Buitenspelen in de natuur

door Gastauteur

Toen onze ouders klein waren, speelden ze de hele dag buiten. Door de verstedelijking is er steeds minder plaats om lekker buiten te kunnen spelen.  Daarnaast hebben kinderen nu veel meer speelgoed en is er een tv en een tablet.
Ook hebben veel gezinnen drukke agenda’s: de kinderen gaan naar de voetbalclub, pianoles, zwemles en knutselclubjes, terwijl ouders zich in hun kostbare vrije uren ook bezig willen houden met de boodschappen, huishouden, hun sociale leven en hun hobby’s. Zo blijft er weinig tijd over om gewoon lekker vrij te spelen.

Angst

Veel ouders maken zich zorgen over de veiligheid van hun kinderen en belemmeren door hun angsten de spelmogelijkheden van hun kinderen. Kinderen leren door vallen en opstaan, bulten en schrammen. Natuurlijk laat je een kind niet alleen naar een meertje lopen, maar bedenk steeds wat voor gevaar iets kan opleveren. Hoe reëel is de angst dat een kei je kind zwaar verwondt? En hoe erg is het als een kind van een verhoginkje valt? Als je je kind overal voor behoedt, leert het nooit voorzichtig te worden. Dat kan grotere gevolgen hebben dan het vallen van een kleine hoogte.

Juist de onaangelegde, rommelige terreintjes zijn heerlijke speelplekken voor kinderen

Leren door te ervaren

In veel steden is nog maar weinig groen te vinden. Speelplekken voor kinderen moeten voldoen aan allerlei regels waardoor je een betegeld pleintje met wat speeltoestellen overhoudt, wat natuurlijk weinig ruimte over laat voor creatief spel. Juist de onaangelegde, rommelige terreintjes zijn heerlijke speelplekken voor kinderen. Er zijn veel losse elementen, zoals zand en water; stenen om mee te bouwen, te verzamelen of om op te zitten; bomen om in te klimmen; takken en takjes om hutten van te bouwen of dienst te doen als popjes, dieren, vliegtuigen of auto’s; struiken om je tussen of onder te verschuilen; en gras, bloemen en diertjes om te bestuderen. Al die elementen die los of gecombineerd eindeloze spelmogelijkheden bieden zorgen voor de ontwikkeling van creativiteit en vindingrijkheid. Buiten staan alle zintuigen op scherp: natte blaadjes ruiken heerlijk, maar de lente ook, sneeuw voelt nat, maar ook zacht. Als je goed luistert hoor je van alles. Ook baby’s kunnen dat allemaal al ervaren en op hun eigen manier genieten van de natuur.
Vooral het bouwen leert kinderen samen te werken en oefent het technisch en ruimtelijk inzicht. Ook maken kinderen buiten veel grove bewegingen -in tegenstelling tot binnen waar de fijne motoriek vaker wordt geoefend. Het gebruiken van de grove motoriek is belangrijk voor het tegengaan van overgewicht – dat bij steeds meer kinderen voorkomt.

Ontspanning

Na een dag buiten zijn vallen kinderen vaak snel in slaapt. Dat komt omdat het lekker kunnen rondscharrelen rust geeft, stress vermindert en ook zorgt voor een beter concentratievermogen. Dit is anders dan bij het bezoeken van een binnenspeeltuin. Daar kan wel lekker geravot worden, maar er zijn weinig mogelijkheden voor creatief spel en bovendien worden er continu impulsen op het kind afgevuurd, vanwege de drukte en de akoestiek. Na een middag in zo’n omgeving zullen veel kinderen juist erg onrustig zijn.
Kinderen die erg druk zijn of moeite hebben zich te concentreren zijn er vaak bij gebaat als ze de kans krijgen om buiten te spelen.

Belangrijk

Door buitenspelen niet te zien als vrijetijdsbesteding, maar als een goede manier om te werken aan fysieke en innerlijke gezondheid en de ontwikkeling van vele vaardigheden, maak je er misschien makkelijker tijd voor vrij, of plan je het zelfs in.

Tips voor het buitenspelen

  • Schaf laarzen en een regenpak aan, bij droog weer kan een overall ook handig zijn. Laat je kind zich maar lekker vies maken!
  • Durf risico’s te nemen, ja, je kind kan uit die boom vallen, of die steen op zn tenen laten vallen. Het vergroot het zelfoplossend vermogen en het zelfvertrouwen van je kind! Bovendien nodigt het nog meer uit tot samenwerken.
  • Stel regels op met betrekking tot televisie kijken en het spelcomputergebruik en spendeer de tijd die je wint buiten.
  • Trek samen de natuur in! Geniet van een wandeling en verwonder je samen met je kind over een mooie paddestoel, bestudeer beestjes, verzamel dennenappels en ruik aan de bloemetjes.
  • Als jij enthousiast bent wordt je kind dat ook!
  • Knutsel met gevonden schatten uit de natuur of laat je kind er een mooi hoekje mee inrichten op de vensterbank.
  • Zorg voor een lege agenda, of plan tijd om te spelen in.
  • Leer zelf ook hoe de vogels, insecten en bloemen heten. Kinderen leren het graag en als ze het kunnen benoemen, krijgen ze meer binding met de natuur, waarderen ze het meer en zijn ze ook eerder geneigd de natuur te beschermen.
  • Bij het kiezen van een vakantiebestemming, kies voor een plek in of bij de natuur in plaats van georganiseerde activiteiten waarbinnen weinig ruimte is voor creativiteit en eigen inbreng.

Meer weten?

Natuurkind.nl

BewarenBewaren

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Vieze activiteiten voor binnen en buiten

Vieze activiteiten voor binnen en buiten

Vies worden is belangrijk! Kinderen moeten de mogelijkheden krijgen om volop te onderzoeken en experimenteren, omdat ze daar veel van leren. Bovendien blijkt het ook belangrijk voor de gezondheid te zijn om vies door het leven te gaan. Daarnaast worden kinderen rustig...

Ode aan het speelkeukentje

Iedere maand brengt Kiind een ode aan een nuttig, handig, mooi of bijzonder product. Van tevoren kunnen foto’s ingestuurd worden door lezers. Kijk hiervoor bij ‘over Kiind’. Deze maand: het speelkeukentje! Niets zo gezapig als huishoudelijk speelgoed. Want een kind...

6 tips voor buitenspelen in de herfst

6 tips voor buitenspelen in de herfst

De herfst is in volle gang. Knus, zeker. Maar buitenspelen kan een grotere uitdaging zijn nu we minder zon zien en wind en regen de boel overnemen. Geen treuriger aanblik dan een moeder met haar peuter in regenpak in een druilerig speeltuintje. Het gras is nat, net...

Speel maar met vuur

Speel maar met vuur

‘Houd je kinderen weg bij vuur, want het is gevaarlijk.’ Ronja de roversdochter zou het er niet mee eens zijn. En mijn eigen kinderen evenmin. Zullen we het omdraaien? Voed je kinderen op met vuur, zodat ze leren omgaan met gevaar. Vier zomers geleden kampeerden we op...

Tips om je kind meer buiten te laten spelen

Tips om je kind meer buiten te laten spelen

Buiten spelen. Reuze belangrijk, dat is bekend - en het gebeurt steeds minder. Er is een landelijke krimp van het aantal dagen dat kinderen buiten spelen, en het aantal uur dat ze dit per keer doen. Wanneer er buiten gespeeld wordt, gebeurde dat bij 17% van de...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0