Niet diëten, maar gezond eten

door Sandii Zachte

Aan de ene kant tillen veel mensen niet zo zwaar aan gezonde voeding en vinden de huidige ‘eet gezond’-campagnes overdreven, aan de andere kant liegen de cijfers (onderzoek 2004) er niet om: Het aantal jongens dat op 9-jarige leeftijd te dik is, is toegenomen van 9,0 naar 16,1 procent. Dit is een toename van tachtig procent! Bij 15-jarige meisjes is het aantal dat te dik is verdubbeld van 10,0 naar 20,1 procent. De cijfers voor obesitas laten een minstens zo sterke groei te zien. Zo had in 1997 nog 1,2 procent van de vierjarige jongens obesitas, in 2002-2004 was dat al 3,8 procent. Bij 13-jarige meisjes is het percentage gestegen van 0,6 naar 2,7.

Bovendien is er nog een probleem: diabetes type 2. Deze aandoening die vroeger bekend stond als een echte ouderdomsziekte is, komt nu voor bij 12000 kinderen. Dit aantal stijgt met drie procent per jaar. De enorme stijging komt vooral vanwege obesitas bij kinderen.
Naast diabetes en obesitas kunnen kinderen van een slecht voedingspatroon last krijgen van hart- en vaatziekten, neurologisch klachten krijgen en problemen bij de ontwikkeling van spieren en botten.

Normaal doen

In een artikel over te zware kinderen, las ik het volgende prachtige citaat:
“Dat (3 kilo verliezen bij overgewicht van een kind – red.) is niet eens zo moeilijk. Gezonder eten, meer bewegen. Mensen zeggen dan: ‘Je mag een kind zo een dieet niet aandoen.’ Maar dat ís geen dieet. Dat is normaal doen.” – Stefan Kleintjes.

Wat is dan precies normaal doen? Een kind van een tot drie jaar heeft ongeveer 1000 calorieen per dag nodig, een kind van vier tot acht jaar 1400. Het spreekt voor zich dat twee a drie chocoladerepen (455 calorieen per stuk) per dag geen volwaardige en volledige voeding is. Het is niet zozeer zaak om te letten op hoeveel je eet, maar vooral op wát je eet.

Een glas limonade bevat verder geen nuttige voedingsstoffen

Even calorieën tellen

Kinderen tot 3 jaar hebben ongeveer 150 gram fruit, drie boterhammen, 75 gram groente, 75 gram koolhydraten zoals aardappels, rijst, pasta en peulvruchten, 3 deciliter melkproducten, 10 gram kaas, 60 gram vlees(vervangers), vis of ei, 30 gram boter en olie en 7,5 deciliter vocht (inclusief melk) nodig volgens het voedingscentrum. Andere bronnen – die ik betrouwbaarder acht – raden meer groente, eiwitten en vet, en minder boterhammen aan. Zinvolle voedingsstoffen, dát hebben ze nodig.

Aangeraden wordt om dit te verdelen over zes eetmomenten, wat in de praktijk neerkomt op drie maaltijden en drie tussendoortjes. Een broodmaaltijd, een fruitmaaltijd en een avondmaaltijd kunnen dus aangevuld worden met drie tussendoortjes die de overige aanbevolen hoeveelheid inhouden.

Voorbeeld: Als je peuter ‘s ochtends twee sneetjes brood met daarop kaas, ‘s middags nog een boterham met een gekookt ei en een stuk fruit en ‘s avonds aardappelpuree (met melk en boter), een klein stukje vlees en een opscheplepel groente krijgt, heb je het volgende nog over voor de andere drie eetmomenten: een half stuk fruit, 200 mililiter melkproduct, 10 gram vetten en 6,5 deciliter vocht. Wanneer je je kind tussendoor een half stuk fruit, wat rauwkost, een bakje yoghurt en verder water geeft ben je dus goed bezig.

