zeventig gigantisch in Nederland en nog drinken westerlingen behoorlijk wat koemelk weg. Dit is een direct gevolg van de reclamecampagnes voor melk die toen van start gingen. Koemelk is gemaakt voor kalfjes en die hebben een heel andere botstructuur, groeiontwikkeling en hersenopbouw dan mensen. Koemelk is dus niet gemaakt voor mensen. Toch wordt koemelk gezien als noodzakelijk voor de calciuminname. In grote delen van de wereld drinkt men echter geen koemelk en kunnen ze hier ook helemaal niet tegen. Toch hebben zij geen calciumtekort. Calcium is immers uit veel meer voedingsmiddelen te halen dan alleen zuivel. Veel groente bevat veel calcium. De calcium uit groente zou zelfs beter op te nemen zijn volgens sommige onderzoeken. Eiwitten zouden de opname van calcium belemmeren (eiwitten zitten in grote hoeveelheden in melk) en vezels bevorderen juist de opname van calcium (aanwezig in groente). Aan de andere kant: rauwe melk is gewoon borstvoeding, maar dan voor kalfjes. Het bevat veel meer eiwitten dan wij nodig hebben, dus overdrijf de inname niet, maar het is wel rijk aan vitaminen en mineralen die wij goed kunnen gebruiken. Nienke Tode-Gottenbos schreef over rauwe melk in Kiind. Koemelk uit de supermarkt is uit elkaar getrokken en weer samengeraapt en heeft weinig meer te maken met natuurlijke voeding.

Koemelk kun je vanaf 1 jaar geven, maar wanneer een kind geen koemelk wil drinken, is het dus niet nodig om zoete yoghi- of chocodrankjes aan te bieden.

Yoghurt is weliswaar gemaakt van koemelk, maar is beter te verteren dan koemelk uit de supermarkt door de aanwezige bacteriën in de yoghurt. Vanaf een maand of acht á negen kun je ook af en toe met water verdunde yoghurt aanbieden.

LIMONADES EN SAPPEN

Hoewel babydiksap en kindervruchtendrank gezond klinken, zit er veel (fruit)suiker in, wat een aantal nadelen heeft. Nadelen van suiker zijn bijvoorbeeld het tandbederf, het onttrekken van vitamine B uit je lichaam, het dikmaken en gewenning aan de zoete smaak. Suiker (fruitsuiker of andere soorten suiker) zit in alle limonades, diksappen en natuurlijk frisdranken, maar ook in vruchtensappen. Hoewel fruit gezond is, hebben fruitsuikers die daarin zitten hetzelfde effect als andere soorten suiker. Bij sap gebruik nauwelijks het zinvolle van fruit. Daarom is het aan te raden om naast fruit niet ook nog meerdere malen fruitsappen aan te bieden gedurende de dag.

SMOOTHIES

Gebruik je de hele vrucht, zoals in een smoothie, dan gebruik je het fruit een stuk zinvoller. Hier zitten ook de vezels van het fruit in. Voeg groente als sla, spinazie, boerenkool, komkommer, gekookte bietjes of wortel toe en het wordt echt wel gezond. Ook hier geldt dat het een aanslag op je tanden is, maar een glas per dag kan geen kwaad. Nienke zegt dat je wel even in je smoothie moet spugen. Dat laten we verder aan jou.

FRISDRANK

Hopelijk is de volgende informatie overbodig, maar frisdrank is volledig ongeschikt voor kinderen om te drinken. En voor alle andere mensen ook, eigenlijk. Buiten de overdaad aan suikers zitten er ook heel veel tandbedervende zuren in. Ook de light en suikervrije varianten zijn ongeschikte dranken voor kinderen. De toegevoegde chemische zoetstoffen in deze dranken (sorbitol en/of aspartaam) worden in sommige onderzoeken in verband gebracht met onder andere chronische vermoeidheid (MS).
Toch wordt uitgebluste cola soms aangeraden bij diarree, buikpijn of misselijkheid. De cafeïne prikkelt de darmperistaltiek en de suikers zijn een snel opneembare energiebron, wat een positief effect heeft op het zieke kind of de volwassene. Dat betekent echter niet dat cola gezond is. Het is ten opzichte van medicijnen een onschuldig middel tegen buikklachten. Wanneer je kiest voor cola bij buikpijn, kies dan niet voor de suikervrije of light-variant.

Weet je wat pas zielig is? Buikpijn van een suikershot. Dus daarom lessen we de dorst met water of slappe thee!

BRONNEN

Eten voor de kleintjes door Stefan Kleintjes
Harvard artikel: The Nutrition Source (Engels)
Over calcium uit groente versus calcium uit melk (Engels)

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Koorts, een natuurlijke afweer van je kind

Koorts, een natuurlijke afweer van je kind

Wat is er moeilijker dan je eigen kind te zien worstelen met koorts en pijn? Het vraagt veel van je, want het enige dat je op dat moment wil, is dat het weggaat. Dat je de koorts kunt wegnemen en kunt zorgen dat je kind weer blij is. Toch is koorts heel nuttig, en...

Knuffel je kind gezond

Knuffel je kind gezond

Knuffelen, vasthouden, een aai over de bol of borstvoeding geven: het aanraken van je baby is niet alleen prettig voor je kind, het is zelfs heel belangrijk. Niet voor niets adviseert het WHO om met pasgeboren baby’s zoveel mogelijk huid-op-huidcontact te hebben. Maar...

Alles wat je moet weten over teken

Alles wat je moet weten over teken

De natuur ingaan is naast genieten ook oppassen geblazen. De teek maakt namelijk haar opmars in Nederland en deze kleine, spinachtige parasiet draagt steeds vaker bacteriën en virussen bij zich waar mensen en dieren flink ziek van kunnen worden. De bekendste door...

Help, mijn kind heeft vlekjes: alles over kinderziektes

Help, mijn kind heeft vlekjes: alles over kinderziektes

Alle kinderen zijn wel eens ziek, en zieke kinderen hebben vaak vlekjes. Maar waar moet je op letten bij zo’n vlekjesziekte, en welke is het dan? Hieronder vind je een korte beschrijving van de meest voorkomende ziektes, wat je zelf kunt doen en wanneer je naar...

Mijn kind wilde niet eten (en dit is wat hielp)

Mijn kind wilde niet eten (en dit is wat hielp)

Als je kind niet wil eten (of nou ja, vooral geen groente), kan dat veel frustratie geven. Gedoe aan tafel, strijd, ongezelligheid en misschien ook wel zorgen. Al mijn kennis en goede ideeën ten spijt heb ik zo’n moeilijke eter in huis. In ons geval gaat het...

6 gezonde dingen die je vandaag kunt doen

6 gezonde dingen die je vandaag kunt doen

Gezond leven voor jezelf en voor de kinderen kan een ideaal zijn voor 'op een dag dat ik eraan toe kom'. Met deze 6 tips kun je vandaag beginnen! 1 Plant een fruitboompje Dingen zien groeien vergroot je interesse in het eten. Met fruit heb je prachtig en aantrekkelijk...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0