Een recycletuin van kinderlaarzen en gebroken servies

door Christel Rengers

In eerdere artikelen kon je al lezen over de ontdektuin, de kindermoestuin en de onkruidmoestuinGelukkig is er meer: de recycletuin! In plaats van naar het dichtstbijzijnde tuincentrum te gaan, loop je kringloopwinkels af, bekijk je kosteloos materiaal met een andere blik of je maakt een trip naar de autosloop. Niet alleen milieuvriendelijk, maar ook nog eens uniek en goedkoop.

 

Lege verpakkingen en restmateriaal

Neem nou lege blikjes. Deze tover je binnen een handomdraai om in prachtige plantenbakjes of een windorgel. Snijd of tik er met een spijker wat figuren uit en je kunt er lampjes in hangen of kaarsjes in zetten voor sfeervolle buitenverlichting.  

tuin inrichten met recycle materiaal

Lege melkflessen worden hergebruikt als gietertje of wanneer je de bovenkant eraf knipt als emmertje met handvat. Je kunt de flessen ook halveren en dan gebruiken als mini-kas voor zaailingen. Of prik er gaatjes in en graaf ze in bij een plant of boom en giet ze vol met water. Dan heb je een watersysteem dat voor een geleidelijke toestroom van water zorgt. 

 

Toiletrolletjes zijn zeer handig om in voor te zaaien. Knip de onderkant een stukje in en vouw de flapjes naar binnen. Vul met aarde en zaadjes en geef regelmatig water. De roerlatjes die je bij de verfpotten krijgt, gebruik je om de naam van de plant op te schrijven. Zelfs gehalveerde, uitgeperste sinaasappels kunnen dienen als een voederbakje voor vogels. Je moet het er maar net in zien. 

 

Van een oude pallet maak je een verticale kruidentuin die ook zeer geschikt is voor op het balkon. Maar ook een watermuur is gemakkelijk te maken van een pallet. Of gebruik er een als basis voor een muziekmuur.

tuin inrichten met recycle materiaal 

 

Je hele servies de tuin in

Probeer alledaagse voorwerpen met andere ogen te bekijken. Een oud theekopje wordt een voederbakje voor vogels of je maakt er kaarsen in zodat je ’s avonds romantisch buiten kunt zitten. Ook een schattig theekoptuintje is zo gemaakt met wat aarde en kleine plantjes. Van een oude pot kun je een elfentuintje maken met plantjes en wat speelgoed. 

tuin inrichten met recycle materiaal

Met keukenspullen kun je ook veel leuks doen. Lepels sla je plat waarna je er de naam van je zaaigoed in etst met slagstempels. Heb je geen slagstempels? Smeer er dan wat correctievloeistof op en schrijf de namen er met watervaste stift op. 

tuin inrichten met recycle materiaal


Probeer alledaagse voorwerpen met andere ogen te bekijken

Heb je nog oud servies of glaswerk? Sla het dan eens aan gruzelementen. Pak vervolgens een siliconen taartvorm en wat plakplastic. Snijd uit het plastic de taartvormen leg dit in de taartvorm met de plakkant boven. Verspreid je scherven op het plakplastic en duw ze even aan zodat ze vast zitten. Giet er cement over en laat drogen. Haal het uit de vorm en verwijder het plastic. Neem eventueel af met een natte spons en je hebt een prachtige, unieke stepstone voor in de tuin. Gebruik potten, pannen, deksels en houten lepels als instrumenten voor op de eerdergenoemde muziekmuur.

 

Maak het van rubber

Een autoband wordt een zandbak, de basis voor een spiraalkruidentuintje of een schommel. Verf iets moois op de band om het af te maken. Kinderlaarzen die je kleintje niet meer past worden bloembakken voor aan de schutting. Oude legerkistjes worden plantenbakjes voor vetplantjes.

tuin inrichten met recycle materiaal

Vindsels

Mooie stenen, gevonden tijdens wandelingen, kun je goed gebruiken als naamplaatjes voor zaailingen. De eerder genoemde stepstone kun je ook maken door een groot boomblad in cement te drukken, de vorm van het blad te volgen en overtollig cement weg te snijden en dan te laten drogen. Maak je het wat meer komvormig, dan heb je een vogelbadje.

 

Bijna alles is herbruikbaar als je voorbij de originele functie kunt kijken. Denk buiten de box, zou ik zeggen! Wil het niet lukken? Roep dan de hulp van je kinderen in, die zijn daar namelijk ontzettend goed in. 

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Natuurlijke EHBO: maak zelf middeltjes

Wanneer je kinderen krijgt is het altijd handig om een goed gevulde EHBO-trommel te hebben. Tijdens het ontdekken van de wereld vallen er nu eenmaal soms gewonden. Daarnaast worden kinderen wel eens ziek en wil je misschien niet direct naar medicatie grijpen. Naast de...

Frisse mangosalade

Frisse mangosalade

Deze simpele salade is heerlijk zoet. Het is heel gemakkelijk om te variëren met deze basis. Omdat er lekker veel fruit in zit, zijn de meeste kinderen erg gecharmeerd van dit bijgerecht. Ingrediënten:veldsla2 mango's1 komkommerhandje...

Wat doen we met oud brood?

Wat doen we met oud brood?

In Nederland gooien we jaarlijks 2,4 miljard euro aan eetbaar voedsel weg. Dat is ongeveer vierhonderd euro per huishouden. Gemiddeld verspilt een persoon ruim vijftig kilo voedsel per jaar. Dat is twintig procent van wat we kopen. Van alle voedingsmiddelen wordt...

Pastasalade met Italiaanse zon

Pastasalade met Italiaanse zon

Een heerlijke Italiaanse maaltijdsalade voor warme dagen! Ingredienten:200 gram volkoren penneeen bakje mozzarellabolletjeseen zak rucola400 gram (cherry)tomaatjes2 zongedroogde tomaatjesverse basilicumbeetje citroensap2 el witte wijnazijn6 el...

Muziek maken met je gezin

Muziek maken met je gezin

Muziek dóét iets met je. Zingen activeert een heel ander hersengebied dan gewoon praten. Kinderen reageren vaak heel uitgesproken op muziek. Toch is muziek niet een veelbesproken onderwerp in de opvoeding. Wat is er zo bijzonder aan muziek en hoe gebruik je muziek in...

Magisch toverstokje zelf maken

Magisch toverstokje zelf maken

Voor kinderen zit de wereld vol magie. Met dit schattige toverstafje is de magie compleet. Voor feeën en tovenaars! Begin met het maken van het stokje. Hiervoor neem je een lapje stof van ongeveer 15 bij 8 centimeter. Versier het eventueel met bandjes. Vouw het lapje...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0