De vlier is momenteel weer in volle glorie met de prachtige, witte bloesemschermen. Je kunt er bijna niet omheen, overal kom je ze tegen. Wanneer je erlangs fietst dringt de subtiele bloesemgeur je neus binnen. De bloei is op haar hoogtepunt van half juni tot eind juli.
De vlierbloesem werd al vroeg in de geschiedenis als voedsel bereid en daarnaast ook gebruikt voor medicinaledoeleinden. Het staat bekend om zijn zweetopwekkende en vochtafdrijvende werking, vooral gebruikt bij verkoudheden. De bloemen hebben een hoog gehalte vitamine C.
Je kunt er limonade van maken of laten trekken als thee.
Een eenvoudige cake of pannenkoek kan in een handomdraai omgetoverd worden tot iets bijzonders door van de steel afgeritste bloemetjes erin te verwerken.
Je kunt de bloesem ook eten door ze bijvoorbeeld te frituren. Het heeft een kruidige, zoete smaak. Dit is een heerlijk hapje om aan te bieden bij de thee tussen de middag.
Je bereidt ze zo vers mogelijk, dus het liefst vlak na het plukken. Zit er wat tijd tussen, zet ze dan in ieder geval even in een vaas met water.
Pluk een paar mooie schermen en controleer ze op insecten (je kunt ze beter niet wassen omdat hierbij een groot deel van het aroma verloren gaat). Laat de lange steel eraan zitten.
Maak een beslag van:
1 ei
100 gram bloem
1,5 dl lauw water
snufje zout
Verhit de frituurolie (arachide- of olijfolie)
Doop de bloemen in het beslag en schud het overtollige eraf.
Frituur de bloemen kort in de hete olie totdat ze goudbruin zijn (houd ze vast aan het steeltje).
Bestrooi ze met poedersuiker en serveer ze warm.
Lees ook het recept van de vlierbloesemlimonade!