Column: Een ander gevoel bij vakantie

door Gastauteur

Vakantie. Het vergde altijd wat planning en gedoe, maar dan waren we -zodra we op de plaats van bestemming waren- er alledrie ook echt klaar voor. Dan kon het grote genieten beginnen.

Nu begint de vakantievoorpret op een heel andere manier. Overleg. Het naast elkaar leggen van de agenda’s. Wanneer is zoonlief vrij? Wanneer is de oppas beschikbaar? Wie pakt welke weken?

Op dit moment is het voordeel van de scheiding dat we als ouders meer vakantiedagen te verdelen hebben. Voorheen namen we dezelfde weken vrij (was wel zo gezellig) en moest er voor die andere weken het een en ander geregeld worden. 


“Maar dan ga ik papa missen.” Zijn lip gaat in de pruilstand

Voor zoonlief zitten er geen voordelen aan deze scheiding. Voor hem is het vooral gedoe. Als ik vol enthousiasme aankondig dat hij een extra lang weekend bij mij kan zijn, krijg ik een pijnlijk antwoord te horen. Nou ja, het eerste antwoord niet zozeer, de reactie die daarop volgt vooral.

“Maar dan ga ik papa missen.” Zijn lip gaat in de pruilstand. Ik herinner me nog dat ik hem dat geleerd heb te doen. Toen betrof het de vraag of hij (wij) een ijsje mocht(en) en de pruillip was bedoeld voor oma. Ik wilde ook graag een ijsje.

“Ja, schat, dat is zo. En als je bij papa bent dan mis je mama.” Het is een poging om zoonlief in te laten zien dat ik begrip heb voor de situatie waarin hij zit..
“Maar niet zo erg. Als ik bij jou ben dan mis ik papa heel erg.” Werkelijk, ik vind het heel fijn dat zoonlief geen enkele schroom voelt om deze woorden uit te spreken en ik weet heel goed waarom hij de woorden zegt. Ik ken zijn vader en zijn vader is echt een heel leuke papa.

Toch kijk ik op tegen dat lange weekend. Ik vrees voor de tranen, het gemis van zoonlief. Dat pijnlijk is om meerdere redenen. Een: de scheiding op zichzelf, de nieuwe situatie was niet het droombeeld dat ik had toen ik met mijn ex aan het zwanger worden begon. Twee: het feitelijke gemis.

Dat betekent dat er een extra voorbereiding getroffen moet worden. De lievelingsknuffel (“Die vindt papa ook heel lief”) mag niet vergeten worden. En wanneer het huilen begint, zullen mijn open armen er zijn. Troost en afleiding. We gaan de bossen in, leuke dingen doen. Andere leuke dingen dan zijn vader met hem doet.

Zoonlief begint het begrip ‘vakantie’ steeds beter te begrijpen. Zijn klasgenootjes gaan naar het buitenland op vakantie en dat vindt hij zelf ook een goed idee. Al heeft hij het vaker over een strandvakantie in eigen land, op een van onze geweldige eilanden. Daar zijn we gezamenlijk een drietal jaren achtereen geweest en hebben enorm genoten.

In schoolperioden is dat eiland eigenlijk te druk. Het geluk is dat zoonlief een vakantieweek heeft die buiten de reguliere schoolperioden valt. Dus hebben zijn vader en ik het plan op gevat om volgend jaar dat weekje naar het eiland te gaan en een huisje te huren.

En voor dit jaar beperk ik me tot lange weekenden en dagjes uit. Geen weken in een ander land of op een camping of zo. Het is voor zoonlief nog niet de tijd om een langere periode van zijn vader gescheiden te zijn. En heel eerlijk, ik ben er ook nog niet aan toe om zoonlief een langere periode van zijn vader te scheiden.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Digitaal opvoeden: over internet de baas blijven

Digitaal opvoeden: over internet de baas blijven

Als vader sta ik onder constante 'surveillance'. Met jongens van 8, 6 en 2 is er altijd wel iemand nieuwsgierig naar wat ik uitvreet. De uitgebreidheid van het antwoord is vaak omgekeerd evenredig met de leeftijd van de vrager. Van: 'Ik maak de borden en de kopjes...

Goede voeding: Wat heeft jouw kind nodig?

Goede voeding: Wat heeft jouw kind nodig?

Misschien nog wel meer dan volwassenen hebben kinderen behoefte aan goede voeding en voldoende voedingsstoffen. Een kinderlichaam moet immers in twintig jaar tijd uitgroeien van een baby tot een volwassene. Dit kost veel energie en bouwstoffen. Ook hier geldt: des te...

Bevalling zonder trauma: de weg van Aziema

Bevalling zonder trauma: de weg van Aziema

De actie #genoeggezwegen, opgezet door de Geboortebeweging met als doel aandacht voor trauma van de bevalling en negatieve ervaringen in de geboortezorg, maakte veel los. Ook bij mij. Waar mijn eerste bevalling uitmondde in een onverwachte ziekenhuisbevalling vol...

12 tips om met je boosheid om te gaan

12 tips om met je boosheid om te gaan

Ons drama-moment van de dag is vaak wanneer mijn dochter uit school komt. Zodra ze me ziet, wordt ze boos en verdrietig. Ik zie dat ze haar boosheid en verdriet opgespaard heeft. Mijn eerste neiging is nog steeds om 'Argh, daar gaan we weer!' te denken, maar ik...

6 x meer grapjes in de opvoeding

6 x meer grapjes in de opvoeding

Elke zomer neem ik me voor: dit vrolijke gevoel neem ik mee naar ons dagelijks leven. Op de camping nemen we het niet zo nauw met de regeltjes. Bedtijd, etenstijd, het zal wat! Kinderen grootbrengen mag leuk zijn - er ‘moet’ al zoveel in het leven. Toch verdwijnt mijn...

Column: Lekker verwend

Column: Lekker verwend

Vroeger was ik een paardenmeisje. Ik fietste de hele omgeving af op zoek naar pony’s die wel een poetsbeurt konden gebruiken. Iedere dag na school maakte ik vijftallen kilometers naar verschillende boerderijen met pony’s. Mijn grote droom was natuurlijk een eigen...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0