Door tarwebloem te vervangen door de volkoren variant en de suiker door vruchten, wordt een muffin ineens een erg gezonde lekkernij. Ideaal als traktatie of zomaar tussendoor.
Muffins
Ingrediënten
125 gram volkoren bloem (kan bijvoorbeeld ook sojabloem zijn)
2 theelepels bakpoeder
60 ml melk (kan ook sojamelk zijn)
50 ml olijfolie
1 ei, losgeklopt
Variatietips
Vers fruit in stukjes
Gedroogd fruit in stukjes
Verschillende noten
Verschillende zaden
Meng alles en schep als laatste een of meer van de bij variatietips genoemde ingrediënten door het mengsel. Vul een muffinbakplaat of papieren bakvormpjes tot driekwart. Als je het lekker vindt kun je er nog sesamzaadjes bovenop strooien. Bak ze vervolgens in dertig minuten gaar op 175 graden. Je kunt eindeloos variëren met de onder variatie genoemde ingrediënten.
Frambozenmuffins
Ingrediënten
200 gram zelfrijzend bakmeel
2 theelepeltjes bakpoeder
75 gram boter
Ongeveer 150 ml melk
2 eieren
200 gram frambozen (eventueel uit de diepvries)
Verwarm de oven vast voor op 180 graden.
Mix zelfrijzend bakmeel, bakpoeder, boter en eitjes in een kom goed door elkaar, voeg melk toe tot het een mooie niet te dunne massa is. Schep er dan voorzichtig frambozen doorheen en lepel het beslag in muffinvormpjes, de papiertjes blijven mooi in vorm als je een muffinbakblik gebruikt, maar zonder gaat ook.
Na ongeveer 20 minuten hebben de muffins een mooi kleurtje. Steek er een satéprikker in om te controleren of ze gaar zijn, door de frambozen zal hij er niet helemaal droog uitkomen, maar je kunt wel zien of er ook deeg aan zit of niet.