Het belang van een goed ontbijt

door Christel Rengers

In China kennen ze het gezegde; ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar. En wie kent niet het uitgebreide Engelse ontbijt? Het ontbijt wordt wel de belangrijkste maaltijd van de dag genoemd. Logisch, als je bedenkt dat een goed ontbijt de hersenen voorziet van glucose. Dit zet het lichaam aan het werk. Je hebt immers vele uren niets gegeten en de spijsvertering moet weer op gang komen. Het ontbijt functioneert dan als het ware als een wekker voor het lichaam.

Ontbijten en schoolprestaties

Door het eten van kleine porties gedurende de dag blijft de bloedsuiker op peil en blijven de hersenen efficiënt werken. Het geeft je lijf een goede start en zorgt ervoor dat je je kunt concentreren. Dit geldt vooral voor kinderen, die in vergelijking met volwassenen sneller door hun glusocevoorraad heen raken. Eet je suikerrijke producten dan vliegt je glucosespiegel op en neer. Het snelle stijgen en dalen zorgt voor verminderde concentratie en maakt kinderen moe. Vandaar dat een goed ontbijt en gezonde tussendoortjes  zorgen voor betere schoolprestaties. Daarnaast zorgt de plotselinge stijging met daarna een snelle daling voor stemmingswisselingen en prikkelbaarheid. Dit komt de gezelligheid niet ten goede.Ongeraffineerde en complexe koolhydraten houden de glucose op peil. Denk hierbij aan volkorenproducten, aardappelen, peulvruchten, bruine rijst en groenten.

Ontbijt en overgewicht

Een groot nadeel van niet ontbijten is dat je sneller grijpt naar tussendoortjes gedurende de dag. En dat zijn dan meestal niet de meest gezonde hapjes. Met name oudere kinderen kopen op school of in de supermarkt suikerrijke snacks. Kleinere kinderen moeten het doen met de tussendoortjes die ouders meegeven. Helaas zijn dit vaak ongezonde repen en koeken die de glucosespiegel laten pieken en maar tijdelijk een vol gevoel geven. Een hele ochtend concentreren op school wordt dan lastig. Terwijl een ontbijt met langzame suikers zoals in volkoren producten je voor langere tijd een verzadigd gevoel geeft. Niet ontbijten kan overgewicht in de hand werken.

Een goede gewoonte

Gewoontes kun je aanleren en dit geldt ook voor het ontbijt. Als ouder geef je hierin het goede voorbeeld. Wanneer je de tijd neemt om samen aan tafel te zitten en te ontbijten wordt het een fijn en vanzelfsprekend ritueel. Naast een gezellig begin van de dag eet je ook bewuster en rustiger aan tafel. Het helpt ook om de televisie uit te laten.

Wat eet je dan?

Niet iedereen vind het gemakkelijk om ’s ochtends een zwaar maal te eten. Gelukkig hoeft een gezond ontbijt niet per se uit een volkoren boterham met kaas te bestaan. Je kunt ook (volle) yoghurt met vers fruit of muesli eten, een smoothie van fruit, melk met wat ontbijtgranen erdoor geroerd, een zelfgemaakte volkorenmuffin, een bordje pap zonder suiker of havermoutpap. Deze laatste week je de nacht ervoor in water en kook je ‘s ochtends een minuutje met half water, half melk. Met wat vers sap erbij heb je zo al een heleboel voedingsstoffen binnen gekregen. Het gezegd luidt niet voor niets: verandering van spijs doet eten. Dat geldt ook voor het ontbijt.

Meer weten?

Altijd al eens willen zien waarmee men in de rest van de wereld ontbijt? Hier zie je foto’s uit 50 verschillende landen.

Boek Brainfood for kids | Nicola Graimes | ISBN 9789058712653 

Monkey Platter: laat je koter kiezen!

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Lunch op school als opvoedmoment

Lunch op school als opvoedmoment

Herinner je je nog de lunch op school? Boterhammen met kaas uit een zakje of trommel die je samen in de kring of aan je tafeltje at. Steeds meer ouders laten de boterham voor wat het is en kiezen voor een lunch in Bento stijl. Oftewel een monkey platter in een...

Tussendoortjes: Wat is nu wel en wat is nu niet gezond?

Tussendoortjes: Wat is nu wel en wat is nu niet gezond?

Met alle tussendoortjes die er tegenwoordig op de markt zijn, zien veel ouders door de bomen het bos niet meer. Wat is nu wel en wat is nu niet gezond? Veel tussendoortjes voor kinderen worden gepromoot als zijnde gezond terwijl dat lang niet altijd klopt. Zo bevatten...

Waarom smaakontwikkeling begint bij echt eten

Waarom smaakontwikkeling begint bij echt eten

Bij gezond eten denk je algauw aan vooral eindeloos véél vitamines en zo min mogelijk andere dingen, zoals suiker, vet, koolhydraten, calorieën - de lijst met ongezonds wordt telkens langer. Een element van gezond eten dat best wat meer aandacht verdient, is smaak....

Suiker, zout en witmeel

Suiker, zout en witmeel

Voor ouders is het soms moeilijk in te schatten wat wel en niet goed is voor je kind. We worden al jaren doodgegooid met voedingsadviezen, maar meestal gaat het hier om dieetadviezen. Zo gaan er bij veel mensen alarmbellen rinkelen bij producten met veel vet. Kleine...

Ode aan de E-nummers – of juist niet?

Ode aan de E-nummers – of juist niet?

Het boek ‘Ode aan de E-nummers’ van microbioloog Rosanne Hertzberger deed veel stof opwaaien. Want waren we net allemaal aan de vergeten groenten, huisgemaakte soepen en het zelfgemaakte speltbrood, beweert iemand plotseling dat het niet nodig is. Dat je eigenlijk net...

Waarom je je kind water geeft (en geen verborgen suikerklontjes)

Waarom je je kind water geeft (en geen verborgen suikerklontjes)

Water drinken is goed voor je. Weten we wel. Waarom wil je echt geen gewoonte maken van sapjes? En hoe maak je water drinken leuk? We spraken Claire van den Heuvel. Suikerklontjes Claire, auteur van de populaire Easy Peasy kookboeken, is fervent voorstander van het...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0