Zindelijke baby’s. Er gaan heel wat wenkbrauwen omhoog wanneer ik daarover vertel. We kennen het hier in Europa nauwelijks. Terwijl het in Afrika, Azië en delen van Zuid-Amerika hartstikke normaal is.

Babyzindelijkheidscommunicatie

Inmiddels wint het ook in Nederland aan populariteit en wordt het met een mondvol BabyZindelijkheidsCommunicatie (afgekort BZC) genoemd. Het is niet zo gek dat het ook hier steeds meer in trek is, want het is hartstikke eco, het voorkomt luieruitslag en je vermijdt, bij wegwerpluiers, huidcontact met chemicaliën. Het is eigenlijk ook best merkwaardig dat we baby’s eerst laten wennen om in die luier te poepen, om ze dat vervolgens in de peutertijd met heel veel moeite weer af te leren (wat niet altijd even soepel gaat vanwege de grote behoefte aan autonomie van peuters. En wel of niet naar het toilet gaan, is net als je eten weigeren iets waarmee je heel duidelijk je NEE! kunt laten horen). De reden dat babyzindelijkheidscommunicatie mogelijk is, komt omdat baby’s zich, net zoals veel andere zoogdieren, van nature niet willen bevuilen. Het is dus fijner voor een baby om te leren hun plas en poep ‘los te laten’ op een potje of toilet dan dat je na een paar jaar ineens moet leren om iets ‘vast te houden’ wat je gewend bent om gewoon in je luier te laten lopen. BZC is in die zin een investering en voorkomt toekomstige frustraties. Je kunt er na de geboorte al gelijk mee beginnen, maar het is ook geen probleem om na een paar maanden te starten. De beste periode is echter wel tussen de geboorte en eerste zes maanden.

Verdiep je in Baby op het potje

Tips van ouders over zindelijkheid bij baby’s

Begin je met BZC, dan hoef je het wiel gelukkig niet opnieuw uit te vinden. Vele ouders gingen je voor. Er zijn Facebook-groepen waar je ervaringen uit kunt wisselen, tips kunt vinden en boektitels die je ter voorbereiding kunt lezen. Ervaren ouders hebben vaak handige tips zoals bijvoorbeeld het kiezen voor beenwarmers in plaats van een broek. Zo kun je de luier of het oefenbroekje sneller uittrekken en heb je minder kans dat het misgaat, omdat het allemaal te lang duurde. Denk je nu bij jezelf, daar heb ik toch helemaal geen tijd voor? Dan is het misschien fijn om te weten dat je babyzindelijkheidscommunicatie zowel fulltime als parttime kunt doen. Praktisch als je baby bijvoorbeeld naar de opvang gaat. Ook zijn er ouders die hun baby overdag geen en ’s nachts wel een luier aandoen. Anderen zetten simpelweg een potje naast hun bed. Mogelijkheden te over om het zo aan te pakken dat het in jullie leven past.

In de zomereditie WILD lees je ervaringen en meer over het hoe en waarom van zindelijke baby’s.

Baby op het potje | L. Boucke

Baby’s weten wat ze willen | A. J. Solter

Minder luiers, meer plezier: babyzindelijkheidscommunicatie

Fotografie: Nina Olivari

DOWNLOAD GRATIS EBOOK

Lees 'Zo bereid je je voor op je baby'. Je ontvangt meteen onze zinnige nieuwsbrief (waarvoor je je uiteraard op ieder moment kunt uitschrijven)

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0