Gezonde lunchideeën: Boontjesweek

door Gastauteur

In het artikel Gezonde lunch heb je kunnen lezen waarom het belangrijk is om een goede lunch en een gezond tussendoortje mee te geven. In de praktijk is dat misschien niet altijd even makkelijk, zeker als je gewend bent aan een paar boterhammen en een appel als tussendoortje. Daarom komt Kiind Magazine met verschillende weekmenu’s: de afgelopen maanden stonden er allerlei gerechtjes met pompoen, tomaat, paprika, paddenstoelen, spinazie, avocado, broccoli, pompoen, courgette en worteltjes op het menu; deze week krijg je allerlei recepten met verschillende bonen van ons.


 Bonen zitten vol eiwitten, mineralen en vitamine B

Het voordeel van het gebruiken van een weekmenu is dat je niet veel verschillende boodschappen hoeft in te slaan om je kinderen een gezonde lunch mee te geven. Daarnaast geef je je kind zo elke dag die groente mee die hij misschien nog niet zo goed kent. Na zo’n tien keer proeven is een kind gewend aan de smaak en dat gaat met een weekmenu snel en makkelijk.

 

Bonen staan vooral bekend om de vezels die ze bevatten, daarnaast zitten ze ook vol eiwitten, mineralen en vitamine B. Bonen zijn peulvruchten, een zeer welkome aanvulling op je menu als je weinig of geen vlees eet.

Maandag: wraps
Dinsdag: bonensalade met brood
Woensdag: pastasalade
Donderdag: sperzieboontjes
Vrijdag: tuinbonenquiche

 

Maandag

Bak een paar wraps en vul deze met de vulling die in de link beschreven staat. Juffen waarderen het geknoei dat daarmee ontstaat wellicht iets minder, dus als je kind niet zo’n nette eter is pureer of prak je de vulling grof. Hier is een geprakte vulling van zwarte bonen met komijn en chilipoeder, crème fraiche, stukjes tomaat en geraspte kaas favoriet.

 

Dinsdag

Maak een frisse bonensalade en geef daar een stuk versgebakken brood bij. Meng maïs, stukjes paprika, een rood uitje, rucola, witte bonen en sperzieboontjes. Maak een yoghurtdressing van een flinke scheut yoghurt, een schepje mayonaise, een lepeltje mosterd, wat bieslook, peper en zout.

 

Woensdag

Kook een handje fusili en wat sperzieboontjes. Meng deze door de pasta samen met wat olijven, komkommer en olijventapenade. Heerlijk met een stukje foccacia erbij.

 

Donderdag

Sperzieboontjes en peultjes zijn ook erg lekker om gewoon zo los te eten. Ze moeten wel erg vers en dus lekker knapperig zijn! Geef daarbij nog reepjes paprika, stukjes wortel, cherrytomaatjes en komkommer en de dagelijkse portie groenvoer is weer binnen.

 

Vrijdag

Maak een heerlijke quiche van tuinbonen en alle groente die je over hebt.
Maak het deeg volgens dit recept, bak wat lente-uitjes, een teentje knoflook en kook de tuinbonen. Je kunt ook rode of gewone ui gebruiken. Prei, paprika en doperwtjes smaken er ook prima bij.
Maak een mengsel van crème fraiche, twee eieren en wat yoghurt. Breng het op smaak met peper, zout, een beetje nootmuskaat en verse blaadjes munt.
Verdeel het deeg over je quichevorm, vul deze met de groente, schenk het mengsel er over heen en bestrooi met verkruimelde feta. Bak het in 40 minuten gaar.

 

Dit was voorlopig het laatste lunchmenu. Na de zomer storten we ons volledig in de gezonde ontbijtjes.

 

Meer lunchideeën

Wortelweek

Broccoliweek

Courgetteweek

Spinazieweek
Pompoenweek
Paddestoelenweek
Tomaatweek
Avocadoweek
Paprikaweek

 

De trommel is de Goodbyn van Puurspeelgoed.nl.
Volledig BPA-vrij, phthalatevrij en loodvrij.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Zussendag: als jouw zus ook de liefste is

Zussendag: als jouw zus ook de liefste is

Zussendag: omdat een zusje zo fijn is om te hebben. Vandaag is het Zussendag, en dat is een heel vierbare dag. Een zus kan een spiegel zijn, en je sparring maatje. Misschien zelfs van kinds af aan. Je uitlaatklep als je ouders weer eens reuze belachelijk deden. Je...

Column: Een lome zondagmorgen

Column: Een lome zondagmorgen

Het is zondagochtend. Te vroeg om op te staan. Zoonlief denkt daar anders over. Nadat zijn papa hem al enkele uurtjes bezig heeft gehouden met het spelen van spelletjes, is hij toe aan een ander speelmaatje. Zachtjes gaat de slaapkamerdeur open en sluipt hij...

Column: Een nieuw jaar

Column: Een nieuw jaar

Ik houd van nieuwjaar. Ik ben geen oudjaarsmens. Als tiener verstopte ik me liever die laatste uren van het jaar om terug te kijken op alle gemiste kansen. Tijdens het vuurwerk barstte dan gelijk het gevoel van een ‘schone lei’ en nieuwe kansen in me los...

3 tips tegen huilen en overprikkeling bij je baby

3 tips tegen huilen en overprikkeling bij je baby

Je hebt voor het eerst je baby in handen. Hij is zó klein, zó kwetsbaar. Je neemt jezelf voor om als een leeuw over hem te waken. Maar dan word je onzeker: kun je je baby verwennen? Komt hij wel aan z'n rust toe? Deze 3 tips helpen je baby rust te krijgen, zodat je...

Column: Halsoverkop

Column: Halsoverkop

“Mam, ik wil graag met Sam afspreken!” Mijn zoon rent met blozende wangen op me af, zijn klasgenoot in zijn kielzog. “Oh, dat lijkt me heel gezellig. En wil je dan bij Sam spelen, of komt Sam bij ons?” “Sam bij ons!” “Vind jij dat ook een goed idee, Sam?” “Ja!” “En...

Nieuwe baby? ‘Let your monkey do it!’

Nieuwe baby? ‘Let your monkey do it!’

'Let your monkey do it,' adviseerde mijn doula* me, als voorbereiding op mijn bevalling. Laat je innerlijke aapje de oerkrachten aanwenden, en vergeet alles wat er in je mensenbrein zit. Je gedachten, je logica, je ratio, ze zullen je tot last zijn wanneer je een kind...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0