Zelfgemaakte pizza met seizoensgroente

door Jannie

Pizza kun je heerlijk met je handen eten en dat vinden kinderen vaak erg leuk. Door hem helemaal zelf te maken, wordt deze maaltijd ook nog eens gezond. Bij ons thuis is dit een echte verjaardagsmaaltijd waarbij de kinderen zelf beleg over de pizza mogen strooien.

 

Pizzabodem:

400 gram volkoren bloem
8 gram gist (of 1 zakje)
2 theelepels zout
Italiaanse kruiden (niet te weinig)
2 dl lauwe melk
6 eetlepels olijfolie

Meng eerst de bloem, gist, kruiden en zout goed door elkaar. Maak een kuil in dit mengsel en giet de olijfolie en melk hier voorzichtig in. Kneed tot een soepel deeg. Dek het geheel een uur af om het te laten rijzen. Kleed het nogmaals door. Rol het deeg uit tot je gewenste vorm (rechthoek voor op een bakplaat of traditioneel rond). De bodem moet tussen de 4 en 9 millimeter dik zijn. Laat de bodem nog een kwartier rijzen onder een theedoek. Verwarm nu de oven vast voor op 200 graden (hetelucht).

 

Pizzavulling:

2 kleine potjes tomatenpuree
2 tomaten
1 bakje champignons
1 paprika
350 gram seizoensgroenten
Handvol verse basilicum en andere verse kruiden
Peper
250 gram vers geraspte kaas (je kunt ook verschillende soorten kazen gebruiken)

 

recept zomerpizza

 

Smeer nu de bodem in met de tomatenpuree. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een boterkwastje of de bolle kant van een lepel. Omdat tomatenpuree zout bevat, kun je ook crème fraîche gebruiken voor kinderen tot 1 jaar (of voor de variatie). Snijd de tomaten, champignons en paprika tot schijfjes en bestrooi de pizza hiermee. Maak ook de seizoensgroenten klein en strooi dit over de pizza (sommige groenten moet je eerst kort voorkoken). Wij gebruikten verse kapucijners. Strooi nu de verse kruiden over de pizza en eventueel wat verse peper. Bovenop komt de geraspte kaas.
Zet de pizza in de oven voor 30 minuten.

 

recept voor homemade pizza

recept zomerpizza

verse pizza uit de oven

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Op reis met je zelfgemaakte knuffels

Op reis met je zelfgemaakte knuffels

De vakantie is begonnen en veel mensen gaan eropuit. Voor kinderen is dit vaak een leuke, maar ook spannende onderneming. Vaak moeten ze een lange tijd in de auto of in het vliegtuig zitten.  Hoe zorg je ervoor dat zo’n reis lekker soepel en gezellig verloopt? Nou,...

Maak knollensoep én een lantaarn voor Sint Maarten

Maak knollensoep én een lantaarn voor Sint Maarten

In november zijn de knollen volop verkrijgbaar bij de boer en ook in de supermarkt. Wij maakten er een stevige soep van.Met het Sint Maartenfeest is het een traditie om lantaarns te maken; een lichtje in de donker wordende dagen. Dat kan van papier, maar ook heel goed...

De Knutseljuf: een fleurige bloemenkrans

De Knutseljuf: een fleurige bloemenkrans

De Knutseljuf inspireert om zelfstandig of samen op een (kunst)zinnige manier aan de slag te gaan. Het boek bevat 47 originele knutselwerkjes gerangschikt naar de tijd van het jaar, stap voor stap beschreven en in duidelijke foto’s getoond. Verschillende technieken...

Fidget Spinner: Help, weer een hype!

Fidget Spinner: Help, weer een hype!

De Fidget Spinner is nu overal. Dat wil zeggen, overal waar kinderen zijn. ‘Misschien is het je ontgaan maar Nederland is sinds kort weer ten prooi gevallen aan een nieuwe hype’ zo schrijft Martin Gijzemijter. De Fidget Spinner. Waar komt het eigenlijk vandaan? En...

Wat doen we met oud brood?

Wat doen we met oud brood?

In Nederland gooien we jaarlijks 2,4 miljard euro aan eetbaar voedsel weg. Dat is ongeveer vierhonderd euro per huishouden. Gemiddeld verspilt een persoon ruim vijftig kilo voedsel per jaar. Dat is twintig procent van wat we kopen. Van alle voedingsmiddelen wordt...

Niet-vieze worteltjestaart

Niet-vieze worteltjestaart

Ken je die mop van het konijn en de worteltjestaart? Nou, deze taart is niet vies. Maar als je een stukje tot de volgende dag wilt bewaren, kun je dat beter niet tegen iedereen zeggen. En weet je, eigenlijk smaakt deze taart nog lekkerder als de specerijen een dag...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0