Het is niet meer zo gebruikelijk om je feestje thuis te vieren, soms wordt het zelfs een wedstrijdje ‘wie heeft het meest spectaculaire feestje gegeven?’. Je kunt je afvragen voor wie dat leuk is. Ouders raken in de stress: wat gaan we nu weer doen en wat gaat dat allemaal wel niet kosten? Voor kinderen is het vooral hectisch. Daarom: vier het lekker thuis!
Een groot feest met bijzondere activiteiten, heel veel gasten en vaak ook nog een spannend uitje kan erg overweldigend zijn, zeker voor erg jonge kinderen. Door het eenvoudig en klein te houden met bekende spelletjes en activiteiten maak je er een echt feest van voor de kleine jarige, waar ze allemaal ontspannen van kunnen genieten.
Een groot feest buitenshuis is vaak ook een erg prijzig gebeuren, waar je gemakkelijk op kunt besparen door zelf een feestje thuis te organiseren. Zeker bij het eerste feestje lijkt het misschien een heel gedoe en klinkt het uitbesteden of een dure complete themakist bestellen erg aantrekkelijk. Daarom helpt Kiind je op weg, dit keer alles over het feestje, van uitnodigingen tot de te serveren traktaties. Komende maanden kun je spelletjes, speurtochten en regelmatig een volledig uitgewerkt themafeest verwachten om inspiratie op te doen of gewoon zo te gebruiken.
Doe onderweg gekke spelletjes
De voorbereiding
Een goed voorbereid feestje zorgt dat je op de grote dag zelf meer in de gelegenheid bent om met je volle aandacht bij de kinderen te zijn en mee te feesten, waardoor het feestje soepel zal verlopen.
De eerste stap is met je kind bespreken wat het zou willen doen op het feestje en wie er uitgenodigd worden. Laat je kind niet teveel kindjes uitnodigen, dan blijft het wat rustiger. Veel ouders hanteren de regel zoveel kindjes als je oud geworden bent, wat wil zeggen dat je met je vijfde verjaardag vier (plus de jarige is vijf) of vijf vriendjes uit mag nodigen.
Natuurlijk zijn er allerlei mooie uitnodigingen te koop in de winkels, maar als onderdeel van de voorpret is het ook gezellig om samen met je kind mooie uitnodigingen te maken. Op de uitnodiging zet je de datum van het feest, het adres, telefoonnummer en natuurlijk de tijd. Voor de eerste feestjes is twee a twee en een half uur echt voldoende. De meeste kindjes vinden het heel spannend en zullen na die tijd echt al moe zijn.
Als de uitnodigingen uitgedeeld zijn is het zaak om te bedenken wat je wilt gaan doen met de kinderen. Wissel rustige en actieve spelletjes af en zorg dat er voldoende rustmomenten zijn, een feestje is al gauw erg vermoeiend. Hou er in je planning ook rekening mee dat bij de aanvang van het feest de kinderen vaak erg druk zijn, zeker bij een feestje met alleen of vooral jongens. Na het uitpakken van kadootjes is naar buiten gaan voor een speurtocht, spelletjes op een veld of spelen in een speeltuin dus een goed plan.
Zorg voor aanvang van het feestje dat alle spullen die je nodig hebt bij elkaar klaar liggen zodat je het direct kunt pakken als het nodig is. Ook is het prettig om pleisters bij de hand te houden en een lijstje met telefoonnummers waar je de ouders kunt bereiken in geval van nood.
Draaiboek
Een draaiboek bij de hand hebben is erg makkelijk, in de drukte van het feestje vergeet je makkelijk wat je nu ook alweer wilde gaan doen. Ook als je iemand hebt die komt helpen is het fijn voor hem of haar om een idee te hebben wat nu de bedoeling is. Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen en hoeveel er komen kan je een feestje ook prima in je eentje doen, maar een extra stel handen is natuurlijk altijd prettig.
In het draaiboek schrijf je de geplande activiteiten en hoeveel tijd je eraan denkt kwijt te zijn. Hou in gedachten dat op een feestje kinderen sneller gaan dan normaal, de speurtocht die jij in drie kwartier deed racen zij waarschijnlijk in de helft van de tijd doorheen. Ook kan het zomaar zo zijn dat ze helemaal geen zin hebben in de spelletjes die je bedacht hebt en ze gaan zitten spelen met speelgoed dat gekregen is of in de kamer staat.
