Zelfgemaakte pizza met seizoensgroente

door Jannie

Pizza kun je heerlijk met je handen eten en dat vinden kinderen vaak erg leuk. Door hem helemaal zelf te maken, wordt deze maaltijd ook nog eens gezond. Bij ons thuis is dit een echte verjaardagsmaaltijd waarbij de kinderen zelf beleg over de pizza mogen strooien.

 

Pizzabodem:

400 gram volkoren bloem
8 gram gist (of 1 zakje)
2 theelepels zout
Italiaanse kruiden (niet te weinig)
2 dl lauwe melk
6 eetlepels olijfolie

Meng eerst de bloem, gist, kruiden en zout goed door elkaar. Maak een kuil in dit mengsel en giet de olijfolie en melk hier voorzichtig in. Kneed tot een soepel deeg. Dek het geheel een uur af om het te laten rijzen. Kleed het nogmaals door. Rol het deeg uit tot je gewenste vorm (rechthoek voor op een bakplaat of traditioneel rond). De bodem moet tussen de 4 en 9 millimeter dik zijn. Laat de bodem nog een kwartier rijzen onder een theedoek. Verwarm nu de oven vast voor op 200 graden (hetelucht).

 

Pizzavulling:

2 kleine potjes tomatenpuree
2 tomaten
1 bakje champignons
1 paprika
350 gram seizoensgroenten
Handvol verse basilicum en andere verse kruiden
Peper
250 gram vers geraspte kaas (je kunt ook verschillende soorten kazen gebruiken)

 

recept zomerpizza

 

Smeer nu de bodem in met de tomatenpuree. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een boterkwastje of de bolle kant van een lepel. Omdat tomatenpuree zout bevat, kun je ook crème fraîche gebruiken voor kinderen tot 1 jaar (of voor de variatie). Snijd de tomaten, champignons en paprika tot schijfjes en bestrooi de pizza hiermee. Maak ook de seizoensgroenten klein en strooi dit over de pizza (sommige groenten moet je eerst kort voorkoken). Wij gebruikten verse kapucijners. Strooi nu de verse kruiden over de pizza en eventueel wat verse peper. Bovenop komt de geraspte kaas.
Zet de pizza in de oven voor 30 minuten.

 

recept voor homemade pizza

recept zomerpizza

verse pizza uit de oven

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Maak je eigen Knäckebröd. Smaklig måltid!

Maak je eigen Knäckebröd. Smaklig måltid!

Knäckebröd betekent breekbrood. Het is een knapperig roggebrood waar maar heel weinig water in zit. Daardoor is het lang houdbaar. Zo was het ooit vroeger bedacht in Zweden. En dan maakten ze grote ronde knäckebröden, met een gat in het midden. Daar ging een...

Gezonde lunchideeën: Paprikaweek

Gezonde lunchideeën: Paprikaweek

Vorige maand heb je in het artikel Gezonde lunch kunnen lezen waarom het belangrijk is om een goede lunch en een gezond tussendoortje mee te geven. In de praktijk is dat misschien niet altijd even makkelijk, zeker als je gewend bent aan een paar boterhammen en een...

Zoete gierstsoufflé voor de kleine jarige

Zoete gierstsoufflé voor de kleine jarige

Bij feest hoort gebak! Wij geven graag gezonde suggesties. Zo kun je toch iets feestelijks op tafel zetten, zonder je kind bloot te stellen aan een overdaad aan suiker, zout en witmeel. Deze keer: zoete gierstsoufflé!   Vanaf 1 jaar, zonder honing vanaf 8-9...

Gezonde lunchideeën: Wortelweek

Gezonde lunchideeën: Wortelweek

In het artikel Gezonde lunch heb je kunnen lezen waarom het belangrijk is om een goede lunch en een gezond tussendoortje mee te geven. In de praktijk is dat misschien niet altijd even makkelijk, zeker wanneer je gewend bent aan een paar boterhammen en een appel als...

Zevenbladpesto maken

Zevenbladpesto maken

‘If you can’t beat them, eat them’! Het aardbeienbed heb ik vorig jaar handmatig vrij kunnen maken van zevenblad. Jawel, gewoon met de hand, met een schepje alle plantjes, wortels en witte wortelpuntjes er een voor een uitgehaald. Maar tussen de frambozen komt het nu...

Feesttip: chocoladetaart met verstopte groenten

Feesttip: chocoladetaart met verstopte groenten

Dit fantastische taartje wilden we écht met je delen. Het komt uit de feestelijke editie van Kiind, waar je nog meer lekkers en vrolijks kunt vinden, want Kiind bestaat 10 jaar. (Jippie! Nooit meer iets missen? Regel je hier) Maar nu eerst die taart maken. Komt-ie:...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0