Zo overleef je de autoreis naar je vakantiebestemming

door Gastauteur

Vakantie vieren is fantastisch, maar een lange reis met kinderen is minder ideaal. Toch kan de reis al een feest op zich zijn – of op zijn minst best uit te houden.

Als kind vond ik de reis naar ‘ver weg’ (wat meestal helemaal niet zo ver was) heerlijk. Lekker in de file staan en mensen kijken. In je zwembroek op je slaapzak met een tas tussen je benen. Een beetje te dicht tegen je broertje -die je regelmatig een duw moet geven omdat hij in de weg zit- aangeplakt je favoriete boek lezen en veel te veel snoepen. Nog steeds vind ik de reis naar de bestemming een feestje, zelfs met vier kinderen op de achterbanken!

De reis

Het gemakkelijkst is om simpelweg niet in de auto te stappen. Neem lekker de fiets of stap in de autoslaaptrein, ideaal!
Wil je dan toch echt met de auto naar het zonnige zuiden, of het prachtige noorden afreizen, zorg dan voor een leuke route. Op de snelweg kun je weliswaar lekker snel rijden, maar het is niet erg afwisselend. Halverwege de dag kun je ervoor kiezen een uurtje binnendoor te rijden. Stop even om op een markt in een pittoresk dorp wat lekkers te halen en dat op te peuzelen. Geniet van het tempo. Je bent op vakantie, je hebt toch zeker geen haast?


Het is vakantie, je hebt toch zeker geen haast?

Verspreid je reis over twee of misschien zelfs drie dagen en reis op je gemak. Pauzeer wanneer daar behoefte aan is en zorg voor voldoende tijd om uit te rennen (of kruipen), spelen en rustig wat te eten. Zo kun je de reis naar de bestemming ervaren als vakantie.

In de auto

Er zijn zoveel mogelijkheden om het ook tijdens het rijden gezellig te houden, waar veel winkels zich dus ook slim op inspelen. Pakketjes met kleine cadeautjes en wat lekkers erin, dvdspelers en videogames voor in de auto, vakantiespelletjesboeken, kletsboeken om in de auto samen in te vullen en tekenborden die goed op schoot liggen. Hoewel er zeker handige en leuke spulletjes te koop zijn, is het niet nodig om kapitalen uit te geven aan een gezellige autorit. Met simpel spul dat je in huis hebt kun je zorgen voor urenlang vermaak. Voor alle leeftijden zorg je voor iets te eten en te drinken. Water is lekker fris, gezonder en milieuvriendelijker dan pakjes drinken. En het plakt niet!

Geef ze in de auto een eigen tasje met daarin wat speelgoed, een flesje drinken en wat te eten. Laat ze zelf bepalen wat ze ermee doen en wanneer ze het opeten of drinken. Eventueel hou je zelf een tasje bij de hand met reservervoorraad.

Voor de allerkleinsten: neem een paar kleine dieren, auto’s of poppen mee. Een oude telefoon, doosje rozijntjes of sleutelbos doen het ook altijd goed. Stop het in een klein tasje of doosje, erin en eruit halen is al een spel op zich.

Peuters: het eerder genoemde speelgoed is bij deze leeftijd ook erg in trek. Dat kun je nu aanvullen met wat krijtjes en een stevig schrijfboek zodat ze op schoot kunnen kleuren. Raamstickers zijn ook leuk, net als favoriete boekjes. Kan je kind zich al goed concentreren? Dan kan je ook een luister-cd met zijn favoriete verhaal aanzetten, of natuurlijk zelf voorlezen.

Kleuters: luister-cd’s! Urenlang succes gegarandeerd. Neem bijvoorbeeld De dwergjes van Tuil van Paul Biegel of Pluk van de Petteflet. Je moet er zelf immers urenlang naar luisteren, dan kan het maar beter een mooi verhaal zijn!
Een kaart waarop je de route kan uittekenen, met onderweg de bezienswaardigheden of al ingeplande pauzeplekken. Deze kun je er ook achteraf samen opzetten, als je verder rijdt. Doe de kaart in een notitieboek; je kleuter kan daarin kleuren, oefenen met schrijven als hij daar al aan toe is en mooie vindsels plakken. Een erg leuk aandenken aan de vakantie als je dat samen een beetje bijhoudt!
Kleine handwerkjes zoals vingerhaken, punniken of breivorken zijn fijn om te doen in de auto. Leer het je kind voor vertrek want vanaf de voorbank helpen is wat lastig! Ben je muzikaal (of kun je tegen herrie)? Een paar instrumenten in de auto, zoals sambaballen, zijn ook leuk voor de afwisseling. Doe vooral mee! Neem verder een tekenblok met krijtjes, stempels en stickers mee.

Schoolkinderen: de routekaart met vakantiedagboek blijft leuk; ze kunnen er nu ook in schrijven en van alles verzamelen om er later in te plakken.
Pas de spullen die je meeneemt aan aan wat je kind leuk vindt, of laat ze gewoon zelf wat pakken. De een zal dolblij zijn met dat extra rekenblad en de ander doodongelukkig. Breng voor vertrek een bezoek aan de bibliotheek: een paar goede boeken, een stripboek en de luistercd’s, zo zijn ze een tijdje zoet.
Voor grotere kinderen zijn de verhalen van Roald Dahl hilarisch, ook leuk om zelf weer te horen. De cd ‘Helden!’ is ook echt een aanrader. Door de ogen van kinderen vertelt Janny van der Molen het verhaal van mensen die de wereld door hun moed een stukje mooier maakten.

Spelletjes

Onderweg speel je bergen spelletjes; ‘Ik zie ik zie wat jij niet ziet’, zing liedjes fout en laat de kinderen ze verbeteren. Maak samen een gek liedje of verhaal, tel de kale vrachtwagenchauffeurs van hier tot aan…, of de eerste honderd rode auto’s of verzin ter plekke een opdracht: ‘wie het eerst een schaap ziet die…’ (vul maar in). Spelletjes waar ‘snel slapen’ en ‘lang stil’ in zijn verwerkt, zijn lekker rustig, dus doe daar vooral je voordeel mee. Als er te winnen valt doen veel kinderen graag mee!

Pauzeer echt regelmatig, een kind heeft beweging nodig, zeker als het de rest van de tijd weinig anders kan dan stilzitten. Neem een (opblaas)bal mee, een springtouw of speel tikkertje. Zie je een leuke speeltuin? Las een pauze in, ook al komt het tijdstip niet zo goed uit. Wie weet wat je nog tegenkomt, grote kans dat dat weinig is als je langs de snelweg rijdt.
Tijdens deze pauzes kun je je kind best wat extra verwennen: neem wat grappige traktaties mee of misschien dat snoep wat je normaal nooit koopt.

Proviand

Het is slim om voedsel mee te nemen dat lekker is, maar niet al te zoet. Van een berg snoep kunnen kinderen -en jijzelf ook- erg misselijk worden.
Neem vooral vers fruit, deels ongesneden en deels verwerkt in een fruitsalade, vruchtensap, veel water, blokjes kaas of een droge worst en een blik olijven, kerstomaatjes en kleine komkommers, kleine bakjes yoghurt en wat chips en koek of muffins mee.

Als het einde van de dag nadert en de goede stemming om dreigt te slaan, bedenk dan dat het logisch is. Toon begrip, beloof een ijsje en doe vooral ook even lekker gek. Laat je kind zelf vertellen wat het nu graag zou willen voor je verder rijdt en probeer dat dan ook te doen. Zo zorg je dat de stemming er nog even in zit!
Gaat het echt niet meer, stop dan gewoon. Zoek een plekje, morgen weer een dag om verder te reizen. Vier alvast vakantie en geniet met elkaar!

Doe mee met het vakantieprogramma en ervaar minder stress en meer plezier.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Kom naar ons zwaaien op de Ouders Natuurlijk beurs!

Kom naar ons zwaaien op de Ouders Natuurlijk beurs!

14 juni is het ein-de-lijk* weer tijd voor de Ouders Natuurlijk beurs. Dit is de enige beurs waar je je kinderen wel mee naartoe kunt nemen!   Op de beurs vind je antwoord op al je vragen rondom zwangerschap en ouderschap, want het stíkt er van de lezingen: over...

Kinderen redden de aarde met milieubewustzijn

Kinderen redden de aarde met milieubewustzijn

Het milieu staat onder grote druk, er wordt veel te veel afval geproduceerd, energie en water verbruikt en vervuild. Het is belangrijk dat wij ons met de kinderen inzetten voor een beter milieu en hen bewustmaken van de invloed die zij zelf hebben op de vervuiling van...

Zomer zonder zorgen

Zomer zonder zorgen

Met de voorbereiding op de zomervakantie denken we meestal alleen aan op reis gaan en dat terwijl de meeste mensen vooral thuis zullen zitten met hun kroost! Wanneer je schoolgaande kinderen hebt is het verstandig je hier op voor te bereiden. Je kinderen missen het...

Achter de schermen bij het Kiindfestival

Achter de schermen bij het Kiindfestival

We kunnen natuurlijk steeds jubelen dat het Kiindfestival geweldig gaat worden, MAAR... Zo'n dag moet ook georganiseerd worden. En dat is heel leuk, en soms ook een hoop gedoe bij elkaar. Dus bij deze: 'Wat je normaal niet ziet van het Kiindfestival': een kijkje...

Hoe relaxed is vakantie voor ouders eigenlijk?

Hoe relaxed is vakantie voor ouders eigenlijk?

Jippie het is zomervakantie! Tijd voor zon, zee, ijsjes en vooral lekker ontspannen. Dacht ik. Uit diverse onderzoeken blijkt dat vakantie een grote stressfactor is. En dat geldt zowel voor de voorbereiding, de aanloop naar de bestemming en de reis zelf. Op het moment...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0