Uiteraard is het niet nodig om deze aantallen heel strikt aan te houden, maar het voorbeeld is bedoeld om aan te geven dat kinderen al snel teveel eten op een dag. Meer suikers en vetten heeft een kind niet nodig. Een glas limonade bevat al gauw over de 50 calorieen per glas en bevat verder geen nuttige voedingsstoffen. Zo’n glas is dus geheel overbodig. Tel daarnaast een lekker koekje en je kind krijgt al meer calorieen binnen dan nodig.

Een kind van vier tot acht jaar heeft ongeveer 150 gram fruit, 125 gram groente, 120 gram brood (3 sneetjes), 125 gram koolhydraten uit aardappels, pasta, rijst en peulvruchten, 400 mililiter melkproducten, 10 gram kaas, 70 gram vlees(vervangers), vis en ei, 30 gram boter en een liter vocht (inclusief melk) nodig.

In deze leeftijd krijgen kinderen nog vaker zoetigheden aangeboden. Dit is allemaal overbodig en wordt genuttigd bovenop de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Natuurlijk moet eens iets lekkers kunnen, maar bedenk wel dat dit extra’s zijn en kunnen leiden tot overgewicht. Een volkoren koekje met stukjes fruit wordt vaak gezien als alternatief, maar het is een gezonde tegenhanger van zoete witmeelkoekjes.

Kijk naar je kind: kan het een extra boterham gebruiken? Prima! Pin je niet teveel op gemiddelden vast. Maar eens in de zoveel tijd eens kijken naar wat gemiddeld is, is misschien wel raadzaam.
Eet niet alleen gezond om overgewicht te voorkomen, maar vooral omdat je er een gezond lijf van houdt. Iemand die gezond eet en genoeg beweegt voelt zich fitter. Iemand die zich fit voelt beweegt meer en wordt gemiddeld ouder!

Gezonde voeding op Kiind Magazine:

Dorstlessers voor kinderen

Tussendoortjes: Wat is nu wel en wat is nu niet gezond?

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Krijgt mijn baby genoeg melk?

Krijgt mijn baby genoeg melk?

Genoeg melk of niet? Hoe weet je of je baby genoeg melk binnenkrijgt? Het is een bekend fenomeen in ziekenhuizen. Pasgeboren baby’s die door gebrek aan kennis te snel worden bijgevoed met kunstvoeding, omdat zorgverleners denken dat de baby niet genoeg melk...

Suiker, zout en witmeel

Suiker, zout en witmeel

Voor ouders is het soms moeilijk in te schatten wat wel en niet goed is voor je kind. We worden al jaren doodgegooid met voedingsadviezen, maar meestal gaat het hier om dieetadviezen. Zo gaan er bij veel mensen alarmbellen rinkelen bij producten met veel vet. Kleine...

Zo geef je een tweeling borstvoeding

Zo geef je een tweeling borstvoeding

Een tweeling borstvoeding geven vraagt om andere trucjes dan een eenling. We vroegen tips aan lactatiekundigen Gonneke Veldhuizen-Staas en Stefan Kleintjes die Het nieuwe borstvoedingboek schreven. Voorbereiding Zoals met alles begint ook een tweeling borstvoeding...

Aan tafel, gezellig!

Aan tafel, gezellig!

Aan tafel met je baby of dreumes is een feest. Ze willen alles ontdekken. Liefst met handen en voeten, dus ja, na etenstijd heb je wél veel poetswerk. Maar het is in elk geval haast vanzelfsprekend een gezellige boel. Dat kun je meestal niet zeggen van de peuterfase...

Clustervoedingen: happy hour voor je baby

Clustervoedingen: happy hour voor je baby

Happy hour. Dat ken je vast nog wel uit de tijd dat je geen oppas nodig had om een avondje weg te gaan: aan het begin van de avond zijn de drankjes tegen een gereduceerde prijs. Met je vrienden in de kroeg, bij elkaar zijn en veel drinken in korte tijd, daarna vaak in...

Het tienstappenplan voor kolven

Je bent zwanger of hebt een jonge baby en beseft: straks moet ik weer werken, hoe pak ik dat kolven aan? Het idee aan kolven op het werk kan je behoorlijk onzeker maken, je stelt je op een bepaalde manier erg kwetsbaar op ten opzichte van je collega's. Een goede...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0