Je baby laten huilen, is dat nou echt zo erg?

door Christel Rengers
laat je baby niet alleen huilen

Huilen. De meningen verschillen er nogal over. Niet alleen tussen ouders onderling maar ook onder professionals.

Zo was er een tijd geleden veel te doen over baby’s en huilen. Australische onderzoekers ‘ontdekten’ dat *tromgeroffel* baby’s die je laat huilen sneller in slaap vallen. Waarna als klap op de vuurpijl dit juweeltje de wereld in werd gestuurd: ‘Hoewel de uithuilmethode het kortst duurt, is dit niet per definitie de juiste keuze, want het kan stressvol zijn voor de ouders’! Mja. Alleen voor de ouders?

WAT WORDT ER ONDERZOCHT?

Een huilende baby kan inderdaad behoorlijk stressvol zijn voor ouders. Niemand zal dat ontkennen. Dat is ook een beetje de bedoeling. Een trucje van de natuur dat ouders ‘dwingt’ er iets aan te doen. Ga je op zoek naar informatie of onderzoeken over huilen en slapen, dan merk je dat die meestal vanuit het oogpunt van de ouders geschreven zijn. De mogelijke oplossingen (slaaptraining) zijn over het algemeen ook gericht op de beleving van de ouders. Maar is de vraag niet vooral hoe stressvol het alleen huilen voor de baby zelf is? Dat alleen laten huilen negatieve gevolgen kan hebben is misschien geen fijne boodschap om te horen. Helemaal niet wanneer je slaaptraining toegepast hebt. Het is echter wel noodzakelijk om informatie te hebben zodat je een geïnformeerde keuze kunt maken.

BOUW JE EIGEN STAM EN GROEI SAMEN IN DE KIINDSPEELTUIN

Groei, verbind en speel 

MAAK CONTACT MET GELIJKGESTEMDE OUDERS

Al meer dan 1.000 andere ouders uit alle hoeken van Nederland, België en zelfs daarbuiten, ontmoeten elkaar in de Kiindspeeltuin.

ontmoet onze experts

Tijdens onze online expertsessies krijg je de kans om van alles te leren over uiteenlopende onderwerpen en kun je direct vragen stellen!

ME-time met ons prachtige papieren tijdschrift

Ben je al abonnee op ons blad, dan kun je natuurlijk supersimpel overstappen, want als Kiindspeeltuiner krijg je het tijdschrift ook!

Enorm geheime bonussen

Wij houden van jou verwennen.

stap uit niet-helpende gedachtes

Zit jij ook soms vast in gedachtes die je niet helpen? Reset je brein met onze videolessen. Dat is lief voor jezelf zijn.

Z

je ontwikkelen vanuit je luie stoel

Vier keer per jaar een inspirerende cursus die je helpt om alles uit het ouderschap te halen. En deze doe je gelijktijdig met je mede-Kiindspeeltuiners!

WAT JE WILT WETEN OVER DE KIINDSPEELTUIN

Wees welkom in de Kiindspeeltuin! Hét platform en dé ontmoetingsplaats voor iedereen die geïnteresseerd is in en wil leren over alles wat samenhangt met natuurlijk ouderschap.

We maken al een aantal jaren een super mooi en zinnig tijdschrift. Hoe fijn zou het zijn als je in besloten omgeving over de onderwerpen die je daarin leest verder kunt praten? Elkaar bevragen, lezen hoe anderen het doen, informeren, leren en inspireren op een dieper niveau dan even vluchtig op een forum of in een Facebook-groep? Waar je kunt leren door cursussen te volgen en met elkaar groeit in het ouderschap? We creëren daarom met liefde een plek, een community, een stam waar jij je fijn, begrepen en veilig voelt: de Kiindspeeltuin!

 

WAAROM DE KIINDSPEELTUIN?

De Kiindspeeltuin gaat verder waar ons prachtige tijdschrift stopt. En dat in een besloten omgeving, los van social media. We gaan verder met de onderwerpen die je leest en je hebt interactie met andere Kiindgekkies ehh… lezers.

Bovendien word je gefaciliteerd om je eigen stam op te bouwen, je wordt uitgenodigd voor challenges die we gezellig met elkaar doen en er is ruimte om verder te leren en je te verdiepen in de thema’s die je van Kiind interessant vindt.

GESLOTEN TOT NADER ORDER

Je kunt je niet altijd inschrijven voor de Kiindspeeltuin. Dit kan slechts een paar dagen per maand. De poorten zijn nu gesloten, je ziet op de afteller wanneer de Kiindspeeltuin weer open gaat. Zeker weten dat je de inschrijving niet mist? Zet jezelf vrijblijvend op onze wachtlijst!

DE INSCHRIJVING GAAT OPEN OVER

Dag(en)

:

Uur(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

Groei, verbind en speel 

REACTIES

UIT DE KIINDSPEELTUIN

"Zulke zinnige tips van Kiind gelezen/gehoord vanavond. Geeft me helemaal de moed voor de tijd die nog voor ons ligt."

"Epic video! Goede Tips!!"

Je hebt een dorp nodig om een kind op te voeden

Zodra je kinderen krijgt, kom je in een nieuwe wereld terecht. Een wereld met misschien wel meer vragen dan antwoorden. Je wilt er alles van weten, slurpt alle informatie op die je kunt vinden en tegelijkertijd overweldigt het je ook wat er allemaal te leren valt. Wat hebben kinderen eigenlijk nodig? Voor veel ouders gebeurt er in die eerste fase veel in het hoofd. Feitjes, weetjes, informatie. Daarna leer je je kind pas echt kennen en je ontdekt dat ondanks alles wat je gelezen hebt, jouw kind toch echt zijn unieke zelf is. Met een eigen gebruiksaanwijzing. Als baby, maar ook als peuter én als uit de kluiten gewassen kind. 

Wanneer je kind dan groter wordt, vind je jezelf misschien ineens terug. Wie was jij ook alweer? En je begrijpt je kind nu, maar snap je jezelf eigenlijk wel? Weet je wat jij nodig hebt om de ouder te kunnen zijn die je wilt zijn? En op wie kun je leunen, waar is je netwerk? Dikke kans, dat je nu pas merkt hoe belangrijk het is om goed voor jezelf te zorgen.

Wij nemen je in ons online lidmaatschap de Kiindspeeltuin, mee in dit hele traject. Je hoeft het wiel niet zelf uit te vinden. We geven informatie over wat kinderen nodig hebben, we helpen je je kind te begrijpen en we helpen je om jezelf te begrijpen en te groeien in het ouderschap. Zodat jij meer in balans kunt zorgen voor je kleine mensjes. We maken cursussen/trainingen en groepscoachingscalls.
We doen het gelukkig niet alleen. Je hebt een dorp nodig om een kind op te voeden, nietwaar? Zo heb je ook een dorp nodig om een Kiindspeeltuin te laten groeien. In de Kiindspeeltuin kun je leunen op de andere fijne leden van de online community. En echt waar, het is een groep vol liefdevolle, zachtaardige mensen. Daar hoor jij ook tussen!

ELKAAR LATEN GROEIEN

In de Kiindspeeltuin kun je je met andere lezers van Kiind verdiepen in wat jij belangrijk vindt. Verder praten over onderwerpen uit het tijdschrift, nieuwe cursussen van ons volgen en vragen stellen. Daarnaast is ons doel om de Kiind-lezers zo veel mogelijk met elkaar te verbinden: als je wilt, kun je op het besloten platform invullen waar je woont en zo zien welke andere Kiindspeeltuiner er in je buurt woont. Stuur elkaar een berichtje en spreek gezellig af.

Gaaf hè? Denk je eens in wat een mogelijkheden dat geeft! Nu kun je gewoon zien dat er in jouw regio mensen op zoek zijn naar gelijkgestemden om mee af te spreken. Wij willen ervoor zorgen dat je offline en online een mooi netwerk opbouwt.

Je ontvangt complete pakketjes vól verdieping en je kunt er in de Kiindspeeltuin met je online stam over sparren. We kunnen elkaar dan echt laten groeien!

Daarnaast kun je in de Kiindspeeltuin verder praten over thema’s waar op sociale media vaak te weinig ruimte voor is. En het is mogelijk om in contact te komen én contact te houden met mensen zoals jij.

IS DE KIINDSPEELTUIN VOOR JOU? 

De Kiindspeeltuin is niet voor iedereen. Het ligt voor de hand dat het niets voor jou is als je je niet in het tijdschrift kunt vinden. Maar let op: daarnaast is de Kiindspeeltuin niet per se voor iedereen die Kiind leest. Het is namelijk ook niet voor jou als je geen behoefte hebt je netwerk uit te breiden of per ongeluk een nieuwe beste vriend(in) te ontmoeten, je verder te ontwikkelen als ouder en mens of als je natuurlijk ouderschap superstom vindt.

Het is al helemáál niets voor jou als je graag zwart-wit denkt en kritiek op anderen hebt.

Sta jij wel te springen? Zin om te groeien? Ben je mild naar anderen? Vind je het leuk om gelijkgestemden te ontmoeten? Dan lijkt het ons superfijn je erbij te hebben!

DIT KRIJG JE 

Als lid ontvang je toegang tot de community Kiindspeeltuin + ieder seizoen de nieuwe editie Kiind op de mat  + eerste kans en voordeel op evenementen + toegang tot onze nieuwe cursussen + gekkigheid!

N

4 x per jaar een cursus van minimaal € 97.
Dat is een waarde van € 388 per jaar.

N

6 x per jaar een uitgave van ons abonnement. Dat zijn 4 tijdschriften op je mat en 2 ebooks met een waarde van € 49 per jaar.

N

Online groepscoaching à € 45 per maand
Dat is een waarde van € 540 per jaar.

N

Videolessen ter waarde van minimaal € 520 per jaar.

N

Plus supergeheime bonussen van minimaal € 100 per jaar.

N

Dat is een totale waarde van € 1.597 per jaar!

Dat is per maand € 133,08

L

En natuurlijk een fijne stamgroep!
Dat is onbetaalbaar.

Maar je betaalt minder dan € 15 per maand!

Of nóg minder, wanneer je als abonnee overstapt en uitgaves tegoed hebt.

Levenslang toegang tot je

EXTRA'S

Ook als je stopt in de Kiindspeeltuin, blijven de videolessen, opgenomen expertsessies en de meeste extra's beschikbaar!

Je extra's bewaren we namelijk in je account van Kiind.nl. Dus geen toegang meer tot de Kiindspeeltuin = nog wel toegang tot je extra's!

Zolang Kiind bestaat (en wij gaan uit van altijd) kun jij blijven leren en groeien.

ONTMOET ONZE

EXPERTS

Van deze leukerds viel al van alles te leren.

Jannie Engels

Jannie Engels

Minimalist

Haar afstudeerproject voor haar opleiding vormgeving ging over minimalisme. Jannie ging all the way: ze deed bijna al haar spullen weg (inclusief speelgoed van de kinderen) en kocht een jaar lang niets. Een aantal jaar verder ziet haar huis er weer gezellig (maar evengoed opgeruimd) uit en is minimalisme juist een levensvisie geworden waar ze elke dag baad bij heeft als moeder van drie tieners.

Nina Mouton

Nina Mouton

Mild ouderschap

Waarom zette ik mijn zoon in een hoek terwijl zijn hart ervan brak en het mijne ook? Nina is schrijver van Mild Ouderschap en legt in de Kiindspeeltuin uit wat mildheid naar jezelf, je kinderen en je omgeving toe betekent.

Milli Hill

Milli Hill

Positief over bevallen

Een positief gevoel over je bevalling zit hem niet in de geboorte zelf, het zit hem in jouw persoonlijke gevoel van regie over je eigen bevalling. En dús gaat bevallen over jouw lijf, jouw rechten en jouw leven. Hartstikke feministisch, zegt de bevlogen Milli Hill.

Annemiek Verbeek

Annemiek Verbeek

Gastvrouw

In ons blad legt ze elk kwartaal een bevallingsprotocol onder haar journalistieke loep en in de Kiindspeeltuin organiseert ze online sessies waarbij de Kiindspeeltuinthema's worden besproken. 

SANDII ZACHTE

SANDII ZACHTE

HUTTENBOUWER

Kiind roept al jáááren: huttenbouwen is ook opvoeden! Maar hoe dan? Sandii weet: juist door minder te doen, voed je meer op. Knap staaltje lui ouderschap dus. Volg onze cursus en ontdek hoe je met zo min mogelijk moeite ervoor zorgt dat je kinderen de hut niet afbreken (pun intended).

CAROLINE VERLEE

CAROLINE VERLEE

Onvoorwaardelijk ouderschap

Straffen en belonen laten we het liefst achterwege in onze opvoeding, maar dat is niet altijd makkelijk. De sleutel hiertoe is helaas geen kant en klaar stappenplan. Caroline helpt je om een stap te zetten van gedrag-gericht opvoeden naar relatie-gericht opvoeden.

NIET ALTIJD OPEN

Je kunt je niet altijd inschrijven voor de Kiindspeeltuin. Dit kan slechts een paar dagen per maand. De poorten zijn nu gesloten, je ziet op de afteller wanneer de Kiindspeeltuin weer open gaat. Zeker weten dat je de inschrijving niet mist? Zet jezelf vrijblijvend op onze wachtlijst!

DE INSCHRIJVING GAAT OPEN OVER

Dag(en)

:

Uur(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

Groei, verbind en speel 

Een huilende baby kan stressvol zijn voor ouders. Een trucje van de natuur

WAAR VIND JE DE JUISTE INFORMATIE?

Om te beginnen is het belangrijk om bij elk nieuw onderzoek de onderzoeksvraag te achterhalen. Wanneer de vraag is: ‘Op welke wijze valt een huilende baby’s het snelst in slaap?’. Dan kan het antwoord heel goed zijn: ‘Baby’s die alleen in bed huilen’. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het een goed idee is. Het zegt alleen iets over de duur van het huilen en de rust die ouders beleven. Het Australische onderzoek bijvoorbeeld zegt weinig over de invloed op de baby en diens ontwikkeling.

Daarnaast is het ook handig om te weten dat de meeste baby’s uit het onderzoek ouder zijn dan één jaar. Ook is het belangrijk om te weten dat tijdens veel onderzoeken ouders rapporteren wat de invloed van een slaaptraining is op de baby. Aangezien het de beleving van de ouders betreft kun je niet spreken van een objectieve conclusie, laat staan dat je kunt meten wat de invloed is op de ontwikkeling.

EEN RICHTLIJN OM TE HUILEN

Ook in Nederland duiken vergelijkbare onderzoeken en richtlijnen regelmatig op. Zo was er ooit de richtlijn ‘Excessief Huilen’ waar veel om te doen was. Nu is er de concept-richtlijn ‘Slaap en slaapgedrag bij kinderen’ die TNO momenteel ontwikkelt voor de Jeugdgezondheidszorg. Hierin staat onder andere dat JGZ-professionals ouders zouden moeten adviseren om baby’s die niet doorslapen alleen te laten huilen. Wilde het NIP (Nederlands Instituut van Psychologen) hier in eerste instantie aan meewerken, inmiddels staat op de website van het NIP dat de concept-richtlijn onvoldoende rekening houdt met de huidige kennis en wetenschap over hechting, sensitief ouderschap en wat normaal slaapgedrag is bij baby’s. Het NIP heeft verder er onvoldoende vertrouwen in dat de (fundamentele) bezwaren zullen leiden tot grondige wijziging van de richtlijn en heeft besloten niet verder mee te werken aan de richtlijn.

Dat is geen kleinigheid. Mocht TNO de input van het NIP alsnog naast zich neer leggen dan kun je je terecht afvragen hoe serieus je een dergelijke concept-richtlijn kunt nemen. Wanneer zo’n concept verandert in een vaste richtlijn die vervolgens door professionals gebruikt wordt om ouders van advies te voorzien, kan dat ernstige gevolgen hebben.

DE NADELEN VAN BABY’S ALLEEN LATEN HUILEN

De effecten van alleen huilen verschillen per individu, zijn onmogelijk te beoordelen aan de buitenkant en zijn van te voren niet te voorspellen. Net als met andere ervaringen verschilt de invloed hiervan per persoon. Een baby alleen laten huilen kan wel degelijk een negatieve invloed hebben op verschillende ontwikkelingsgebieden.

HOE ZIT HET MET HUILEN EN HECHTING?

Zo kan alleen laten huilen het ontstaan van een veilige hechting en algeheel basisvertrouwen verstoren. Oorzaak hiervan is dat jonge kinderen door alleen te huilen leren dat ze tijdens angstige en verdrietige momenten op zichzelf aangewezen zijn. Wat niet alleen kan zorgen voor een onveilige hechting met de ouders, maar ook later met een partner. Het kan het ontwikkelen van het empathisch vermogen beïnvloeden, omdat dit aangeleerd wordt door het ervaren van empathie.¹ Hechting en het empathisch vermogen worden beiden beïnvloed door het hechtingshormoon oxytocine. Oxytocine wordt aangemaakt bij fysiek contact tussen ouder en kind. Dit kan zijn door te knuffelen, troosten, dragen, samen slapen en het geven van borstvoeding. Het versterkt de band, vermindert stress en helpt baby’s om emoties te reguleren.

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat baby’s die alleen, huilend in slaap vielen verhoogde cortisolwaardes in hun bloed hadden

VAN ZELFREGULATIE IS GEEN SPRAKE

Wanneer een baby stress ervaart geeft de amygdala een signaal af wat via een kettingreactie zorgt voor de aanmaak van cortisol (de HPA-as). Uit diverse onderzoeken is gebleken dat baby’s die alleen, huilend in slaap vielen verhoogde cortisolwaardes in hun bloed hadden. Te hoge cortisolwaardes in de jeugd kunnen de ontwikkeling van diverse neurostransmittersystemen aantasten. Dit komt omdat mensenbaby’s geboren worden met ongeveer twintig procent van de totale hersencapaciteit. De hersenen en daarbij de biochemische systemen ontwikkelen zich in de eerste jaren na de geboorte met als uitschieter de groei tijdens het eerste jaar. Deze systemen zijn bij kleine kinderen niet alleen nog onvolgroeid, ze zijn ook instabiel en reactief. Wordt er niet gereageerd op hun stress dan kunnen de cortisolwaardes enorm oplopen. Van zelfregulatie is geen sprake, omdat baby’s hier nog niet toe in staat zijn.¹ Ook bestaat er voor een baby nog geen verschil tussen dag en nacht en begrijpt het niet waarom het dan ineens op zichzelf aangewezen is. Het is op deze wijze dat interactie met de omgeving en fysiek contact de hersenontwikkeling beïnvloeden en stimuleren. Dit gebeurt niet alleen overdag maar ook ’s nachts.

Wordt er niet gereageerd op hun stress dan kunnen de cortisolwaardes enorm oplopen

GESTRESTE HERSENEN BIJ HUILEN

Wanneer de stress niet afneemt kunnen te hoge cortisolniveaus toxisch voor de hersenen zijn. Zo kan de hippocampus aangetast worden waarbij het aantal cortisol-receptoren kunnen afnemen. Dit betekent dat er bij stress onvoldoende receptoren zijn om de cortisol op te nemen. Dit heeft weer invloed op de wijze waarop je stressresponssysteem werkt in de toekomst. Het is niet alleen afhankelijk van de hoeveelheid stress die iemand als jong kind heeft ervaren, maar ook of zij dit alleen hebben moeten doorstaan. Het bepaalt onder andere je weerbaarheid tegen stress en zelfs tegen depressies, angsten, eetstoornissen, alcoholisme en obesitas. Belangrijk hierbij is de aantekening dat de frequentie van het alleen laten huilen ook van invloed is. Hoe vaker en langer dit voorkomt hoe groter de invloed¹.

HUILEN IS EEN COMMUNICATIEMIDDEL

Huilen is voor een baby een belangrijk communicatiemiddel. Hij kan op die manier duidelijk maken dat hij zich niet prettig voelt (te koud, te warm), pijn heeft (tandjes, groeipijn, krampjes), angstig is (alleen zijn, donker, dromen, geluiden) of eenzaam. Door het huilen te negeren leren we hem dat hij er alleen voor staat en niet terug kunnen vallen op de ouders. Dit veroorzaakt stress bij de baby.

Dat huilen heel frustrerend en stressvol voor ouders kan zijn staat buiten kijf. Het kan je echt wanhopig maken wanneer je niet weet wat er aan de hand is. Vrijwel elke ouder wil van nature het verdriet van hun kind verhelpen. Het advies dat laten huilen niet erg is kan dan voor een oververmoeide en wanhopige ouder als een oplossing voelen. Zeer begrijpelijk natuurlijk, maar de baby is er niet mee geholpen.

VERSTOORDE COMMUNICATIE

Want hoewel het welzijn van de ouders natuurlijk een belangrijke factor is gaan de behoeften van een baby veel verder dan het hebben van uitgeruste, gelukkige ouders. Responsief ouderschap (of en hoe ouders reageren op de baby) blijkt keer op keer ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Zowel overdag als ’s nachts. Wanneer je een kind alleen laat huilen reageer je niet op de behoefte aan nabijheid. Wat nadelige gevolgen kan hebben op de lange termijn. Dit geldt ook wanneer ouders er op de korte termijn een stuk uitgeruster en gelukkiger van worden. De baby zelf wordt er immers niet uitgerust en gelukkig van.

