Wat is het Kiindfestival zonder muziek? Precies. Dus verzorgt Maya van swingend muziektheater Samba Salad dit jaar de presentatie op het podium en een muzikale afsluiting met de voorstelling Mambo Jambo waarbij zeker niemand stil kan blijven staan. Kiind is dol op muziek met karakter.
Waar komt Samba Salad vandaan? Ik spreek Maya Link:
“Samba Salad is opgericht door mijn ouders Herman Link en Rita Iny in 1978. Ze traden destijds op als cabaretduo. Het was muziektheater voor volwassenen, totdat ik geboren werd. Optreden in de avonden was natuurlijk niet haalbaar met een baby. Mijn ouders hebben de focus toen verlegd naar kindertheater. In feite ben ik mijn leven als tourbaby begonnen. Ik ben automatisch altijd met mijn ouders meegegaan, tot ik zelf naar school ging.
De ritmes zijn voor mij aangeboren. Verder heb ik gewoon als kind al meegekeken. Aan het eind van de voorstelling werd altijd gedanst, en ik deed dat dan voor aan het publiek. Mijn ouders gaven me de ruimte om op hun podium mijn talent te ontwikkelen en het vak zo te leren. Op een natuurlijke manier leerde ik mensen entertainen. Het podium was en is nog steeds zowel mijn speeltuin als mijn school; ik blijf me daar ontwikkelen als actrice en zangeres. Als tiener zette ik me overigens wel af, en riep ik tegen mijn ouders dat ik nooit van mijn leven op het podium zou gaan staan. Dat hoefde ook niet van hen.
We willen de muzikale horizon voor kinderen verbreden
Later trok ik weer bij. Toen ik zelf volwassen werd, koos ik ervoor om fulltime met mijn ouders op te treden. Nu ik bijna tien jaar in het vak zit, leren mijn ouders stiekem ook weleens iets van mij. Het is bijzonder en soms ook heftig om met mijn ouders te werken. En nu zou ik niet anders meer willen!
Inmiddels werk ik niet alleen meer met mijn ouders, maar ben ik ook in de organisatie van het gezelschap betrokken. Ik doe veel werk binnen andere projecten in de culturele sector, en heb mijn eigen band opgericht: Collectief Explosief.”
Missie
“Samba Salad wil wereldmuziek aan kinderen brengen. We nemen muziek serieus en willen dat overdragen. De muziek blijft prachtig, we maken geen knieval naar kinderen, en ook voor ouders blijft het prettig om onze muziek te horen. We gebruiken veel stijlen muziek: Afrikaans, Braziliaans, flamenco. Er komen altijd veel verschillende instrumenten bij kijken.
Onze visie? De muzikale horizon voor kinderen verbreden. Je moet kinderen niet onderschatten, je mag hen net zoveel kwaliteit geven als jezelf. We willen volwassenen en kinderen samen laten genieten van muziek.”
Dansen!
“We treden in het hele land op. De kinderen zijn overal hetzelfde: namelijk zichzelf. We spelen in theaters, dan voeren we muziektheatervoorstellingen op, waarbij we via onze muziek een verhaal overbrengen. De ene keer een flamencosprookje en de andere keer nemen we de kinderen mee naar de wilde dieren in Afrika. Aan het eind mag iedereen dansen. We hebben ook onze Playground band: daarmee geven we Pretconcerten, een festivalconcert waarin het hele publiek meedanst en zingt, vanaf het begin al. We maken er een feestje van.
Verder verzorgen we ook educatieve projecten. Workshops percussie en dans bijvoorbeeld, voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Dat betekent: voor de kleintjes meer fantasiespel en dieren. Oudere kinderen willen moeilijke dingen leren, zoals Body Percussie. Je gebruikt je lichaam dan voor de ritmes. De kinderen mogen ook zelf iets inbrengen van hun eigen kennis of talent. Aan het eind geven we met de kinderen dan een presentatie aan de ouders.
Onze nieuwste productie wordt een lekker spannende voorstelling: ‘Het Griezelkabinet’. We werken samen met kinderboekenschrijvers Paul van Loon, Sjoerd Kuijper en Jacques Vriens. Het wordt een mix van theater en film, met de muziek als omlijsting. Echt een nieuwe uitdaging! Het contact met kinderen in mijn werk is en blijft geweldig. Daar doe ik het voor. Kinderen zijn de leukste mensen die er bestaan.”
Live op het Kiindfestival, 17 september 2016!
Oefen van tevoren op de muziek van Samba Salad: