Maak je eigen Knäckebröd. Smaklig måltid!

door Cathelijne van den Bercken

Knäckebröd betekent breekbrood. Het is een knapperig roggebrood waar maar heel weinig water in zit. Daardoor is het lang houdbaar. Zo was het ooit vroeger bedacht in Zweden. En dan maakten ze grote ronde knäckebröden, met een gat in het midden. Daar ging een bezemsteel doorheen zodat de broden in de keuken opgehangen konden worden. Dat zag er vast tof uit!

 

Ik maak met mijn kinderen een kleine koekjesvariant. Als beleg gaat er een dikke laag roomboter en een plakje boerenkaas op.

 

Nodig voor Knäckebröd:

6 g gedroogde gist

135 ml lauwwarm water

een halve theelepel honing

een halve theelepel zout

60 g speltbloem + 2 eetlepels

200 g roggemeel

En zo maak je Knäckebröd:

Los het gist op in het water. Doe de honing en de 2 eetlepels speltbloem erbij. Laat het gistwater 10 minuten staan totdat het bubbelt. Dan weet je dat je gist actief is.

 

Roer de speltbloem, het roggemeel en het zout door elkaar. Roer het gistwater erdoorheen. Kneed kort totdat alles net gemengd is. Hoe langer je kneed hoe taaier je knäckebröd wordt. Als je deeg erg droog is kun je er een lepel water bij doen.

 

Dek de kom met het deeg af met plasticfolie. Laat het deeg een hele nacht rusten. Het deeg zal misschien een klein beetje rijzen. Dat is prima. De volgende dag zal het deeg wat gistachtig en zurig ruiken. Zo hoort het te zijn. Het heeft de hele nacht liggen fermenteren. Dat komt de smaak ten goede.

 

De volgende dag bereid je een bakplaat voor. Leg er een stuk bakpapier op. Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.

 

Bestrooi je werkvlak met roggemeel. Neem een kwart van het deeg. Rol het deeg uit zo dun als je kunt. Zo’n 1-2 mm zal het zijn zodat het nog net niet breekt. Snij met koekjesvormpjes de plak deeg in stukjes. Gebruik een vork om gaatjes in de vormpjes te prikken. Hierdoor gaan ze niet opbollen tijdens het bakken, de lucht kan er zo nog uit ontsnappen.

 

Bak de knäckebröd koekjes 12 minuten totdat ze licht gebruind zijn. Let goed op, want voor je het weet zijn ze verbrand. Smaklig måltid!

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Warme soepjes met Hollandse ingrediënten

Warme soepjes met Hollandse ingrediënten

Wat hebben doperwten, witlof en koolrabi gemeen? Ze zijn onterecht impopulair en heerlijk in de soep. Deze simpele soepen zijn zowel geschikt voor kleine kinderen als voor volwassenen. Voor de soepen is bouillon nodig. Je kunt dit zelf maken of uit een pakje halen....

Herfst: 8 x appel

Herfst: 8 x appel

Herfst is appeltijd. Dus verzamelden wij een paar heerlijke recepten en hoef jij alleen je kinderen nog maar aan het schillen te zetten. 8 x appel: Appelchips Supersimpel om te maken en ook nog een tijdje houdbaar. Verwarm de oven op 100 graden. Was de appel en haal...

Spannende proefjes om mee te experimenten

Had jij vroeger ook zo'n oom of tante die theezakjes kon laten vliegen of je haren rechtop kon laten staan met een ballon? Een paar attributen werden uit de keuken gevist en met een mysterieuze lach werd je meegenomen naar buiten. Daar werd dan een geheimzinnige truc...

Maak samen een wollicht

Maak samen een wollicht

Weet je nog dat ik een sprei aan het borduren was? Ik heb nog heel wat stukken van wollen dekens over. Voordat de mot erin komt wil ik daar wat mee doen. Mijn eerstvolgende project is een lampenkap. We willen meer licht boven de knutsel-lees-spelletjes-tafel van de...

Een recycletuin van kinderlaarzen en gebroken servies

Een recycletuin van kinderlaarzen en gebroken servies

In eerdere artikelen kon je al lezen over de ontdektuin, de kindermoestuin en de onkruidmoestuin. Gelukkig is er meer: de recycletuin! In plaats van naar het dichtstbijzijnde tuincentrum te gaan, loop je kringloopwinkels af, bekijk je kosteloos materiaal met...

Magisch toverstokje zelf maken

Magisch toverstokje zelf maken

Voor kinderen zit de wereld vol magie. Met dit schattige toverstafje is de magie compleet. Voor feeën en tovenaars! Begin met het maken van het stokje. Hiervoor neem je een lapje stof van ongeveer 15 bij 8 centimeter. Versier het eventueel met bandjes. Vouw het lapje...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0