Zo maak je kinderen schoon!

door Sandii Zachte

Over het schoonmaken en verzorgen van den kinderhuid is meer te zeggen dan: ‘koop maar wat bij de drogist’. Daar wordt namelijk van alles verkocht dat je niet op je kind wil smeren. Geloof me, écht niet. Vandaar deze tips van Kiind!

Vermijd chemische troep

Eerder schreef ik al  dat er gevaarlijke stoffen in kinderverzorgingsproducten zitten die als kankerverwekkend en hormoonverstorend worden aangemerkt. Dat wil toch geen enkele ouder op zijn kind smeren? Gewoon niet doen dus.

Smeer niets op je lijf dat je niet kunt eten

Je huid ademt. Smeren is dus bijna als eten (vandaar de chocoladebodybutters?Jummie!) Alles wat je aan chemische stoffen op je huid smeert, moet je lijf verwerken. Smeer niks op je lijf dat giftig is.

Niet te steriel

Hardcore antibacteriële zeep die voorheen alleen in ziekenhuizen gebruikt werd, staat nu ook bij mensen op het aanrecht. Naast dat er als schadelijk aangemerkte stoffen in zitten (Triclosan), doodt het álle bacteriën, dus ook de zeer belangrijke goede bacteriën die op je huid zitten. Deze zorgen ervoor dat je huid gezond blijft.

Bovendien zorgt het gebruik van anti-bacteriële zeep ervoor dat ziektekiemen resistent worden. En dan zijn we nog verder van huis. Weg met die zeep dus. 

Wassen met water

Kinderen hebben nog geen last van gekke hormonale dingen waardoor ze gaan zweten. Het is daarom bijna nooit nodig om je kind te wassen met ‘middeltjes’. Douchen of badderen met alleen water is de eerste jaren prima. Gewone zeep haalt het natuurlijke talglaagje van je (hoofd)huid. En dat laagje houdt je huid sterk en gezond! Was het weg en hoofdhuid denkt dat hij faalt; hij maakt nu nóg meer talg aan. Waardoor jij weer wilt wassen. Enzotcetera. Wil je toch een middeltje, lees dan verder.

Douche niet te vaak

Water is een onschuldige vloeistof. Toch is het niet goed voor de huid om vaak te douchen. Het water droogt de huid wel een beetje uit. En dan moet je de droge huid insmeren en kan deze niet zelf herstellen. Ellénde en gedoe. Een á twee keer per week poedelen is genoeg. Tenzij de modder tot in de oksels zit.


Maak je kinderen schoon met voedsel

Vier producten om in huis te halen!

Deze producten zijn goed voor de huid en je hoeft er niet per se voor naar de drogist. Sterker nog: ze zitten vaak in dure verzorgingsproducten, maar dan zo weinig dat het nauwelijks wat doet. Willen we vulmiddel met een beetje werkzame stof of gewoon de werkzame stof? Ik weet het, ik weet het! Koop déze spullen dus, in de natuurwinkel of online.

  1. Olijfoliezeep
  2. Kokosolie
  3. Bijenwas
  4. Aloë-veraplant

Olijfoliezeep als shampoo en doucheschuim

Geen zin in een droge huid? Gebruik olijfoliezeep! Olijfoliezeep schuimt een beetje. Gebruik het om de pindakaas uit het haar van je kleintje te krijgen of wanneer je oudere kind gewoon zin in zeep heeft. Het laat het natuurlijke vetlaagje op de (hoofd)huid intact en maakt wel schoon. Voor kinderen die geen shampoo gewend zijn, werkt het perfect. Wanneer je overstapt van echte shampoo naar olijfoliezeep zal de hoofdhuid een paar wasbeurten nodig hebben om te wennen. Het haar voelt dan eerst nog vettig aan. Maar het went snel! Zorg er alleen voor dat het níet in de ogen komt: het prikt.

Kokosolie tegen viezigheid

Deze hippe olie is niet voor niets zo populair: het is antibacterieel op een natuurlijke manier en legt geen laagje op de huid, zoals vaseline doet. Daardoor blijft de huid goed ‘ademen’. Het is lekker vet! Babybillen kunnen ermee schoongemaakt worden. Gewoon een beetje kokosolie met warm water mengen en je washand erin dippen. Wel een beetje luieruitslag? Smeer dan kokosolie op de billen. Meer tips tegen luieruitslag lees je bij de Groene vrouw. Koop wel biologische kokosolie (extra vierge of ontgeurde).

Bijenwas voor een warm lijfje

Ook bijenwas is lekker vet en antibacterieel. Gebruik het om handen, voeten, lippen en wangen in te smeren tijdens guur weer. Het helpt de lichaamswarmte vast te houden!

Aloë vera tegen kleine wonden

In bijna elke crème zit Aloë vera. Een beetje dan, anders wordt het te duur. Koop gewoon een plantje! Het werkt fantastisch bij brandwondjes en schaafwonden en op andere pijnlijke plekjes. Gewoon een klein stukje afsnijden en de gel die binnenin zit op het wondje smeren. En, ook Aloë vera is antibacterieel. De plant is vrij prijzig, maar hij is goed te stekken, dus koop er een en stek ze je leven door!
Meer lezen?

Lees meer over shampooloos.
Maak zelf megavette crème.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Column: Inspiratie vinden in snippers

Column: Inspiratie vinden in snippers

Mijn dochter Lisa gooide haar tekenpapier weg, het een na het ander, terwijl ze amper iets op de blaadjes getekend had. Ik besloot me ermee te bemoeien. ‘Het is zonde van het papier Lisa, om het weg te gooien als er bijna niets op staat. Daar worden bomen voor...

Column: Het geluid van jammerende kinderen

Column: Het geluid van jammerende kinderen

Soms lukt iets niet meteen. Dat hoort bij het leven. Grote mensen zijn hier meestal aan gewend. Maar voor kleine mensen kan dit absoluut onacceptabel zijn. Tot zo ver nog niets aan de hand, hartstikke oké. Het heeft simpelweg met de ontwikkeling van hun brein te...

Column: De last-minute kinderverjaardag

Column: De last-minute kinderverjaardag

Het is de 25e editie, dus we worden er steeds beter in. Het gevaar is natuurlijk wel dat je door al je routine en succeservaringen gaat denken dat het niet zo veel werk is. En dat alles best op het laatste moment gedaan kan worden. Want ondertussen moet er ook nog een...

Brei een jumpsuit voor je baby!

Brei een jumpsuit voor je baby!

Het naaipatroon van de jumpsuit is al lange tijd een hit op Kiind. Nu hebben we voor de breiers een warme variant! Als je rechte en averechte steken kunt breien kun je deze babyjumpsuit maken! Maar… merkte mijn moeder terecht op: 'Je moet er ook een beetje gevoel voor...

column: Allemaal papa’s voor andere kinderen

column: Allemaal papa’s voor andere kinderen

De peuter begint te begrijpen wat een papa inhoudt. Wat als gevolg heeft dat hij bevriende vaders ‘papa’ noemt, omdat hun kinderen hen ook zo noemen. Kinderlogica voor kinderen zonder vader. Denk ik. Het raakt me dat mijn zoon niet iemand heeft om ‘papa’ tegen te...

Column: Als ik groot ben, word ik een meisje

Column: Als ik groot ben, word ik een meisje

Wat wil je worden als je later groot bent? Die vraag wordt hier doorgaans gesteld omdat de antwoorden zo heerlijk om te horen zijn. Van vuilnisophaler tot lampenmaker, van brandweerman tot hijskraanmeneer. Ook luidt het antwoord zo nu en dan: "Als ik later groot ben...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0