Baby’s die doorslapen? Het is een mythe (of uitzonderlijk)

door Nelleke Bos

De volwassen manier van slapen, in cycli die we aan elkaar rijgen tot een hele nacht, noemen we ‘doorslapen’, maar eigenlijk bestaat ‘doorslapen’ in de letterlijke betekenis van het woord niet. Ook wij grote mensen onderbreken onze nacht regelmatig, maar we draaien ons dan lekker om voor een volgende ronde. Dat omdraaien en verder slapen gaat meestal wel soepel, maar voor een baby of jong kind is dat een ander verhaal.

Een baby heeft een veel kortere slaapcyclus dan een volwassene

Wat er gebeurt in de nacht, doet ertoe. Een baby heeft een veel kortere slaapcyclus, namelijk zo’n 45 tot 50 minuten. Ligt je kind naast jou (op een veilige manier uiteraard, lees hierover in ons ebook in het hoofdstuk Veilig samen slapen), dan zal hij na het wakker worden even voelen of jij er bent, eventueel wat drinken, en vaak verder kunnen slapen. Ligt hij alleen, dan moet je er geregeld uit om hem gerust te stellen en te helpen zijn slaap weer te vinden. Voor jezelf is het dus ook een stuk gezonder om je kinderen bij je in de buurt te houden.

Zo ondersteun je de babyslaap

Wat kun je allemaal doen om optimaal te werken met de aangeboren eigenschappen van je baby, in plaats van er tegenaan te lopen? Niks moet. Gebruik van de volgende 8 tips gewoon de elementen waar jij blij of nieuwsgierig van wordt.

Gratis ebook baby

Dit wil je weten als je een baby krijgt

Pas je aan je baby aan

Omdat je baby jou gewoon nodig heeft voor haar basisveiligheid, ook tijdens de slaap, kun je je baby naast je laten slapen. Zo hoort, ruikt en voelt je baby jouw vertrouwde nabijheid. Het stelt haar gerust: hier is het veilig. Met een beetje geluk hoef je niet in de alerte stand te raken van de wakkere momenten van je baby, maar kunnen jullie met wat aaitjes en gekroel in dromenland blijven.

Leg je baby niet te snel weg

Soms is je baby in slaap is gevallen in je armen, in de draagdoek of op een andere plek en wil je dat ze verder slaapt in bed. Het is erg onhandig om je baby weg te leggen, als die net in slaap is gevallen. De slaap is nog te licht om deze verandering slapend door te maken. Wacht dus wat langer. Na een minuut of twintig is de kans groter dat je baby ongestoord verder slaapt terwijl je haar weglegt. Wat trouwens niet garandeert dat je echt iets voor jezelf kan doen los van je baby. Je baby’s slaapcyclus duurt immers maar een minuut of 50. Voor je het weet, word je alweer verwacht om te voeden, knuffelen, verschonen of te helpen met het volgende dutje doen.

Voed op verzoek

De meeste baby’s hebben per 24 uur veel voedingsmomenten nodig. Niet alleen omdat hun maagje nog klein is, maar ook omdat ze dankzij jullie huidcontact en de melk ook een dosis slaapverwekkende hormonen krijgen. 

Nachtvoedingen horen ook zeker bij de dingen die de slaap ondersteunen. Lees lekker verder in Hoofdstuk Slaap 2 Slaap en voedingen.

Verander je verwachtingen

Verwachtingen van hoe het zou moeten gaan, zitten ons in de weg. De werkelijkheid is onvoorspelbaar. De gedachte ‘Val nu in slaap, dan kan ik eindelijk weg’ levert alleen maar frustratie op. Het is alsof je kind voelt dat je weg wil, en expres niet in slaap valt! Ook de gedachte ‘De baby van mijn broer/buurvrouw/collega slaapt in een eigen wiegje, waarom de mijne niet?’ is niet behulpzaam. Laat staan ‘Op het consultatiebureau zeiden ze dat hij zelf in slaap kan vallen’. 

Dit soort vergelijkingsmateriaal maakt dat jij je slechter voelt. Alsof jouw baby niet normaal is. Alsof jij iets fout doet, als je baby niet keurig en netjes in dromenland tuimelt. Je overgeven aan de situatie is hartstikke lastig. Maar het kan je wel helpen in het moment. Maak je geen zorgen: je baby en jij doen precies wat er nodig is. Verzet heeft geen zin.

Hoe je het jezelf gemakkelijker maakt ‘s nachts, hoe het zit met nachtvoedingen, over veilig samen slapen en meer lees je in ons gloednieuwe digitale boek ‘Wat je wilt weten over samen slapen’, nu te koop in de shop of gratis als je lid wordt van de Kiindspeeltuin.

Beeld: Nina Olivari

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Ageeth de Haan maakte dé soundtrack voor de kraamtijd

Ageeth de Haan maakte dé soundtrack voor de kraamtijd

De kraamtijd. Kijk jij er weemoedig op terug? ‘Had ik maar meer in bed gelegen.’ ‘Had ik maar meer tijd genomen zelf te ontspannen.’ ‘Had ik maar meer vertrouwd op mijn gevoel.’ ‘Had ik maar langer gewoon alleen naar mijn baby gekeken’. Het liefst de hele dag. Ageeth...

Natuurlijk ouderschap: 9 x herkenning

Natuurlijk ouderschap: 9 x herkenning

Ben jij helemaal voor natuurlijk ouderschap, dan horen daar een aantal zaken bij waar andere ouders waarschijnlijk zelden tot nooit mee te maken krijgen. Dingen die je misschien van tevoren zelf ook niet bedacht had. We hebben er negen voor je op een rijtje gezet. 1....

Je kunt een baby niet verwennen

Je kunt een baby niet verwennen

Het bestaat nog, het hardnekkige geloof dat je een baby kunt verwennen met ‘teveel’ aandacht. Dan hoor je dingen als: ’Laat je baby niet bij jou slapen, dan verwen je het kind’ en: ‘Pak je haar nou alweer op?’ Zo leert ze nooit zichzelf te troosten.’ Deze adviezen...

Vind je de babytijd zwaar?

Vind je de babytijd zwaar?

‘En hoe gaat het met ju llie? Wel genieten hè? Deze tijd komt nooit meer terug!’ (Uren huilen aan het einde van de dag. Tientallen voedingen, je tepels zijn een waar slagveld. Elke nacht is een aaneenschakeling van hazenslaapjes. Je lijf  doet pijn. Je stinkt. Loopt...

Het grote belang van nabijheid, voor nu en later!

Het grote belang van nabijheid, voor nu en later!

Op 26 januari 1967 werd mijn jongere zusje geboren, prematuur en dysmatuur. Mijn moeder beviel thuis en mocht daar op het nippertje blijven met haar kleine baby. Wel was het de eerste tijd duidelijk dat Karin nog niet klaar was voor de wereld. Ze sliep en sliep maar...

Hechting is van levensbelang

Hechting is van levensbelang

‘Het eerste jaar is het belangrijkste jaar uit een mensenleven’, zegt men wel eens, en daar zit wel iets in: hierin ontstaat de eerste hechtingsrelatie. Hechting is ‘een duurzame affectieve relatie tussen een persoon (kind) en een specifiek persoon (opvoeder)’. Deze...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0