In het artikel Gezonde lunch heb je kunnen lezen waarom het belangrijk is om een goede lunch en een gezond tussendoortje mee te geven. In de praktijk is dat misschien niet altijd even makkelijk, zeker als je gewend bent aan een paar boterhammen en een appel als tussendoortje. Daarom komt Kiind Magazine met verschillende weekmenu’s: de afgelopen maanden stonden er allerlei gerechtjes met pompoen, tomaat, paprika, paddenstoelen, spinazie, avocado, broccoli, pompoen, courgette en worteltjes op het menu; deze week krijg je allerlei recepten met verschillende bonen van ons.
Bonen zitten vol eiwitten, mineralen en vitamine B
Het voordeel van het gebruiken van een weekmenu is dat je niet veel verschillende boodschappen hoeft in te slaan om je kinderen een gezonde lunch mee te geven. Daarnaast geef je je kind zo elke dag die groente mee die hij misschien nog niet zo goed kent. Na zo’n tien keer proeven is een kind gewend aan de smaak en dat gaat met een weekmenu snel en makkelijk.
Bonen staan vooral bekend om de vezels die ze bevatten, daarnaast zitten ze ook vol eiwitten, mineralen en vitamine B. Bonen zijn peulvruchten, een zeer welkome aanvulling op je menu als je weinig of geen vlees eet.
Maandag: wraps
Dinsdag: bonensalade met brood
Woensdag: pastasalade
Donderdag: sperzieboontjes
Vrijdag: tuinbonenquiche
Maandag
Bak een paar wraps en vul deze met de vulling die in de link beschreven staat. Juffen waarderen het geknoei dat daarmee ontstaat wellicht iets minder, dus als je kind niet zo’n nette eter is pureer of prak je de vulling grof. Hier is een geprakte vulling van zwarte bonen met komijn en chilipoeder, crème fraiche, stukjes tomaat en geraspte kaas favoriet.
Dinsdag
Maak een frisse bonensalade en geef daar een stuk versgebakken brood bij. Meng maïs, stukjes paprika, een rood uitje, rucola, witte bonen en sperzieboontjes. Maak een yoghurtdressing van een flinke scheut yoghurt, een schepje mayonaise, een lepeltje mosterd, wat bieslook, peper en zout.
Woensdag
Kook een handje fusili en wat sperzieboontjes. Meng deze door de pasta samen met wat olijven, komkommer en olijventapenade. Heerlijk met een stukje foccacia erbij.
Donderdag
Sperzieboontjes en peultjes zijn ook erg lekker om gewoon zo los te eten. Ze moeten wel erg vers en dus lekker knapperig zijn! Geef daarbij nog reepjes paprika, stukjes wortel, cherrytomaatjes en komkommer en de dagelijkse portie groenvoer is weer binnen.
Vrijdag
Maak een heerlijke quiche van tuinbonen en alle groente die je over hebt.
Maak het deeg volgens dit recept, bak wat lente-uitjes, een teentje knoflook en kook de tuinbonen. Je kunt ook rode of gewone ui gebruiken. Prei, paprika en doperwtjes smaken er ook prima bij.
Maak een mengsel van crème fraiche, twee eieren en wat yoghurt. Breng het op smaak met peper, zout, een beetje nootmuskaat en verse blaadjes munt.
Verdeel het deeg over je quichevorm, vul deze met de groente, schenk het mengsel er over heen en bestrooi met verkruimelde feta. Bak het in 40 minuten gaar.
Dit was voorlopig het laatste lunchmenu. Na de zomer storten we ons volledig in de gezonde ontbijtjes.
Meer lunchideeën
Spinazieweek
Pompoenweek
Paddestoelenweek
Tomaatweek
Avocadoweek
Paprikaweek
De trommel is de Goodbyn van Puurspeelgoed.nl.
Volledig BPA-vrij, phthalatevrij en loodvrij.