Creatief met ijs op bevroren dagen

door Christel Rengers

De winter is een tijd waarin de natuur verstilt en het buiten allemaal wat kaler wordt. De natuur beschermt zich tegen de vrieskou en trekt zich terug om straks in de lente uitbundig met haar prachtige kleuren te strooien. Als je goed kijkt zijn er nog wel kleuren te vinden zoals rode besjes, evergreens zoals klimop, verdwaalde kastanjes of gedroogde bloemen. Hier kun je in combinatie met vrieskou hele mooie dingen mee doen.
knutselen met ijsTijdens een frisse winterwandeling kun je deze kleuren van de winter verzamelen om daarna samen binnen weer op temperatuur te komen met een warm drankje. Leg vervolgens de gevonden schatten op tafel bij voorkeur soort bij soort, zodat er goed te zien is wat er allemaal is. Zoek een tulband of bakvorm, zoals een hartje of cirkel en laat je kindje deze vullen met de gevonden schatten. Voor een extra mooi effect kun je er plakjes sinaasappel bij doen, maar ook dennenappels, walnoten, eikels of bloemen werken goed. Giet de bak of tulband vervolgens samen vol met gekookt water. Kook je het water niet dat wordt het troebel. Heb je voor een bak gekozen hang er dan een touwtje in, zodat deze vast vriest.
knutselen met ijsLeg de bak of tulband vervolgens buiten op de tafel en laat het minstens twee nachtjes staan. Tussendoor kijk je af en toe of al het water al bevroren is. Neem de bak of tulband mee naar binnen en houd hem even onder de kraan. Hierdoor laat het ijs los et voilá: je hebt een prachtig gekleurde ijskrans of ijshanger gevuld met natuurlijke materialen. Hang deze buiten in de tuin aan een touwtje.

Een leuke variant op de tulband is de ijsslinger. Gebruik hiervoor muffinbakjes die je vult met natuurlijk materiaal. Wil je ze iets kleurrijker dan kun je ook kiezen voor kraaltjes of een klein stukje speelgoed. Vul ook deze vormen met gekookt water. Leg er een touwtje in van het ene naar het andere bakje. Zo krijg je straks een slinger. Aan een kant eindig je met een lus. Ze zijn na ongeveer 24 uur volledig bevroren.
knutselen met ijs

knutselen met ijs

In deze donkere tijd is een klein beetje licht buiten magisch om te zien. Een mooi ijslichtje is niet moeilijk om te maken en prachtig om te zien. Je kunt dit op verschillende manieren maken. Vul bijvoorbeeld een grote kom met besjes, bloemetjes en blaadjes en voor de helft met gekookt water. Zet er een kleinere kom in met daarop overdwars een plankje. Houd het plankje op de plek met een steen, zodat alles op zijn plaats blijft. Vul de grote kom verder aan met water tot de rand en zet het twee etmalen buiten in de vrieskou. Is het water bevroren laat een beetje warm water tegen de ijskom stromen om hem los te maken. Doe er een theelichtje in en steek het aan.
knutselen met ijs

knutselen met ijs

knutselen met ijs

knutselen met ijs

Een wat meer fragiel ijslichtje maak je met een ballon. Vul de ballon met water door hem hoog om de kraan heen te trekken. Let hierbij goed op dat de ballon plat is en er geen lucht in zit. Terwijl je het tuutje dat om de kraan zit met een hand vasthoudt, ondersteun je met de andere hand de onderkant van de ballon. Dit is belangrijk want doe je dit niet, dan schiet hij tijdens het vullen van de kraan af en heb je natte keuken. Een derde hand (die van je kind) bedient de kraan. Haal hem vervolgens heel voorzichtig van de kraan af en doe er een stevige knoop in. Een etmaal laten bevriezen totdat het water voor het grootste deel bevroren is. Voel tussendoor om na te gaan of de buitenkant al bevroren is. Knip het knoopje van de ballon af en laat het water er uit lopen. Pel de rest van de ballon eraf. Op de plek waar de luchtbel zat is het vaak open of het ijs dunner. Dit wordt de bovenkant. Zet het lichtje neer, doe het waxinelichtje erin en steek het aan.

knutselen met ijs


IJs blijft voor kinderen iets magisch

Wil je de tuin gezellig opfleuren dan kun je gekleurde ijsballen maken. Doe een tiental druppels voedingskleurstof of ecoline in een ballon. Vul de ballon met water zoals bij het ijslichtje. Bij het vullen van deze ballonnen is het nog belangrijker om voorzichtig te zijn om een gekleurde keuken te voorkomen. Laat de ballonnen minstens twee nachten buiten liggen als het stevig vriest. Zorg dat ze door en door bevroren zijn. Snij de ballon in en pel ‘m af. Hou er rekening mee dat dit alsnog gekleurde handen op kan leveren. Zoek een prachtig plekje voor ze en giet er wat koud water onder zodat ze vastvriezen.
knutselen met ijsDe winter mag dan een koude tijd zijn, ijs blijft voor veel kinderen magisch. Water gaat van vloeibaar naar steenhard. Door het te versieren ziet ijs er nog mooier uit. Een prachtige manier om samen buiten bezig te zijn met de natuur en de elementen.

Beeld: Cathelijne van den Bercken

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Sjezen door het bos

Sjezen door het bos

‘Ik speel liever binnen, want daar zitten de stopcontacten’, volgens een jongen van een jaar of negen in het boek ‘Het Laatste Kind in het bos’ van de Amerikaanse auteur Richard Louv. Richard Louv brengt het opgroeien zonder natuur in verband...

Herfstslinger knutselen met natuurmaterialen

Herfstslinger knutselen met natuurmaterialen

De herfst is het verzamelseizoen bij uitstek voor peuters en kleuters. Als de herfsttafel klaar is, spinnenwebben en eikelpoppetjes gemaakt, de pannetjes van het keukentje vol zitten met kastanjesoep en eikeltjesprut, maak dan eens een herfstslinger. Verzamel als...

Dit zijn de allerleukste achterbankboeken!

Dit zijn de allerleukste achterbankboeken!

Wat doe je met je kinderen tijdens die lange rit naar de camping in Frankrijk, Italië of Zuid-Limburg? Natuurlijk kunnen ze zich prima vermaken met de iPad of de dvd-speler. Jij hebt er dan geen omkijken naar en kunt je volledig overgeven aan je eigen gedachten (je...

Herfstpicknick met warme dekens

Herfstpicknick met warme dekens

De zomer duurt kort, maar is in veel gevallen prima na te bootsen in de herfst. Ga zonnen achter het vensterraam, bezoek het strand, ga zwemmen en organiseer een picknick. Picknicken kan prima als het fris is. Zoek een beschutte plek in het park, de duinen of je eigen...

Vlierbloesemsnack-maken

Vlierbloesemsnack-maken

De vlier is momenteel weer in volle glorie met de prachtige, witte bloesemschermen. Je kunt er bijna niet omheen, overal kom je ze tegen. Wanneer je erlangs fietst dringt de subtiele bloesemgeur je neus binnen. De bloei is op haar...

Bergen beklimmen met je kinderen

Bergen beklimmen met je kinderen

Ons leven hangt aan een staalkabel, maar gevoelsmatig aan een zijden draadje. Onder ons is niets dan afgrond, wild water en puntige rotsen. Als we een fout maken vallen we te pletter. Met onze kinderen van 6 en 8 doen we een Via Ferrata in de Franse Alpen; een...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0