Na de kleutertijd is er op school minder tijd om te spelen. In veel klassen is geen huishoek meer te vinden. Toch zijn ook kinderen vanaf zes jaar bezig met fantasiespel. En eigenlijk gaat die behoefte bij veel mensen nooit helemaal over. Ook volwassenen kunnen zich uitleven in een bordspel of op het toneel. Geef je kind dus vooral de ruimte om blijven fantaseren!

Interactief spelen

Kinderen kunnen gaanderweg steeds beter een interactief rollenspel spelen. Ze spelen met meerdere kinderen een situatie na die ze uit ervaring kennen. Vanaf vijf of zes jaar plannen ze hun spel: van tevoren worden de rollen verdeeld, er wordt bedacht waar het spel over gaat en de taal wordt aangepast aan de omgeving (zijn ze bijvoorbeeld bij de Koningin of op de markt?).


Geef je kind dus vooral de ruimte om blijven fantaseren!

Producten maken

Ook het constructiespel gaat een niveau verder: er wordt van tevoren bedacht wat het kind gaat maken en waarop gelet moet worden: welk materiaal is nodig, hoe wordt er gezorgd dat het stevig blijft? Ze beginnen dus te redeneren en vooruit te denken.

Materiaal dat hierbij aansluit is knutselmateriaal als papier, lijm, karton, toiletrollen en verf. Verder is constructiemateriaal als blokken, latjes en speelmaïs vaak favoriet.

spel van kinderen op kiind

Echt zijn

Kinderen willen naarmate ze ouder worden steeds meer dat het allemaal echt is: echte munten in een winkel, echte gel in de kapper en echt brood bij de bakker. Het leren in de zin van rekenen en taal is nu begonnen, want het wordt ook steeds belangrijker dat iedereen evenveel munten en broodjes krijgt en dat boodschappenlijstjes daadwerkelijk geschreven worden. Spelmateriaal dat hierop aansluit zijn echte materialen die je uit je keuken- en badkamerkastje grist: een föhn en kam voor de kapper, pakken en potten uit de voorraadkast voor de winkel en van stoelen tot lampen en vaasjes voor een huisje.

Bewegen

Hoe ouder kinderen worden, hoe vaker ze gemiddeld gezien voor de tv hangen en achter de computer zitten. Toch is het ook voor kinderen boven de vijf belangrijk om te bewegen. Kinderyoga is iets dat door veel kinderen fijn gevonden wordt.

Stoeien is goed voor kinderen! Reageer daar niet afkeurend op, maar zorg ervoor dat het niet uit de hand loopt en alle kinderen het nog leuk vinden. Leer je kinderen dus op elkaar te letten.

Activiteiten die kinderen steeds leuker gaan vinden zijn skeeleren, fietsen, skelteren, bouwen klimmen, touwtje springen, stoepkrijten, elastieken en balspelen en het eeuwenoude knikkeren. Andere spelmaterialen die uitnodigen tot bewegen zijn hoepels, matten, kistjes, emmers en tunnels. Hiermee kun je het mooiste parcours maken dat te bedenken valt. Dansen in de zin van pasjes doen die je moet onthouden wordt ook steeds populairder.

Voelen

Ook na de kleuterleeftijd is de zandbak in trek. Zeker als ze er ook met water in mogen spelen! Met wat kleine poppetjes (of met kastanjes en dennenappels) kan een heel rollenspel gespeeld worden in hun zelfgemaakte landschap. Zorg voor trechters, zeven, bakjes, bekers en lege flessen bij de zandbak.


Vergis je niet: de zandbak is nog steeds in trek

Kleien is ook leuk! Brooddeeg is prettig spul om mee te boetseren, en nog goedkoop ook. Andere ideeën zijn spelen met zaden, maïs, schelpen of kiezelsteentjes, vingerverf, bijenwas of scheerschuim. Het spelen met dit soort materialen heeft vaak een rustgevende uitwerking op kinderen. Ze kunnen er eindeloos bij fantaseren en mee boetseren en ontdekken.

Gezelschapsspelen

Veel kinderen tussen de zes en de twaalf doen graag gezelsschapsspelen. Tegenwoordig zijn er ook coöperatieve spelen te koop: daarin werk je samen om van het spel te kunnen winnen. Vraag ernaar bij de betere spellenwinkel. Zeker in gezinnen waar de pionnen vroeg of laat over het bord vliegen, kan dit een verademing zijn.

Spel- en speelgoedtips:

  • Bewegingsspeelgoed: een fiets, skeelers of een skateboard, bal, stoepkrijt, springtouw en springelastiek.
  • Creatief materiaal: papier, karton, lijm, vilt, foam, speelmaïs, stof, naald en garen.
  • Bouwmateriaal: kleine blokjes, latjes, baksteenbouwels.
  • Rollenspelspeelgoed: echte materialen zoals een föhn, een bonnetjesrol of een echte kassa, potten, blikken en pakken uit je voorraadkast en huisraad voor een huishoek.
  • Heb je een nieuw apparaat gekocht waar een stuk piepschuim in zat? Snijd dat samen in stukjes en gebruik de bouwsteentjes om een iglo of kasteel van te maken.
  • Meng zand met kerriepoeder en een deel met paprikapoeder. Smeer een vel papier in met plaksel en strooi het zand er op.
  • Leer van je kind een nieuwerwetsig balspel waar je nog nooit van gehoord had!
  • Maak samen een poppenhuis in een oude doos van kosteloos materiaal.
  • Kom je er voor je gevoel niet vaak genoeg aan toe om samen een spel te spelen? Kies hier dan een vast moment voor, bijvoorbeeld meteen na het eten.

Spelontwikkeling op Kiind Magazine:

Spelontwikkeling bij pasgeborenen
De wereld verkennen met babyspel
Spelende dreumes helpt in huis
Peuterspel is verkleden en ravotten
Kleuterspel: Bouwen, knutselen en rollenspel

 

Meer lezen?

boekentip voedselintroductie Spel en ontwikkeling | Frea Janssen-Vos | ISBN 9789023240037
Adviesbureau spelen en speelgoed: Speelgoedadvies.nl
Coöperatieve gezelschapsspellen

0