In het artikel Gezonde lunch heb je kunnen lezen waarom het belangrijk is om een goede lunch en een gezond tussendoortje mee te geven. In de praktijk is dat misschien niet altijd even makkelijk, zeker wanneer je gewend bent aan een paar boterhammen en een appel als tussendoortje. Daarom komt Kiind Magazine met verschillende weekmenu’s: de afgelopen maanden stonden er allerlei gerechtjes met pompoen, tomaat, paprika, paddenstoelen, spinazie, avocado, broccoli, pompoen en courgette op het menu.
Deze week krijg je allerlei recepten met worteltjes van ons. Het voordeel van het gebruiken van een weekmenu is dat je niet veel verschillende boodschappen hoeft in te slaan om je kinderen een gezonde lunch mee te geven. Daarnaast geef je je kind zo elke dag die groente mee die hij misschien nog niet zo goed kent. Na zo’n tien keer proeven is een kind gewend aan de smaak en dat gaat met een weekmenu snel en makkelijk.
Worteltjes zijn in de lente volop verkrijgbaar, maar ook heel gemakkelijk om in je eigen moestuin te laten groeien. Ze zitten vol vitamine A en vezels.
Maandag: worteltjes en peultjes
Dinsdag: worteltjesbrood
Woensdag: pastasalade met wortel
Donderdag: wortelfoccacia
Vrijdag: wortelsoep
Worteltjes zijn in de lente volop verkrijgbaar, maar ook heel gemakkelijk om in je eigen moestuin te laten groeien
Maandag
Worteltjes en peultjes, een klassieke combinatie maar daarom niet minder lekker! Gewoon zo als rauwkost, of met een versgemaakt dipsausje (zie woensdag in de paddestoelenweek).
Dinsdag
Maak een worteltjesbrood: verstopte worteltjes voor de kleine wortelweigeraars.
Maak volkorendeeg volgens het basisrecept of varieer door er wat havervlokken, lijnzaad of spelt aan toe te voegen. Rasp 200 gram worteltjes grof en voeg dit na de eerste keer rijzen toe aan het deeg. Heerlijk met een beetje honing!
Woensdag
Kook een beetje volkorenspaghetti, snijd een paar peentjes in schijfjes. Hak een lenteuitje en een stuk gele paprika. Roerbak de groenten enkele minuten. Mix dan de groente door de spaghetti, roer er crème fraiche en wat geraspte kaas door.
Donderdag
Maak een foccaciadeeg (zie donderdag in de paddestoelenweek) maar dan zonder de olijven en tomaat. Roerbak schijfjes wortel en wat champignons en breng op smaak met Italiaanse kruiden. Rol het deeg uit tot een grote lap van een paar centimeter dik. Leg de vulling op de ene kant en vouw de andere kant erover heen. Plak het brood goed dicht zodat de vulling er niet af kan vallen.
Vrijdag
Maak een simpel wortelsoepje; snipper een ui en hak 500 gram worteljes in schijfjes. Fruit de ui met wat versgeraspte gember en een teentje knoflook. Voeg de worteltjes, een blikje kokosmelk en een halve liter groentebouillon toe. Als de worteltjes gaar zijn, dit fijnmaken met de staafmixer. Breng het op smaak met kerrie, koriander en een beetje komijn. Eet smakelijk!
Meer lunchideeën
Spinazieweek
Pompoenweek
Paddestoelenweek
Tomaatweek
Avocadoweek
Paprikaweek
De trommel is de Goodbyn van Puurspeelgoed.nl.
Volledig BPA-vrij, phthalatevrij en loodvrij.