Een beetje rustig aan doen is wel fijn, want er valt voor een baby heel wat te verwerken: je zal maar net geboren zijn! Dus kijk eens of je, als je met hem omgaat of hem verzorgt, terug kan gaan ‘in de eerste versnelling’.

Misschien voelt dat wat sloom, maar je zal ontdekken dat je baby er rustig van wordt. Bovendien geeft het jou alle gelegenheid om naar hem te kijken en te luisteren, en op te merken hoe hij op jou en jouw verzorging reageert. Je baby praat nog niet maar gebruikt zijn hele lijfje om contact met jou te maken. Zo ga je hem stapje voor stapje beter begrijpen.

Babymassage is gezond

Een fijne manier om zijn lichaamstaal nog beter te ontdekken is je baby masseren: met je handen zijn lijfje en bewegingen voelen. En je hebt er nog veel meer mee in handen!
Als je je baby met aandacht masseert, dan maak je intens contact en praat je met je baby met je handen. Je baby praat terug met zijn lijfje, en wie weet ook met zijn eigen geluidjes. Waar geniet hij van? Welke aanraking voelt kwetsbaar en wanneer is het genoeg? Jullie leren elkaar beter kennen en het zal jullie band verstevigen.

Je baby voelt weer even die stevige omhulling rond zijn lijfje zoals hij die ook in de baarmoeder voelde, dat voelt vertrouwd. Het helpt hem zijn eigen huidje te gaan voelen, dat gevoelige orgaan dat hem nú bescherming gaat geven. ‘Waar begint mijn lijfje en waar houdt het op?’


Het is niet vreemd dat massage in veel culturen bij de dagelijkse verzorging hoort

En als dat al niet genoeg redenen zijn om je baby te gaan masseren, zorgt het ook voor de gezondheid van je baby. Massage stimuleert namelijk o.a. de spijsvertering en de uitscheiding van je baby, maakt zijn spieren sterker maar helpt hem ook (zijn lijfje) te ontspannen: vaak slapen baby’s rustiger of langer na een massage.

Masseren is stressverlagend

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een aantal van deze positieve effecten kunnen worden toegeschreven aan hormonale veranderingen: een liefdevolle babymassage verlaagt het stresshormoon cortisol en verhoogt het niveau van dopamine (de ‘liefdesdrug’), van de serotonine (werkt kalmerend en geeft een veilig gevoel) en de oxytocine (het ‘knuffelhormoon’). Bovendien blijkt dat hierdoor het immuunsysteem gestimuleerd wordt. Het is niet zo vreemd dus dat steeds meer ziekenhuizen babymassage promoten en dat in veel culturen massage bij de dagelijkse verzorging hoort.

Hoe masseer je je baby?

Er zijn veel verschillende babymassage-technieken uit allerlei culturen, maar die hoef je echt niet allemaal te leren om je baby een heerlijke massage te geven. Masseer je al op je eigen gevoel? Vooral blijven doen, want zolang je baby van je massage geniet en erdoor ontspant doe je het goed!

Advies voor een ontspannende massage

  • Neem, voordat je start, altijd eerst een moment rust voor jezelf: je baby voelt heel goed aan hoe jij je voelt en waar je met je aandacht bent. Voel eerst eens hoe je erbij zit en haal gewoon eens even adem. Als jouw handen rustig en ontspannen zijn, zal je baby er ook rustig van worden.
  • Masseer met stevige druk en gebruik je hele hand. Lichte druk kriebelt en activeert.
  • Masseer rustig in de eerste versnelling. Gehaast masseren maakt onrustig.
  • Masseer van het hoofd af, van hoofd of borst naar beentjes en teentjes/van hoofd of borst naar armpjes en vingertjes. Naar het hoofd toe masseren activeert je baby.
  • Geniet van het masseren en let ook op of je baby de massage nog fijn vindt: mopperen of onrustig worden geeft vaak aan dat het genoeg is.

Rustig wennen

Gun je baby maar gewoon de tijd om aan het leven te wennen. En gun jezelf de tijd om te ontzwangeren en te wennen aan je nieuwe leven dat misschien anders is dan dat je van tevoren had bedacht. Je baby heeft geen haast en samen met je kind onthaasten is heerlijk en gezond!

Hanneke van den Brink, kinderverpleegkundige, babyconsulent en moeder, schreef het Bebiboek. In het Bebiboek vind je deskundig advies en een duidelijke babymassage-instructie met tekst en foto’s. Bovendien krijg je toegang tot het babymassagefilmpje op de website 

Blij met Kiind? Bestel het enige echte boektijdschrift Opvoeders en huttenbouwers nu! Perfect als cadeau of voor jezelf. Met het beste van vijf jaar Kiind en meer.

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind lekker gratis. Download editie THUIS! Vol tips om het thuis gezelliger te maken en een paar fijne cocoonweken te hebben.

Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0