Wees flexibel en laat ze dan lekker spelen, hou wat extra activiteiten of spelletjes achter de hand voor als het allemaal zo hard gaat dat halverwege het feestje het hele programma al is afgedraaid. Merk je dat het een grote chaos wordt met drukke kinderen in je woonkamer die een beetje klein is? Pas je programma dan aan en wandel met het stel naar speeltuin of veldje waar ze even uit kunnen razen.
Voorbeeld draaiboek kleuterfeestje
12.00 Kindjes komen binnen, kadootjes worden uitgepakt dmv zoekspel
12.20 cakejes versieren en opeten
12.35 speurtocht
13.05 speurtocht eindigt in speeltuin, kinderen krijgen drinken en fruitprikker, daarna spelen
13.45 terug naar huis, evt nog een verhaal voorlezen
14.00 kindjes worden opgehaald
Voorbeeld draaiboek feestje groep 4
11u kinderen worden gebracht, kadootjes uitgepakt dmv ballonspel
11.30 taart eten
11.45 speurtocht, onderweg picknick met broodjes gezond
13.15 einde speurtocht, ze vinden een schatkist gevuld met knutselmateriaal
13.20 iedereen aan tafel met wat drinken en knutselen maar
14.00 tijd voor spelletjes!
- sjoelen
- koekhappen
- ezeltje prik
- spijkerpoepen
- appelhappen
- eierrace
- stoelendans
15.00 Kinderen worden opgehaald
Activiteiten
Speurtochten en spelletjes zijn voor alle schoolkinderen geschikt en goed aan te passen aan de leeftijd. Voor kleuters hou je de speurtocht simpel en gaat het vooral om het zoeken, bij grotere kinderen doe je onderweg gekke spelletjes en moeten ze uitdagende opdrachten uitvoeren en voor de tiener organiseer je een spannende speurtocht, misschien wel in het donker met zaklampen.
Jonge kinderen vinden het leuk om spelletjes te doen die ze al kennen, vraag dus ook aan je kind welke spelletjes hij graag wilt doen op zijn feestje.
Je kunt een knutselactiviteit in het programma passen. De kinderen zijn actief bezig, maar wel rustig en geconcentreerd. Zeker na een speurtocht of intensieve spelletjes is dat een fijn rustmoment. Ook vinden ze het vaak erg leuk dat het geknutselde na afloop mee naar huis kan. Geef je een themafeestje dan bedenk je natuurlijk iets dat goed binnen het thema past.
Eten en drinken op het feest
Bij een feestje hoort natuurlijk lekkers, maar het is nergens voor nodig om te overdrijven. Sommige kinderen zullen niet uit zichzelf stoppen als er veel lekkers aangeboden wordt en eten zichzelf misselijk. Een snoepmoment en een gewonere feestelijke maaltijd is op een gemiddeld feestje echt voldoende. Vind je dat door de duur van het feestje toch wat weinig, maak dan mooie fruitspiesjes of een banaanpiraatje.
Veel kinderen vinden het leuk als de vriendjes mee mogen eten, danwel lunchen of ‘s avonds. Natuurlijk wordt dan het lievelingseten van de jarige geserveerd! Van het eten kan je ook meteen een leuke activiteit maken; versier een pannenkoek, zet allerlei bakjes op tafel en laat de kinderen hun eigen broodje gezond samenstellen of wrap vullen.
Ook van het snoepmoment kan je een activiteit maken; koekhappen, cakejes versieren of met grotere kinderen met zn allen een taart versieren met marsepeinen figuurtjes die de kinderen zelf maken. Het versieren van cakejes of pannenkoeken kan je gezonder houden door dat te doen met ongezoete slagroom, fruitmoes, hagelslag en klein fruit zoals frambozen, bessen en aardbeien.
Deze snoepmomenten zijn zo al zoet genoeg, geef de kinderen lekker fris water te drinken. Met mooie rietjes of een schijfje sinaasappel op de rand van het glas ziet dat er feestelijk uit.
Vaak wordt er na het feest door de jarige een zakje snoep mee naar huis gegeven. Juist omdat er op het feestje vaak al lekker gesnoept is kan je als alternatief een kleinigheidje meegeven, bijvoorbeeld iets wat de kinderen tijdens de speurtocht gevonden hebben of iets wat ze geknutseld hebben.
https://kiind.nl/article104/