Gezonde lunchideeën: Boontjesweek

door Gastauteur

In het artikel Gezonde lunch heb je kunnen lezen waarom het belangrijk is om een goede lunch en een gezond tussendoortje mee te geven. In de praktijk is dat misschien niet altijd even makkelijk, zeker als je gewend bent aan een paar boterhammen en een appel als tussendoortje. Daarom komt Kiind Magazine met verschillende weekmenu’s: de afgelopen maanden stonden er allerlei gerechtjes met pompoen, tomaat, paprika, paddenstoelen, spinazie, avocado, broccoli, pompoen, courgette en worteltjes op het menu; deze week krijg je allerlei recepten met verschillende bonen van ons.


 Bonen zitten vol eiwitten, mineralen en vitamine B

Het voordeel van het gebruiken van een weekmenu is dat je niet veel verschillende boodschappen hoeft in te slaan om je kinderen een gezonde lunch mee te geven. Daarnaast geef je je kind zo elke dag die groente mee die hij misschien nog niet zo goed kent. Na zo’n tien keer proeven is een kind gewend aan de smaak en dat gaat met een weekmenu snel en makkelijk.

 

Bonen staan vooral bekend om de vezels die ze bevatten, daarnaast zitten ze ook vol eiwitten, mineralen en vitamine B. Bonen zijn peulvruchten, een zeer welkome aanvulling op je menu als je weinig of geen vlees eet.

Maandag: wraps
Dinsdag: bonensalade met brood
Woensdag: pastasalade
Donderdag: sperzieboontjes
Vrijdag: tuinbonenquiche

 

Maandag

Bak een paar wraps en vul deze met de vulling die in de link beschreven staat. Juffen waarderen het geknoei dat daarmee ontstaat wellicht iets minder, dus als je kind niet zo’n nette eter is pureer of prak je de vulling grof. Hier is een geprakte vulling van zwarte bonen met komijn en chilipoeder, crème fraiche, stukjes tomaat en geraspte kaas favoriet.

 

Dinsdag

Maak een frisse bonensalade en geef daar een stuk versgebakken brood bij. Meng maïs, stukjes paprika, een rood uitje, rucola, witte bonen en sperzieboontjes. Maak een yoghurtdressing van een flinke scheut yoghurt, een schepje mayonaise, een lepeltje mosterd, wat bieslook, peper en zout.

 

Woensdag

Kook een handje fusili en wat sperzieboontjes. Meng deze door de pasta samen met wat olijven, komkommer en olijventapenade. Heerlijk met een stukje foccacia erbij.

 

Donderdag

Sperzieboontjes en peultjes zijn ook erg lekker om gewoon zo los te eten. Ze moeten wel erg vers en dus lekker knapperig zijn! Geef daarbij nog reepjes paprika, stukjes wortel, cherrytomaatjes en komkommer en de dagelijkse portie groenvoer is weer binnen.

 

Vrijdag

Maak een heerlijke quiche van tuinbonen en alle groente die je over hebt.
Maak het deeg volgens dit recept, bak wat lente-uitjes, een teentje knoflook en kook de tuinbonen. Je kunt ook rode of gewone ui gebruiken. Prei, paprika en doperwtjes smaken er ook prima bij.
Maak een mengsel van crème fraiche, twee eieren en wat yoghurt. Breng het op smaak met peper, zout, een beetje nootmuskaat en verse blaadjes munt.
Verdeel het deeg over je quichevorm, vul deze met de groente, schenk het mengsel er over heen en bestrooi met verkruimelde feta. Bak het in 40 minuten gaar.

 

Dit was voorlopig het laatste lunchmenu. Na de zomer storten we ons volledig in de gezonde ontbijtjes.

 

Meer lunchideeën

Wortelweek

Broccoliweek

Courgetteweek

Spinazieweek
Pompoenweek
Paddestoelenweek
Tomaatweek
Avocadoweek
Paprikaweek

 

De trommel is de Goodbyn van Puurspeelgoed.nl.
Volledig BPA-vrij, phthalatevrij en loodvrij.

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Column: Inspiratie vinden in snippers

Column: Inspiratie vinden in snippers

Mijn dochter Lisa gooide haar tekenpapier weg, het een na het ander, terwijl ze amper iets op de blaadjes getekend had. Ik besloot me ermee te bemoeien. ‘Het is zonde van het papier Lisa, om het weg te gooien als er bijna niets op staat. Daar worden bomen voor...

Column: Trammelant

Column: Trammelant

Miranda verloor haar man. Samen met hun zoontje rooit ze het nu. Het leven samengevat? Trammelant. Alsof er niks gebeurd is zit ik ’s nachts achter m’n laptop. Muziek aan. Kat miauwend om me heen. Ietwat aangeschoten wel. Het was een mooie avond zoals er die zoveel...

Column: Borstvoeding in Laos

Column: Borstvoeding in Laos

Overal waar we komen worden ons dezelfde vragen gesteld: 'Welk kind komt uit welke buik? Keizersnee gehad? Is het een jongen of een meisje? Hoeveel maanden is die dikke baby? En waar is de vader toch?' Ik houd er een bijzondere Lao woordenschat aan over. Nog een...

Boekrecensie: Als ik een geheimpje was…

Boekrecensie: Als ik een geheimpje was…

“Als ik een geheimpje waszou iedereen me fluisteren.Lippen dicht tegen je oorbliezen zo de woorden door.Haastig, met een warme mond,honderd keer de wereld rond.”Deze dichtbundel vol prachtige gedichten over geheimen is het startpunt van een goed gesprek....

Column: Praten over de dood

Column: Praten over de dood

Sofie en ik zaten samen na de lunch aan tafel. Ze keek dromerig naar buiten: de ezel van de kinderboerderij aan de overkant is er al een tijdje niet meer, maar het blijft voor haar een interessant onderwerp. ‘Wat gebeurt er met je als je dood bent?’ vroeg ze. Ik...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0