De doorgewinterde tuinder heeft de groenten uiterlijk in september in de grond gezet om vervolgens uit te rusten. Maar ik ben geen echte tuinder, ik doe maar wat. En daarom experimenteer ik dit jaar met een wintermoestuin. Tuinieren in de winter!
Toegegeven, het zal geen weelderig bloeiende en geurige moestuin zijn en het vergt wat gegoochel en gesmokkel, maar op deze manier kun je ook in de wintermaanden met je kinderen tuinieren.
‘s Winters in de moestuin
Witlof kun je binnen of buiten telen. De witlofwortels zet je rechtop in een kist of emmer van minimaal 25 centimeter diep, gevuld met tuinaarde. Als alle wortels stevig aangedrukt in de kist zitten, strooi je een paar centimeter aarde over de wortels. Sproei hier water met een flinke straal overheen, zodat de wortels weer zichtbaar zijn. Hierna hoeven ze in principe niet meer bewaterd te worden. Zet er vervolgens een tweede kist bovenop en sluit het volledig af met zwart zeil of folie. Zet de witlofbak in de tuin of schuur. Als je twee bakken vult, zet je er een in de schuur en een in de tuin. De tuinversie zal er iets langer over doen en zo heb je een langere periode verse witlof! De kroppen zijn al na een maand klaar om te oogsten.
De winterui kan nog tot half november geplant worden. Zorg ervoor dat het water goed weg kan. Andere uien kunnen vanaf februari in de volle grond.
Knoflook kun je van oktober tot half december planten. Plant de knoflook als het minimaal 7 graden is, anders groeit het niet goed. Oogsten doe je pas in juli of augustus.
Veldsla kun je rauw eten, maar ook als soep, gestoofd of in een stamppot. Het is een echte wintergroente die vanaf de herfst gezaaid kan worden. Zaai de plant in de winter bij voorkeur onder glas. In de winter groeit de veldsla langzamer. Als je na november zaait, kan de plant pas na vier maanden geoogst worden. Eerder zaaien geeft een groeiduur van twee maanden.
Spinazie kun je het beste in september zaaien, maar goed beschermd onder glas, in de onverwarmde kas of plastictunnel kan dit vanaf december nog.
Voorzaaien in december en januari
Prei kun je vanaf half januari zaaien. Kweek het binnen op, boven 18 graden. Als ze plantjes zo dik als een potlood hebben, kunnen ze naar buiten. Plant de prei in geulen: het onderste gedeelte kan zo bleken.
Verder kun je sla, tuinbonen, zomerkool, spinazie, bloemkool, raapstelen, radijs voorzaaien.
Moestuin in huis
Experimenteer er binnen lustig op los. Probeer radijsjes in alle maten, diverse slasoorten, wortels in een hoge pot, en vooral veel kruiden te planten. Zaai voor in een kasje en ontdek zelf of en hoe de planten het redden.
Kiem- en spruitgroenten geven snel resultaat, zijn supergezond en heerlijk op brood of in een salade. Het zijn plantjes die gegeten worden wanneer ze slechts een paar blaadjes hebben. In veel gevallen is het de microversie van een bekende groentesoort. Naast tuinkers, taugé en alfalfa zijn er ook allerlei onbekendere soorten: broccolikers, rodekoolkiemen, fenegriek, chinese bieslook, preikiemen, mosterdkers, kikkererwtenkiemen, venkelkiemen en rucolakers.
Je kunt hiervoor een kiemschaaltje kopen, maar een andere, misschien wel handigere methode is met een glazen pot en een stukje jute, kaasdoek of gaas. Doe de zaden in de schone pot en span de jute er overheen. Doe water in de pot en laat de zaden een nachtje weken. Spoel de kiemen om, met de jute strak op de pot geklemd, en laat de pot ondersteboven uitlekken, zodat er geen schimmel ontstaat. Spoel de kiemen daarna dagelijks ‘s ochtends en ‘s avonds af. Schroom niet om meerdere soorten kiemzaad bij elkaar te doen. Na een dag of zeven heb je een pot vol heerlijk en schoon kiemzaad.
Dus, een paar planten buiten, binnen experimenteren in bakken, voorzaaien en kiemen. Zo blijven je kinderen het hele jaar bezig met groei en bloei!
Meer weten?
The Year-round Vegetable Gardener | Niki Jabbour | ISBN 9781603425681
De bolster | Winterharde groenten