Babynaam kiezen

door Gastauteur

Je zal maar van je Noorse vakantie terugkomen met de romantische naam ‘Analius’ in je hoofd – je baby zal blij met je zijn! Of wat dacht je van het Ierse Fiachra? Maar wij Nederlanders kunnen er ook wat van. Zo vinden ze in Engelstalige landen de namen ‘Cock’ of ‘Noekie’ hilarisch. Je bent gewaarschuwd.

Lang geleden

Voor de Middeleeuwen waren Germaanse namen zoals Wilhelm en Adelbrecht gewoon. Het waren vaak samengestelde namen. ‘Wilhelm’ bijvoorbeeld bestaat uit ‘wil(skracht)’ en ‘helm’ (of ‘bescherming’). De twee delen van de naam kwamen vaak van de naam van de moeder en de vader.

Na de Middeleeuwen kwamen de Christelijke namen in zwang. Kinderen werden vernoemd naar heiligen zoals Antonius of Catharina. Na de hervorming speelden ook mode en vernoeming een rol. De achternaam was vaak de voornaam van de vader, en door te vernoemen kon een familienaam worden doorgegeven. Heette jij bijvoorbeeld Jan Klaaszoon, dan heette jouw vader dus Klaas. Wilde je die naam in de familie houden dan werd de eerstgeborene Klaas Janszoon enzovoorts.

Let ook even op de afkortingen. Ik woonde vroeger tegenover iemand die ‘W.C. Plas’ heette

Iets minder lang geleden

Weer later werd het standaard om naar beide grootouders te vernoemen. Voor de geboorte stond al vast hoe je kinderen zouden gaan heten. Dat verliep volgens vast patroon: een zoon werd vernoemd naar de vader van de vader, de volgende zoon naar de vader van de moeder enzovoorts. Sommige families vernoemen hun kinderen nog steeds.

Tot eind jaren ’60 waren de regels voor naamgeving streng. Stond de naam niet op de lijst dan ging het feest niet door. In het ergste geval verzon de ambtenaar ter plekke een naam voor je kind. Tegenwoordig mag een heleboel. De gemeenteambtenaar zal slechts in uitzonderlijke gevallen een naam weigeren.

Do’s en don’ts

Wat zijn nu handige overwegingen voor het kiezen voor een naam? Hier wat tips:

Say what? We reizen de hele wereld af tegenwoordig. Zoals aan het begin gezegd: wat in Nederland een leuke naam lijkt, kan in het buitenland voor een hoop hilariteit zorgen. Even checken dus.

Hoe spel je dat? Een exotische naam lijkt misschien leuk en orgineel, maar als er veel verschillende spellingsmogelijkheden zijn, is het handig om de meest gangbare te kiezen. Als je kind ‘Cevynn’ heet zal hij waarschijnlijk de rest van zijn leven zijn naam moeten spellen. Dan is ‘Kevin’ een stuk praktischer.

Stripfiguur? Een naam als ‘Mik Mak’ lijkt in dat beroemde kinderblad met die eend thuis te horen. Door de voor-en achternaam te allitereren kan het onbedoeld erg grappig klinken.

Lang-kort, kort-lang Bij een lange achternaam klinkt een korte voornaam vaak mooier en omgekeerd. Een voor- en achternaam van één lettergreep klinkt vaak komisch (zie: Mik Mak) en als beiden namen erg lang zijn is het lastig uit te spreken wanneer je je moet voorstellen (weet ondergetekende uit ervaring).

Dat méén je niet! Cas Straatman schijnt te bestaan. Net als Ben Naaktgeboren en Stanley Mes. Kijk goed of de voornaam past bij de achternaam. Let ook even op de afkortingen. Ik woonde vroeger tegenover iemand die ‘W.C. Plas’ heette.

