Babymassage is rustgevend voor je kleintje

door Gastauteur

Een beetje rustig aan doen is wel fijn, want er valt voor een baby heel wat te verwerken: je zal maar net geboren zijn! Dus kijk eens of je, als je met hem omgaat of hem verzorgt, terug kan gaan ‘in de eerste versnelling’.

Misschien voelt dat wat sloom, maar je zal ontdekken dat je baby er rustig van wordt. Bovendien geeft het jou alle gelegenheid om naar hem te kijken en te luisteren, en op te merken hoe hij op jou en jouw verzorging reageert. Je baby praat nog niet maar gebruikt zijn hele lijfje om contact met jou te maken. Zo ga je hem stapje voor stapje beter begrijpen.

Babymassage is gezond

Een fijne manier om zijn lichaamstaal nog beter te ontdekken is je baby masseren: met je handen zijn lijfje en bewegingen voelen. En je hebt er nog veel meer mee in handen!
Als je je baby met aandacht masseert, dan maak je intens contact en praat je met je baby met je handen. Je baby praat terug met zijn lijfje, en wie weet ook met zijn eigen geluidjes. Waar geniet hij van? Welke aanraking voelt kwetsbaar en wanneer is het genoeg? Jullie leren elkaar beter kennen en het zal jullie band verstevigen.

Je baby voelt weer even die stevige omhulling rond zijn lijfje zoals hij die ook in de baarmoeder voelde, dat voelt vertrouwd. Het helpt hem zijn eigen huidje te gaan voelen, dat gevoelige orgaan dat hem nú bescherming gaat geven. ‘Waar begint mijn lijfje en waar houdt het op?’


Het is niet vreemd dat massage in veel culturen bij de dagelijkse verzorging hoort

En als dat al niet genoeg redenen zijn om je baby te gaan masseren, zorgt het ook voor de gezondheid van je baby. Massage stimuleert namelijk o.a. de spijsvertering en de uitscheiding van je baby, maakt zijn spieren sterker maar helpt hem ook (zijn lijfje) te ontspannen: vaak slapen baby’s rustiger of langer na een massage.

Masseren is stressverlagend

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een aantal van deze positieve effecten kunnen worden toegeschreven aan hormonale veranderingen: een liefdevolle babymassage verlaagt het stresshormoon cortisol en verhoogt het niveau van dopamine (de ‘liefdesdrug’), van de serotonine (werkt kalmerend en geeft een veilig gevoel) en de oxytocine (het ‘knuffelhormoon’). Bovendien blijkt dat hierdoor het immuunsysteem gestimuleerd wordt. Het is niet zo vreemd dus dat steeds meer ziekenhuizen babymassage promoten en dat in veel culturen massage bij de dagelijkse verzorging hoort.

Hoe masseer je je baby?

Er zijn veel verschillende babymassage-technieken uit allerlei culturen, maar die hoef je echt niet allemaal te leren om je baby een heerlijke massage te geven. Masseer je al op je eigen gevoel? Vooral blijven doen, want zolang je baby van je massage geniet en erdoor ontspant doe je het goed!

Advies voor een ontspannende massage

  • Neem, voordat je start, altijd eerst een moment rust voor jezelf: je baby voelt heel goed aan hoe jij je voelt en waar je met je aandacht bent. Voel eerst eens hoe je erbij zit en haal gewoon eens even adem. Als jouw handen rustig en ontspannen zijn, zal je baby er ook rustig van worden.
  • Masseer met stevige druk en gebruik je hele hand. Lichte druk kriebelt en activeert.
  • Masseer rustig in de eerste versnelling. Gehaast masseren maakt onrustig.
  • Masseer van het hoofd af, van hoofd of borst naar beentjes en teentjes/van hoofd of borst naar armpjes en vingertjes. Naar het hoofd toe masseren activeert je baby.
  • Geniet van het masseren en let ook op of je baby de massage nog fijn vindt: mopperen of onrustig worden geeft vaak aan dat het genoeg is.

Rustig wennen

Gun je baby maar gewoon de tijd om aan het leven te wennen. En gun jezelf de tijd om te ontzwangeren en te wennen aan je nieuwe leven dat misschien anders is dan dat je van tevoren had bedacht. Je baby heeft geen haast en samen met je kind onthaasten is heerlijk en gezond!

Hanneke van den Brink, kinderverpleegkundige, babyconsulent en moeder, schreef het Bebiboek. In het Bebiboek vind je deskundig advies en een duidelijke babymassage-instructie met tekst en foto’s. Bovendien krijg je toegang tot het babymassagefilmpje op de website 

Blij met Kiind? Bestel het enige echte boektijdschrift Opvoeders en huttenbouwers nu! Perfect als cadeau of voor jezelf. Met het beste van vijf jaar Kiind en meer.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Zo werkt babyzindelijkheidscommunicatie

Zo werkt babyzindelijkheidscommunicatie

Een baby op een potje. Het is voor veel mensen misschien even wennen. Maar het kan echt! Baby’s, hoe klein ook, geven zelf al aan dat ze moeten plassen of poepen. Je moet het alleen leren zien. In Afrika, Azië en delen van Zuid-Amerika is het helemaal niet iets...

Haren wassen doe je zo!

Haren wassen doe je zo!

Haren wassen - voor jonge kinderen kan dit best spannend zijn. Want hoewel de meeste kinderen dol zijn op water, protesteren ze vaak tegen het haren wassen. Eigenlijk gaat het vooral om het risico op water in de oogjes, of - ieuw! - prikkende shampoo. Haren wassen kun...

Maak olie voor een rustgevende massage

Maak olie voor een rustgevende massage

Wat heerlijk dat je ouders hun kleinkinderen hebben meegenomen om een hele dag te rennen, spelen en bouwen in zo’n fan-tas-tisch overdekt speelparadijs. Beetje jammer alleen dat ze ’s avonds nog nastuiteren van geluk. Gelukkig ben je daar op voorbereid met je...

Het effect van cultuur op baby’s en kinderen

Het effect van cultuur op baby’s en kinderen

Culturen verschillen. Elke cultuur heeft een ratjetoe aan opvattingen die van invloed zijn op hoe we met baby’s omgaan. In dit artikel wil ik er een paar uitlichten die effect hebben op hoe we met baby’s en kinderen omgaan, dat zijn ‘mate van contact’ en...

Bespaar energie: houd je kind warm

Bespaar energie: houd je kind warm

Jaarlijks is er half februari Warme Truiendag. Een initiatief van Klimaat Verbond Nederland om gezamenlijk wat energie te besparen. Het idee is simpel: trek allemaal een warme trui aan zodat de verwarming wat lager kan. Laat dit nou precies zijn hoe het in ons lijf...

Vies is zo gek nog niet

Vies is zo gek nog niet

Er is niets heerlijker dan een van de eerste echte lentedagen door te brengen in het park. Picknickkleed mee, appelsap en biscuits; succes gegarandeerd! Dat daarmee ook water en – hele bergen – zand op het menu staan, nemen wij op de koop toe. Er is altijd...

DOWNLOAD GRATIS EBOOK

Lees 'Zo bereid je je voor op je baby'. Je ontvangt meteen onze zinnige nieuwsbrief (waarvoor je je uiteraard op ieder moment kunt uitschrijven)

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0