In sommige gevallen is verminderde responsiviteit ook (onbedoeld) het begin van verstoorde communicatie tussen ouder en kind. Waarbij ouders zonder zich hier bewust van te zijn (ook later) minder gevoelig worden voor en reageren op het huilen van hun kind.² Responsiviteit en empathie werken namelijk twee kanten op. Niet alleen het kind maar ook de ouder wordt er gevoeliger voor wanneer er voldoende ruimte voor is.

MOET HET HUILEN STOPPEN?

Het komt vaak voor dat je als ouder helemaal niet weet waarom je baby huilt. Maar dat wil niet zeggen dat je er niets aan kunt doen. Je kunt het huilen dan misschien niet altijd stoppen door je kindje op te pakken. Maar het troosten en bij je houden van je baby zorgt er wel voor dat er minder cortisol vrijkomt en dat je baby zich veilig voelt. Bovendien zorg je ervoor dat je baby in de toekomst minder zal huilen. Responsiviteit heeft op de langere termijn namelijk invloed op de frequentie van het huilen. Ondanks het machteloze gevoel lever je op deze manier een positieve bijdrage aan de ontwikkeling van je kind en jullie relatie. Uiteraard blijft het noodzakelijk dat je bij veel huilen onderzoekt wat de reden hiervoor is. Weinig slapen en veel huilen is vaak een symptoom van iets anders dan een slaapprobleem. Een slaaptraining lost het probleem daarom niet op, het pakt alleen de symptomen aan.

Het troosten en bij je houden van je baby zorgt ervoor dat er minder cortisol vrijkomt en dat je baby zich veilig voelt

EEN REALISTISCHE VERWACHTING

Het hebben van een realistische verwachting van slaapgedrag en huilen is ook belangrijk. Een baby is zeker in het begin voor alle ouders een aanslag op de nachtrust. Baby’s die vroeg doorslapen zijn een fenomeen waarover net als het salaris en de seksfrequentie veel gejokt wordt. Doorslapen betekent in de meeste gevallen helemaal niet dat er acht uur achtereen geslapen wordt. Het komt meer in de buurt van vijf uur ononderbroken slaap en dan vooral bij wat oudere baby’s. Het is heel normaal dat kinderen de eerste maanden of jaren niet doorslapen en dat baby’s om de paar uur of soms een langere tijd achtereen aan de borst willen drinken. Heb jij andere verwachtingen en probeer je die op te leggen door veel tijd tussen voedingen te laten, een ritme af te dwingen of doorslapen aan te leren door je baby alleen te laten huilen, dan gaan veel baby’s juist huilen. Je vraagt eigenlijk van je baby dat hij zich tegennatuurlijk gedraagt. De natuurlijke behoeften die baby’s hebben daar wordt niet aan voldaan. Huilen, het enige verbale communicatiemiddel blijft dan over.

Heb je realistische verwachtingen dan scheelt dat stress. Onrealistische verwachtingen kunnen ervoor zorgen dat je normaal babygedrag als problematisch gaat zien, wat weer een negatieve invloed heeft op je beleving. Wanneer je weet dat iets doodnormaal is en vanzelf verandert of over gaat volgt er sneller berusting.

MAAR WAT NU ALS JE OVERVERMOEID BENT?

Misschien lees je dit stuk en denk je bij jezelf dat het allemaal leuk en aardig is dat niet-alleen-laten-huilen, maar dat jij inmiddels aan het einde van je Latijn bent. Het grootste euvel van de huidige maatschappij is helaas dat ouders er voornamelijk alleen voor staan en ook nog eens erg druk zijn. Dit zorgt ervoor dat zelfs een baby met een normaal slaappatroon als extreem vermoeiend ervaren kan worden. Laat staan een overmatig huilende, weinig slapende baby. Het maakt bovenstaande boodschap nog verdrietiger en vervelender om te horen. Het maakt het echter helaas niet minder waar.