Oeps! Ik zal de naam niet noemen, want anders krijgen we héél veel boze email, maar er was eens een moeder die reuzespijt had van haar dochters mooie naam toen ze in de klas bleek te zitten met maar liefst drie andere meisjes die zo heette….en een jongen! Wil je voorkomen dat je kind een erg populaire naam heeft, kijk dan eens op deze website. Daar kun je zien hoe vaak een naam voorkomt.

Britney en Whitney. Er is een reden waarom straatnamen vaak naar overledenen worden genoemd. Vernoemen naar een nog levende beroemdheid is risicovol. In de jaren ’80 was ‘Whitney’ populair en in de jaren ’90 ‘Britney’. Beide vrouwen kwamen om minder leuke redenen in het nieuws. Een beroemdheid kan ineens dronken uit taxi’s vallen of gekke dingen gaan zeggen en dan zit je mooi wèl aan die naam vast. Ook zijn er begin jaren ’90 een hoop ‘Jari’-kindjes geboren, maar wat doet Jari Litmaenen eigenlijk tegenwoordig?

Catootje. Namen op -tje of -je klinken verschrikkelijk lief en aandoenlijk als je kind klein is. Maar een volwassen vrouw van vijftig die Catootje heet is toch minder. Dit geldt soms ook voor namen die op een -ie klank eindigen. Vind je Catootje toch een leuke naam? Dan kun je overwegen officiëel voor het volwassen ‘Cato’ te gaan.

Tekst door Gabriëlle Jurriaans

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Kinderboekentips van Kiind aan Sinterklaas!

Kinderboekentips van Kiind aan Sinterklaas!

Er worden veel mooie kinderboeken gemaakt, maar eigenlijk ook best veel stomme. De redactie van Kiind vindt tussen de bomen het bos voor je.  Marije kiest 'Een boek' van Hervé Tullet. 'Een fantastisch interactief boek met simpele handelingen. Een magisch boek wat...

Stiekem doen en liegen – Astara over ouderschapskwesties

Stiekem doen en liegen – Astara over ouderschapskwesties

'Het is hoe ze het aanpakt: ik moet er eigenlijk om lachen. Tegelijkertijd maak ik me er zorgen om. Mijn dochter pakt als ik even niet kijk, of boven ben, snoepjes of koekjes uit de kast. Natuurlijk zie ik het: is het niet aan kruimels op haar kleren of een open...

Column: Lekker verwend

Column: Lekker verwend

Vroeger was ik een paardenmeisje. Ik fietste de hele omgeving af op zoek naar pony’s die wel een poetsbeurt konden gebruiken. Iedere dag na school maakte ik vijftallen kilometers naar verschillende boerderijen met pony’s. Mijn grote droom was natuurlijk een eigen...

Sinterklaas Pindakaas liedjes

Sinterklaas Pindakaas liedjes

​Hoera! Er staan verse liedjes in onze gratis Lieve-piet-en-sintliedjes Spotify-lijst. Alleen maar fijne inclusieve sinterklaasliedjes zonder disco. Door de jaren heen samengesteld door Kiind. ​​Laatste toevoeging zijn de Sinterklaas Pindakaas-liedjes van...

Column: Do not touch – Nynke in Laos

Column: Do not touch – Nynke in Laos

'Falang!! Falang noi!' Kleine witte mensen. Het wordt ons te pas en te onpas nageroepen op straat. Er wordt gewezen,  gelachen, vertederd gekeken. En dat is prima, het went om een uitzondering te zijn. Bovendien ben ik apetrots op mijn drie blonde snoetjes, die mogen...

Column: Weer een verjaardag zonder papa

Column: Weer een verjaardag zonder papa

De dreumes is een peuter geworden. Nu paradeert hij het liefst de hele dag rond met zijn fietsje zonder pedalen. Hij loopt ernaast, want zijn voetjes komen nog net niet bij de grond. Als ik hem vraag van wie hij die kreeg zegt hij ‘opa!’. Oma vergeet hij voor het...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0