STEL JE VERWACHTINGEN BIJ

Met verdriet of schuldgevoel los je niets op. Heb je alle mogelijke oorzaken onderzocht en afgevinkt? Dan is het wellicht effectief om na te gaan of je de zorg kunt delen. Is er iemand in de omgeving die eens een uurtje met de baby wil wandelen zodat jij een dutje doet? Lukt het om in het weekend een groot deel van de zorg eens over te laten aan je partner? Is er een mede-moeder met wie je afwisselend op elkaars (oudere) kind kunt passen? Gebruik die tijd dan ook echt om uit te rusten en ga niet poetsen of opruimen. Wanneer je geen oorzaak voor het huilen kunt vinden blijft er helaas weinig anders over dan je te realiseren dat het uiteindelijk overgaat, inzetten op praktische hulp en de lat voor jezelf niet al te hoog te leggen. Het huis hoeft niet kraakhelder te zijn en ook jij hoeft niet overal te sprankelen. Geef jezelf en je baby de tijd en de ruimte om samen je weg te vinden. Er zijn ook liefdevolle manieren om je kind te helpen een slaapritme te ontwikkelen³. Houd hierbij de volgende punten in gedachten:

  • Realiseer je dat het overgaat en gebruik de mantra ‘Het is een fase’.
  • Maak van een routine geen strikt schema
  • Kies voor een routine waarbij het kind centraal staat
  • Wees flexibel en verander je routine wanneer je kind ouder wordt of de behoefte verandert
  • Kies je voor een routine zorg dan voor enige consistentie zodat je kindje weet waar het aan toe is

BRONNEN:

¹Boek: Waarom liefde zo belangrijk is; Sue Gerhardt
²Psychologie Today: Dangers of crying it out
³Evolutionary parenting: Gentle sleep resources
Controlled Crying, Cortisol, and Attachment: a critical look
NIP website: NIP kan zich int vinden in JGZ-richtlijn ‘Slaap en slaapgedrag van kinderen’
Notitie in reactie op ‘De (concept) Richtlijn ‘Aanpak van excessief huilen bij zuigelingen’

MEER WETEN:

Reasons baby’s cry and wake at night
‘Slaap je al door?’ van Celia Ledoux

Boekentips

Tijdschrift op je mat!

Ontvang 6x per jaar een fijne uitgave van Kiind in je (digitale) brievenbus

Verder lezen

Lekker samen slapen met je grotere kind

Lekker samen slapen met je grotere kind

Er is iets mafs aan de hand in onze moderne maatschappij. We slapen in weinigtallen in aparte kamers. Als partners slaap je samen, dat doorgaans nog wel, maar de meeste Nederlandse en Belgische kinderen moeten het doen met een eigen plekje in de nacht. En dat labelen...

Afscheid nemen als je kind naar de opvang gaat

Afscheid nemen als je kind naar de opvang gaat

De eerste keer naar de opvang. Het is een van die grote momenten waarop je erop moet vertrouwen dat een ander de verantwoordelijkheid van jou kan overnemen. Dat kan spannend zijn. Het is fijn als je samen de tijd kunt nemen voor een nieuwe stap. Dat jullie samen...

Kolven op het werk doe je zo

Kolven op het werk doe je zo

Je bent zwanger of hebt een jonge baby en beseft: straks moet ik weer werken, hoe pak ik dat kolven aan? Het idee aan kolven op het werk kan je behoorlijk onzeker maken, je stelt je op een bepaalde manier erg kwetsbaar op ten opzichte van je collega’s. Een goede...

Hoe herken je koemelkallergie bij je baby?

Hoe herken je koemelkallergie bij je baby?

Koemelkallergie (KMA) bij je baby kan de kraamtijd nogal pittig maken. De moeilijkheid zit hem vooral in het herkennen van de allergie. Koemelkallergie komt voor bij 2 tot 3 procent van de baby’s en is daarmee de meest voorkomende allergie bij baby’s. Heeft je...

Ik ben een borstvoedingsmoeder zonder borstvoeding

Ik ben een borstvoedingsmoeder zonder borstvoeding

Toen Annemieke aan haar derde borstvoedingsavontuur wilde beginnen, liep het heel anders dan gedacht. Achteraf doet het haar denken aan een Griekse fabel. 'Een hongerige vos zag een fraaie tros druiven hangen aan een lange wijnstok. Hij ging op zijn twee poten...

Doen: je kind dragen op vakantie

Doen: je kind dragen op vakantie

Je kind dragenis een van de handigste uitvindingen ooit. Het kan altijd en overal van pas komen. Maar op vakantie is het helemaal fijn en onmisbaar. Er zijn wel een paar dingen anders dan thuis. Draagconsulent Marloes de Graaf legt uit waar je op kunt letten bij het...

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins
Fout: geen berichten gevonden.

STRUINTIPS

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind lekker gratis. Download editie THUIS! Vol tips om het thuis gezelliger te maken en een paar fijne cocoonweken te hebben.

Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0